Gratis E-book!
Met 3 tips voor een beter ademhaling

Page content

Welke symptomen horen bij een verkeerde ademhaling?

De reguliere medische wereld heeft verbazingwekkend weinig aandacht voor de ademhaling. Misschien omdat er geen pil bestaat die de ademhaling verbetert?

Symptomen van een verkeerde ademhaling Wat doet chronische hyperventilatie met je?

Chronische hyperventilatie wordt daarom vaak over het hoofd gezien.

Dit zijn enkele symptomen die het gevolg kunnen zijn van Chronische hyperventilatie.

Luchtwegen

[     ]  Snel buiten adem bij inspanning
[     ]  Benauwdheid
[     ]  Astma-aanvallen
[     ]  Piepende ademhaling
[     ]  Duidelijk hoorbaar ademen
[     ]  Door de mond ademen
[     ]  Overmatig zuchten of gapen
[     ]  Veel hoesten
[     ]  Veel slijm
[     ]  Chronisch verstopte of lopende neus
[     ]  Neuspoliepen
[     ]  Weinig ruiken
[     ]  Droge mond

Hersenen

[     ] Duizeligheid
[     ] Licht in het hoofd
[     ]  Slechte concentratie
[     ]  Geheugenverlies
[     ]  Nervositeit, spanning
[     ]  Bezorgdheid
[     ]  Paniekgevoelens, angst zonder reden
[     ]  Hyperventilatie-aanvallen
[     ]  Geestelijke vermoeidheid
[     ]  Snel emotioneel
[     ]  Snel geïrriteerd zijn
[     ]  Piepende oren
[     ]  Vlekken voor de ogen

Spieren

[     ]  Chronisch vermoeide spieren
[     ]  Kramp

Hart en bloedcirculatie

[     ]  Hoge bloeddruk
[     ]  Onregelmatige, bonzende of versnelde hartslag
[     ]  Pijn, beklemming op de borst
[     ]  Pijn bij het hart

Huid

[     ]  Eczeem
[     ]  Droge huid
[     ]  Spataderen
[     ]  Overdadig zweten

Slapen

[     ]  Snurken
[     ]  Niet in slaap kunnen komen
[     ]  Slecht slapen
[     ]  Nachtelijke astma
[     ]  Onderbroken slaap
[     ]  Bedplassen of vaak moeten plassen ’s nachts
[     ]  ’s Morgens moe opstaan
[     ]  Ademhalingsstilstand tijdens slaap

Immuunsysteem

[     ]  Snel verkouden, grieperig

Algemeen

[     ]  Koude handen / voeten
[     ]  Opgezwollen buik
[     ]  Oprispingen
[     ]  Snel moe
[     ]  Tintelingen in vingers of gezicht
[     ]  Een algeheel gevoel van slapte en vermoeidheid
[     ]  Fysieke uitputting
[     ]  Lusteloosheid
[     ]  Diarree of juist constipatie
[     ]  Onverklaarbaar gewichtsverlies of gewichtstoename
[     ]  Allergische reacties

Wil je meer lezen over een bepaalde ziekte (zoals waarom die ziekte volgens Buteyko ontstaat en wat de ervaringen van mijn cursisten zijn wanneer ze Buteyko leren) kijk dan onderaan op deze website bij ZIEKTES.

Tenslotte

Deze symptomen wijzen op chronische hyperventilatie. Maar wil je zeker weten of je verkeerd ademt?

Doe de hyperventilatietest

Meer informatie over ademen

 

  Comment Section

  35 reacties op “Welke symptomen horen bij een verkeerde ademhaling?


