Bohr-effect

Het Bohr-effect beschrijft de afgifte van zuurstof door het hemoglobine aan de lichaamscellen.

Koolzuurgas (CO2) speelt daarbij een belangrijke rol. Het Bohr-effect laat zien dat, wanneer we te veel ademen en daardoor te veel koolzuurgas verliezen, het hemoglobine maar weinig zuurstof los laat. Te weinig zuurstof bereikt dan de hersenen, spieren, nieren, hart, etc (dat noemt met hypoxia).

Bohr effect Zuurstof en Koolzuurgas

Dit fenomeen is rond 1905 ontdekt door de Deense hoogleraar fysiologie Christian Bohr (zie foto). Artsen leren er over tijdens hun studie, maar vergeten het daarna meestal weer (behalve anesthesisten: die weten veel over de rol van CO2 in het lichaam).

Christian Bohr De ontdekker van het Bohr-effect

Christian Bohr was trouwens de vader van Niels Bohr (die de Nobelprijs voor de natuurkunde ontvangen heeft).

Ik zal proberen de essentie van het Bohr-effect stap voor stap uit te leggen.

(1) het bloed neemt zuurstof op

Wanneer bloed langs de longblaasjes stroomt, neemt het zuurstof op. De zuurstof wordt opgezogen door de rode bloedcellen, en hecht zich daar aan hemoglobine.

Longblaasjes, rode bloedcellen en de opname van zuurstof

(2) Het bloed reist door het lichaam

Daarna pompt het hart het zuurstofrijke bloed door het lichaam. Het bloed stroomt langs alle lichaamscellen. Soms zullen die cellen erg actief zijn en veel nieuw zuurstof nodig hebben (je fiets een berg op), en soms hebben ze weinig nieuwe zuurstof nodig (je slaapt). 

Kijk eens naar het plaatje hieronder. Stel je voor dat je zo’n rode bloedcelvol zuurstof bent en door zo'n bloedvat stroomt. Steeds verder en verder.

Stel je dan de vraag: “Hoe weet ik wanneer ik zuurstof los moet laten, en hoeveel?”.

Rode bloedcellen en het Bohr-effect

Een goede vraag. Soms moet je veel zuurstof loslaten, en soms weinig.

Een rode bloedcel wacht als het ware op informatie om te bepalen hoeveel zuurstof het los moet laten.

(3) CO2 geeft die informatie

Cellen die actief zijn verbruiken zuurstof (O2) en glucose om energie te maken, en maken daarbij water (H2O) en koolzuurgas (CO2).

De celverbranding

Het koolzuurgas (CO2) wordt afgegeven wordt aan het langsstromende bloed.

Wanneer de concentratie koolzuurgas (CO2) in het bloed sterk stijgt, “weten” de rode bloedcellen dat de cellen waar ze op dat moment langs stromen erg actief zijn, en meer zuurstof nodig hebben.

(4) Het hemoglobine laat meer zuurstof los

Bij een hoge concentratie CO2 in het bloed laten de rode bloedcellen dus meer zuurstof los.

Een prachtig systeem. De tekening hieronder laat dit nog eens zien.

Bohr-effect uitgelegd

Linksboven zie je de inademing: Lucht met veel zuurstof (die blauwe balletjes) komt de longen binnen, en het zuurstof springt van de longen naar de rode bloedcellen (die karretjes die rondrijden).

Daaronder het hart, dat zorgt dat het bloed rondgepompt wordt.

Rechtsonder zie je de rode bloedcellen die langs een actieve spier stromen. Die spier maakt veel koolzuurgas (die gele blobjes), en dat koolzuurgas maakt als het ware de deur van het karretje (de rode bloedcel) open zodat het zuurstof naar de spier toe kan gaan.

Linksonder zie je het bloed dat langs een luie spier stroomt: zo'n spier maakt weinig koolzuurgas, heeft weinig nieuw zuurstof nodig, en krijgt dus ook maar weinig zuurstof.

En nu wordt het spannend

Mensen die chronisch hyperventileren hebben een chronisch tekort aan zuurstof in hun lichaamscellen (hypoxia). Dat zal ik met deze tekening uitleggen.

