Gratis E-book!
Met 3 tips voor een beter ademhaling

Page content

Hoe open ik een verstopte neus?

Hoe open ik een verstopte neus?

Zonder neusspray. Met Buteyko.

Waarom je door de neus moet ademen

De lucht om ons heen is vervuild (o.a. met bacillen en fijnstof), koud (zeker minder warm dan die 370C van je lichaam), en droog.

Heel anders dan de lucht in je longen: je longen zijn schoon, lekker warm en erg vochtig (ze functioneren slecht wanneer ze uitdrogen).

En daarom heb je een neus: je neus filtert, bevochtigt en verwarmt de lucht die je inademt. Het is daarom essentieel dat je door de neus ademt (in en uit).

Een verstopte neus

Maar soms gaat de neus dichtzitten. Dat gebeurt onder anderen wanneer je een tijdje door je mond ademt. Om een verstopte neus weer open te krijgen kan je de volgende kleine Buteyko-oefening doen.

Open je verstopte neus met de Neusopener

Hier is een korte uitleg:

(1) Ga zitten. Adem zo goed mogelijk door je neus, met je mond dicht.

(2) Knijp je neus dicht na een rustige uitademing.

Open je neus met de Neus Opener

(3) Schud je hoofd (ja-knikken) zolang je de adem inhoudt. Doe dat behoorlijk stevig (tenminste: wanneer je geen nekklachten hebt).

(4) Adem pas weer wanneer je echt moet (je mag op het eind behoorlijk achter adem zijn).

(5) Adem dan door je neus in (nooit door de mond!), en controleer daarbij je ademhaling (hou je ademhaling klein).

Na deze oefening gaat de neus wat open zodat je er beter door kunt ademen.

Meestal moet je deze oefening enkele malen herhalen, voor meer effect.

Waarom moet ik door de neus uitademen?

Wanneer je door je mond uitademt verlies je erg veel vocht (daarom adem je op je bril om hem schoon te maken). En je longen hebben dat vocht nodig.

Adem je veel door je mond, en verlies je veel vocht uit je longen, dan kan je merken dat je longen veel slijm gaan maken om zo de lucht die de longen binnenkomt vochtig te maken. Van al dat slijm ga je vaak hoesten.

 

Comment Section

5 reacties op “Hoe open ik een verstopte neus?


Door Els ouweneel op 18 januari 2017

Toch weer wat bijgeleerd via het bovenstaande. Een Buteyko cursus heb ik jaren geleden gedaan. En al weet je dan best veel en ik heb geen astma, maar. Nu ik veel hoest, soms veel in een uur en dan weer een paar uur niet, merk ik toch dat ik meer mijn mond open heb. Dus daarom blijf ik slijm ophoesten. Omdat mijn longen dan droog geworden zijn.


Door Dick-Kuiper op 19 januari 2017

Hallo Els, hoesten is slecht voor je longen en je verliest erg veel CO2. Probeer met dropjes, slikken, water, etc hoesten te voorkomen. En moet je toch hoesten, probeer dan schrapend te hoesten. En doe 5 seconden je neus dicht na het hoesten zodat je niet in een hoestbui terecht komt.


Door Dick-Kuiper op 3 juli 2017

Hallo Els, wij zijn 1 van de zeer weinige dieren die gemakkelijk door de mond kunnen ademen. Terwijl je hele neus er voor ingericht is om door te ademen. Door de mond ademen droogt de keel en longen uit, en kan tot slijmvorming leiden in je keel en longen. Dat geeft een hoestprikkel.Door Dick-Kuiper op 3 juli 2017

Dat klopt. Maar als je, door op de manier te hoesten, het hoesten kan stoppen is dat pure winst. Ik heb met mensen gewerkt waarbij het hoesten hun hele leven beheerste. Door correct te leren hoesten, en te leren rustiger te ademen, werden de hoestbuien steeds minder en bleven op een gegeven moment helemaal weg. Wanneer je hoest verlies je koolzuurgas (waardoor je keel wat dichter gaat zitten en je de hoestprikkel sterker voelt), en droogt je keel uit. Daarom roep de ene hoest vaak de andere op, en voor je het weet zit je in een hoestbui waar je maar moeilijk uit komt. Dan is schrapend (of liever “zachtjes, trillend”) hoesten een goede oplossing.

Plaats een reactie


*