  Door Hanneke de Kluiver op 29 augustus 2017

  ik heb erg last van mijn darmen. pijn mijn buik, diaree. Heb in het verleden wel darmoperatie gehad(diverticulitus) maar de dokter heeft nu regelmatig mijn bloed nagekeken op ontstekingswaarden en die zijn allemaal goed. ook kweek van ontlasting gaf geen afwijking.
  Ben erg gestresst heb veel stresspoeriodes achter de rug. Vraag: heeft chv hier mee te maken. Ben wel bekend met andere verschijnselen van chv


  Door Dick-Kuiper op 13 september 2017

  Hallo Hanneke, dat kan zeker. Glad spierweefsel (en rondom je darmen zit erg veel glad spierweefsel) kan verkrampen als je te veel koolzuurgas verliest door chronische hyperventilatie. De een krijgt diarree, maar ik zie ook mensen die dan juist opstopping krijgen. Dick Kuiper


  Door Sylvie op 31 augustus 2017

  Toevallig ervaar ik precies hetzelfde! Ook darmklachten en er werd gedacht aan diverticulitis. Ontstekingswaarden en ontlasting waren telkens goed. Ook echo’s gaven niks geks aan. Nu gestart met ademhalingstherapie. Het lijkt alsof de darmklachten verminderen nu. Nog wel last van pijn op borst en vermoeidheid in fases.


  Door Dick-Kuiper op 13 september 2017

  Hallo Sylvie, veel succes met de therapie. Rustig ademen is essentieel voor het goed laten functioneren van vele organen van je lichaam. Dick Kuiper


  Door Max Peeters op 14 september 2017

  Goedendag Ik ben max ik ben 17 heb het ook wel vaker maar ik weet niet wat het is. Ik heb wel veel angst enzo en paniekaanvallen maar heb het gevoel dat het iets anders is…. iemand tips?


  Door Max Peeters op 14 september 2017

  Want het maakt mijn leven moeilijk echt waar…


  Door Jan op 22 september 2017

  Neem contact met jouw huisarts. Adhv jouw klachten kunnen ze jouw doorverwijzen.


  Door Dick-Kuiper op 6 november 2017

  Hallo Max, inderdaad. Praat met je huisarts. Dat je angstig bent kan zeker te maken hebben met een zware ademhaling. Je verliest dan te veel koolzuurgas, en koolzuurgas is een bijzonder rustgevende stof. Wat is je Controle Pauze?
  Dick Kuiper


  Door Nelly Aernouts op 22 september 2017

  bij inspanning maak ik geluiden bij het ademhalen, wat voor mij zeer genant is. hierdoor zet ik mijn ademhaling vast en dit kost mij heel veel energie. ik ben hiervoor bij de huisarts geweest en die heeft mij door verwezen naar een logopedist , hier had ik geen baat bij. ook heb ik een breuk in mijn middenrif waardoor een gedeelte van mijn maag in mijn middenrif zit. dit kan dus op mijn longen drukken, ik weet het niet . help!!!!! kan iemand mij helpen om weer normaal te kunnen ademen.


  Door Mark op 7 oktober 2017

  Hallo Nelly, erg vervelend allemaal. Begrijpelijk dat je hier erg last van heb. Wat ik je aan zou raden is dagelijks bewegen, wandelen, fietsen of gaan sporten. Probeer hierbij ook op je voeding te letten en zorg dat je regelmatig iets ontspannends gaat doen.
  Gr. Mark


  Door Dick-Kuiper op 6 november 2017

  Hallo Nelly, Dat geluid maken: daar zou ik me niet te veel van aantrekken. Als je met anderen sport zijn die druk bezig en ademen zelf een stuk zwaarder. Waarschijnlijk is jopuw ademhaling het laatste waar ze opletten. Dat gescheurde middenrif is wel lastig omdat het waarschijnlijk je ademhaling stimuleert. Probeer zo rustig mogelijk te ademen bij alles dat je doet (en natuurlijk altijd door de neus).


  Door Saskia op 29 september 2017

  Mijn hartslag is door chv in rust soms over de honderd slagen pm soms wel 140, kan dit kwaad? Is dit slecht voor mijn hart? En klopt het dat je door chv kanker kan krijgen en gevaarlijke hartklachten?


  Door Dick-Kuiper op 6 november 2017

  Hallo Saskia, Een hartslag van 140 in rust is erg hoog. Mensen met een wat kleiner hart hebben wel eens van nature 80, maar een hartslag in rust van boven de 100 betekent dat er iets serieus mis is. Ga na je huisarts. Het kan b.v. op een tekort aan cortisol in het lichaam wijzen.