Je ziet onder een bloedbaan, en links een paar longblaasjes. Die dikke rode ballen in het bloed zijn rode bloedcellen, vol met hemoglobine.

Bohr-effect en hypoxia


1. Hyperventilatie: je ademt veel CO2 weg

Wanneer je te veel ademt, ademt je extra veel koolzuurgas (CO2) uit. Koolzuurgas wordt in de tekening weergegeven met die kleine groene balletjes.

2. De basisconcentratie CO2 in het bloed daalt

Je ademt nooit alle koolzuurgas uit je bloed weg: Er blijft altijd een basisconcentratie koolzuurgas achter. Hoeveel dat is, kunnen ze meten in het ziekenhuis. Het hoort rond de 40 mmHG (milimeter kwikdruk) te zijn - dan heb je een rustige ademhaling. Ik heb mensen gezien waarbij het tot ver onder de 30 mmHG gedaald was.

Wanneer je hyperventileert, zal de basisconcentratie CO2 in het bloed dus sterk dalen.

3. Het hemoglobine kan zijn zuurstof niet meer loslaten

Stel, dit koolzuurgas-arme, zuurstofrijke bloed stroomt langs lichaamscellen die actief zijn. Die cellen willen dan graag nieuwe zuurstof (die blauwe balletjes in de tekening) ontvangen. De toename van koolzuurgas in het bloed moet de prikkel aan het hemoglobine geven om zuurstof los te laten.

Maar je begint met een geweldige achterstand: De concentratie CO2 is erg laag. Eerst moet die concentratie oplopen naar het normale niveau (40 mmHG) waarbij nog maar weinig zuurstof losgelaten wordt. Pas wanneer het daar duidelijk boven komt (vanaf 45 mmHG) gaat het hemoglobine veel zuurstof loslaten.

     Het resultaat is dat de lichaamscellen van mensen die hyperventileren chronisch te weinig zuurstof ontvangen.


Heb je vragen op opmerkingen Stel ze hier

Steven Zwerink
Door

Steven Zwerink

op 25 Aug 2020

Dank voor deze heldere uiteenzetting van het Bohr effect, een van de betere die ik ben tegen gekomen!

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 27 Aug 2020

Bedankt. Ik heb er zelf een tijd mee lopen worstelen om het goed te begrijpen. Lastige materie.

Charles
Door

Charles

op 27 May 2020

De wereld bekende methode van Wim Hof (the iceman) schrijft voor om juist wel te hyperventileren: dit zou onder meer dit zou het immuum systeem versterken.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 08 Jun 2020

Hallo Charles, je brengt jezelf tijdelijk in de vecht / vlucht reactie. Daar krijg je veel energie van en tijdelijk is het immuunsysteem sterker. Maar op de lange termijn ondermijn je je ademhaling. Stress hebben de meesten van ons te veel, en niet te weinig.

Hannah Bouma
Door

Hannah Bouma

op 11 Nov 2018

Mooie en duidelijke uitleg over het Bohr-effect. Illustratie zijn ook verhelderend.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 12 Nov 2018

Hallo Hannah, Bedankt, Dick

Angelique de Groot
Door

Angelique de Groot

op 10 Nov 2021

Super uitleg! Dank u wel. Groet Angelique

Dick Kuiper
Door

Dick Kuiper

op 16 Apr 2022

Bedankt.

FM
Door

FM

op 21 Jan 2023

Mooi helder uitgelegd en verbeeld! Eén van de betere, inderdaad, dank!

Lyke Tjoonk
Door

Lyke Tjoonk

op 11 Jan 2024

Als je chronisch hoest omdat er steeds slijm (boven)in de trachea wordt geproduceerd wat benauwdheid veroorzaakt als je het niet weghoest, ontstaat er dan door het hoesten ook te veel CO2 verlies? Kan ik dat herstellen door later na een rustige inademing

Karin
Door

Karin

op 14 Apr 2024

Nu ben ik benieuwd naar precies hetzelfde als Lyle. Kun je daar nog antwoord op geven? Bij mijn dochter ontstaat er zelfs het gevoel te stikken tijdens de hoest.

Reactie plaatsen