  Verder heeft Buteyko inderdaad een link gelegd met chronische hyperventilatie (wat hypoxia – zuurstoftekort – in het lichaam veroorzaakt) en kanker. Maar ik vind het erg ver gaan om te zeggen dat je kanker kan genezen met Buteyko.


  Door Sam op 5 november 2017

  Hallo ik ben 47 en man..sinds een maand of 2 sporadisch nachtzweten das 1 x in de week of 2weken…na huisarts geweest …bloed gecontroleerd en sindsdien elke nacht zweten…eerst 1x per nacht nu al 4 dagen om 2 uur 3uur en 4 of 5 uur…ben ook elke keer klaar wakker..voel me niet ziek ..heb zelfs geen koorts…bloed was overigens ook goed….wel wat hoge bloeddruk 100 bij 170…heb nu ook hartkloppingen en slapen gaat nauwelijks..overdag geen mankementen ja nu moe….alleen in rust en s nachts problemen ga morgen weer naar huisarts maar wat kan het zijn??  Door Linda Matthyssens op 7 november 2017

  Ik zit al meer dan 1 jaar met hoge ademhaling en pijnlijke spieren in mijn bovenlichaam kan iemand me helpen


  Door Dick-Kuiper op 8 november 2017

  Ik vermoed maar zo dat je een geschikte kandidaat voor de Buteyko Methode bent.


  Door Geen Naam op 17 november 2017

  Beste Dick,

  Als ik sport en mijn hartslag naar de 150 breng voel ik me top! En geloof me ik sport door als ik sport. Maar juist wanneer ik zit te werken achter een bureau of ik relax dan krijg ik vage klachten zoals druk op de borst en er lijkt iets te bewegen onder mijn borstkas.

  Ik ben twee keer helemaal gecontroleerd door een Cardioloog en beide keren hebben ze niets gezien. Ik ben bang dat ze iets over het hoofd hebben gezien aangezien je in Nederland naar mijn mening snel met een paracetamol naar huis wordt gestuurd.

  Soms heb ik weken nergens last van. Ik heb een vermoeden dat dit door mijn ademhaling komt. Ik probeer wel heel rustig te ademen en doe dat ook, maar toch ligt de ademhaling “hoog” bij mijn borstkas. Ik wil graag uw methode proberen. Waar kan ik meer vinden over de pricing? En eventuele vergoedingen vanuit de verzekering.

  Alvast bedankt voor de genomen moeite.


  Door Dick-Kuiper op 22 november 2017

  Hallo “Geen Naam”, Wanneer je sport maak je veel koolzuurgas. Ik vermoed dat je je daardoor op dat moment beter voelt. Ga je weer zitten dan kan het zijn dat de stress toeslaat en je eigenlijk te veel ademt voor wat je op dat moment aan het doen bent. Dat kan klachten geven (de hele website gaat daar op in).

  Bij de Buteyko cursus vind je verder alle informatie over kosten, etc.


  Door Tatjana op 18 november 2017

  Goedenavond, ik heb nu al paar dagen last van mijn ademhaling een benauwd gevoel of nou ja eerder angstig gevoel alsof ik stik. Me hele borst kas en boven me maag doet zeer. Gisteren gespuugd en kwam best wat slijm mee. Heb geen loop neus maar me luchtwegen lijken wel verstopt te zitten. Voel ook elke keer soort lucht belletje in me keel alsof je een boer moet laten maar hij er niet uit wilt komen. Net de test gedaan kwam op 30 seconden uit. Maar heb ook op 27 sec gehad. Wat kan dit zijn? Ik adem verkeerd maar waarom dat pijnlijk gevoel en soort van adem nood en dan dat irritante gevoel in me keel alsof ik een boer moet laten. Herkent iemand dit en wat zou het kunnen zijn? Gr Tatjana


  Door Dick-Kuiper op 22 november 2017

  Hallo Tatjana,
  Een Controle Pauze van tegen de 30 is voor iemand die nog met Buteyko moet beginnen vrij hoog. Het lijkt dus alsof je ademhaling redelijk rustig is. Mij klinkt het vooral alsof je last hebt van maagzuur. Ga eens goed opletten of het na het eten van bepaalde voedingsmiddelen erger wordt, en ga dan experimenteren met het stoppen die voedingsmiddelen te eten.


  Door Elvira op 22 november 2017

  Goedendag, ik herken veel van bovenstaande. Echter waar ik zelf veel last van heb (en er niet tussen zie staan) en volgens mij zeker verband houdt met mijn ademhaling is opvliegers en van binnenuit een zeer warm gevoel (alsof de kachel op 29 staat te loeien). Dit laatste vnl als ik wakker word of gedurende de nacht. Het eerste bij vermoeidheid en spanning. Ik merk dat er bij spanning iets verandert met mijn ademhaling (net als je onder hoogspanning staat en je ademhaling stokt, dat idee), waardoor ik het uiteindelijk heel warm krijg. Je zou denken dat ik niet genoeg zuurstof naar binnen breng, omdat ik soort van mijn ademhaling inhoud? Ik merk dan ook als ik drukke periodes heb, dit zeer regelmatig voorkomt. Sinds mijn burn-out in 2010 is dit meer gewoon dan uitzondering. Is dit ook een symptoom van verkeerde ademhaling?


  Door Dick-Kuiper op 22 november 2017

  Hallo Elvira, ik associeer koud zijn eerder met hyperventilatie. Veel mensen die bijvoorbeeld koude handen en voeten hebben merken bij de Buteyko oefeningen dat ze lekker warm worden.
  Wel heb ik een paar keer gemerkt dat sommige vrouwen in de overgang minder last van opvliegers krijgen als ze Buteyko leren (maar dat geldt zeker niet voor iedereen want ik heb ook met vrouwen gewerkt waar het geen verschil uitmaakte). Groeten van Dick


  Door Wartn op 18 december 2017

  Hallo,
  Blij dat hier blijkt dat ik niet de enige ben…
  Na onderzoek blijkt dat mijn spieren te snel verkrampen, na veel ‘vage’ klachten: pijn schoudergordel, druk op borst, tintelingen in handen en aangezicht…
  Volgens huisarts stress, dus neem daar nu een pilletje voor (3 verschillende soortrn ondertussen, nu terug bij de 1e, laagste, dosering).
  2 jaar geleden veel darmklachten, uit onderzoek kwam miks, enkel dat er daar spasmen zitten, dus ook daarvoor aangepast pilletje…
  Ondertussen zijn daar overmatig boeren, hartkloppingen, opvliegers, vermoeidheid,… bijgekomen
  Op moederdag dit jaar moest de ambulance komen, hevige paniekaanval blijkbaar, mijn spieren helemaal verkrampt, ik voelde moijn armspieren aanspannen, alsof ze in een schroef zaten. Mijn vingers waren helemaal naar buiten gedraaid, en ik kon er niks teen beginnen…
  Alles bij elkaar kom ik steeds uit op chv, maar waar kunnen ze daar effectief mee helpen? Heb al een cursus gevolgd met relaxatieoefeningen, echter van korte duur, die geven ze hier in de buurt niet langlopend. Zijn er methodes\cursussen die kunnen helpen?


  Door Dick-Kuiper op 21 december 2017

  Hallo Wartn,
  In Engeland noemen zo chronische hyperventilatie het “Fat Folder Syndrome” omdat je er zo veel verschillende klachten van kan krijgen. De Buteyko Methode richt zich helemaal op het verminderen van chronische hyperventilatie.


  Door Noor op 26 december 2017

  Hallo, ik had een score van 15, beide keren dat ik de test gedaan heb. Ik heb veel last van droge kriebelhoest wat weken aanhoudt, maar ik weet dat ik vaak alleen in- en uitadem via mijn neus. Kan zo een lage score ook duiden op iets ernstige aan de longen? Een ziekte?


  Door Kirsten op 23 januari 2018

  Hoi!
  Bij mij is chronische hyperventilatie geconstateerd. Nu is mijn vraag of dit tijdens inspanning ook druk op de borst kan veroorzaken. Ik had angst om een hartaanval te krijgen en heb hierom een CEG laten maken, waarop te zien is dat mijn hart perfect werkt, maar de angst blijft toch een beetje. Nu heb ik net een uur gewandeld en een benauwd gevoel (dichtgeknepen keel) en dus wat druk bij de borst. Komt dit door CHV? Alvast bedankt!


  Door Dick-Kuiper op 5 februari 2018

  Hallo Kirsten,

  Chronische hyperventilatie gaat gepaard met allerlei klachten. Vaak laten mensen dan onderzoek doe en dan blijkt dat hun hart, darmen, etc prima werken. Druk op de borst (en zelfs ook angina pectoris) kunnen absoluut veroorzaakt worden door CHV omdat hierbij het koolzuurgas-niveau in je lichaam omlaag gaat. En koolzuurgas ontspant onder anderen het glad spier weefsel rondom je slag aderen. Verkrampt dat gladde spierweefsel, dan wordt de slagader wat samengeknepen, en dat kan pijn doen.


  Door Yohan op 4 februari 2018

  Hoi heb al 7 maanden last van bonkend hart. t gevoel van dat i effe stopt! dan weer bonk. Ook heb ik last van, opgeblazen buik,constipatie,droge mond,paniekaanvallen, angst. Darmproblemen,krampen.eerste test kwam ik op 20. Tweede keer op 25. Alvast bedankt.


  Door Dick-Kuiper op 5 februari 2018

  Hallo Yohan,

  Waarschijnlijk ben je behoorlijk gestrest. Dat kan de ademhaling erg opjagen, waardoor je dit soort klachten kan krijgen. De Buteyko cursus van februari is vol, maar voor maart is er nog voldoende plaats.


  Door Laura op 8 februari 2018

  Hallo,
  Ik heb ook pijn op de borst…. al paar keer bij dokter geweest ecg gehad. Hartslag aan hoge kant maar verder geen afwijkingen te zien ook niet in bloed. Mijn gehele bovenlichaam doet met uitstraling naar de kaken erg vervelend. 6 weken geleden kijkoperatie gehad.. erg emotioneel geweest (eug)
  Ik weet niet meer wat te doen 😓

  Gr. Laura


  Door Mille op 10 februari 2018

  Beste ,mijn specialist voor maag en darmen zegt dat ik verkeerd adem,daar ik smorgens wanneer ik wakker word al een zestal maanden misselijk en geen eetlust heb ook ben ik vermoeid ik adem gedurende de nacht heel rustig door mijn neus.die misselijk.duurt Hans de voormiddag ik neem pillen tegen depressie en kruiden tegen misselijkheid,want de dokter zeg ook dat zenuwen zijn maar het help niet ,zou dat kunnen komen van verkeerd te ademen? Bedank voor te luisteren


  Door Anneke Lutgerink op 13 februari 2018

  Wat ben ik blij met Uw programma. bedankt.Gelukkig heb ik een hele goede conditie 82 ,maar nu word ik iedere keer wakker met enorme oorsuizingen en heb het gevoel dat ik er geen zuurstof naar mijn hoofd komt.Wanneer ik dan bv.iets zeg dan lijkt mijn hoofd te ploffen. Wil vannacht proberen om zonder kussen te slapen. Kan dat zin vol zijn?


  Door Eleonore op 14 februari 2018

  Ik ben 32 jaar en al vijf jaar last van chronische hoest en bronchitis. Ik heb allerlei onderzoeken gedaan, maar niks gevonden. De huisarts denkt aan chronische hyperventilatie. Kan je daar zo lang en zo ziek van worden.


  Door Tim op 18 februari 2018

  Ik heb het mwt fietsen dat ik dan een onregelmatige ademhaling krijg als ik met tegenwind fiets

  Plaats een reactie


  *