Gratis E-book!
Met 3 tips voor een betere ademhaling

Page content

Hoe ontstaat een verkeerde ademhaling?

Mensen ademen meer dan vroeger.

Dat blijkt o.a. uit medisch onderzoek waarbij gekeken wordt hoeveel lucht iemand per minuut in- en uit ademt. Dat wordt het MinuutVolume genoemd. Vroeger werkte men in de medische literatuur met de norm voor een goede, gezonde ademhaling van ongeveer drie tot vier liter per minuut. Tegenwoordig werkt men met vijf tot zes liter.

Ook het tempo waarmee we ademen ligt duidelijk hoger dan vroeger. Vijftig jaar geleden was dit gemiddeld 12 keer, tegenwoordig ligt het gemiddelde op 15 keer.

Te veel en te diep ademen is chronische hyperventilatie. Het wordt veroorzaakt door een ontregeld ademhalingscentrum.

Een ontregeld ademhalingscentrum

In de hersenstam ligt het ademhalingscentrum (die rode stip in het plaatje).

Herstenstam en de ademhaling

Het ademhalingscentrum reguleert de ademhaling, wat betekent dat het voortdurend de hoeveelheid koolzuurgas (CO2) in het bloed meet, en op basis van die informatie beslist hoe diep en hoe vaak we moeten ademen.

Bijvoorbeeld: wanneer je een trap oploopt, maken je spieren opeens heel veel CO2. Dan gaat de hoeveelheid CO2 in het bloed dus drastisch omhoog. Het ademhalingscentrum merkt dat, en stuurt een signaaltje naar je ademhalingsspieren dat ze harder moet gaan werken. Je begint opeens te hijgen.

Het ademhalingscentrum is dag en nacht wakker (daarom kan je lekker gaan slapen en blijf je toch door ademen).

Een “ontregeld ademhalingscentrum” betekent dat het gewend is geraakt aan een lage concentratie koolzuurgas in het bloed, en dat het probeert dit lage niveau vast te houden door de ademhaling diep te houden.

Het doel van de Buteyko Methode is om het ademhalingscentrum te “hertrainen”, zodat het went aan een hoger koolzuurgasniveau. De ademhaling wordt dan weer rustig.

Oorzaken diepe ademhaling

Een goede vraag is waarom steeds meer mensen verkeerd ademen. Konstantin Buteyko noemt een aantal oorzaken.

1. Het geloof dat diep ademen goed is

Mensen die weinig van ademen begrijpen, vertellen nog wel eens dat diep ademen goed is omdat het lichaam dan veel zuurstof op kan nemen. Dat idee is onzinnig, zoals het Bohr effect laat zien.

Zuurstof wordt in het bloed direct gekoppeld aan hemoglobine (er zit bijna geen losse zuurstof in het bloed. De longen werken zo goed dat het hemoglobine bij iedereen (behalve bijvoorbeeld bij longemfyseem-patiënten of mensen met slaapapneu) volledig verzadigd is met zuurstof. Er kan niet meer bij (en dat is ook nergens voor nodig want we gebruiken maar een klein gedeelte van de zuurstof die we inademen). Dieper ademen brengt geen extra zuurstof in het bloed.

Maar bij een diepe ademhaling verliezen we wél veel koolzuurgas. En een belangrijke functie van koolzuurgas is dat het de zuurstofafgifte van het hemoglobine naar de lichaamsweefsel (zoals spieren, hersenen) stimuleert.

Zonder voldoende koolzuurgas in het bloed blijft zuurstof aan het hemoglobine plakken, en krijgen organen minder zuurstof. Dat is het vreemde van een diepe ademhaling: je ademt meer, maar je lichaam krijgt minder zuurstof.

En toch snappen veel mensen dit niet. Wanneer je er op gaat letten, ziet je het misverstand dat diep ademen goed voor je is overal opduiken. Een presentator van een televisiespelletje die een zenuwachtige kandidaat gerust stelt met de woorden “Haal maar even diep adem”.

Naar yogales gaan en een diepe buikademhaling leren.

Vrouwen die bij een zwangerschapscursus leren “Puffen”, om daarmee straks de weeën op te vangen.

De Iceman (Wim Hof) die mensen stimuleert diep te ademen om zo het lichaam te vullen met zuurstof.

Etc.

Dit allemaal vanuit een zeer gebrekkige kennis van wat er bij de ademhaling werkelijk in het lichaam gebeurt.

2. Stress

Stress is een belangrijke oorzaak van chronische hyperventilatie.

Wanneer we onder stevige stress staan, schiet het lichaam in de vecht/vlucht reactie. Wat o.a. betekent dat we zwaarder ademen.

Wanneer deze stressperiode lang duurt, went het ademhalingscentrum aan het lagere koolzuurgasgehalte dat bij een diepe ademhaling hoort. Zelfs
wanneer je na enige tijd uit de stress komt, blijf je te diep ademen.

Veel mensen die last hebben van chronische hyperventilatie kunnen een bepaalde stressvolle tijd aanwijzen waarna “Het allemaal begonnen is”.

3. Voeding

Verkeerde voeding kan de ademhaling opjagen. Zo wil koffie (cafeïne lijkt erg veel op adrenaline) de ademhaling nog wel eens opjagen.

Stress en koffie maken de ademhaling zwaarder

Tijdens een Buteyko-cursus kijken we daarom goed naar voeding.

4. Gebrek aan fysieke inspanning

Ons lichaam is gemaakt voor stevige arbeid. Een probleem is echter dat steeds meer mensen werk hebben waarbij ze een groot gedeelte van de dag stilzitten. De productie van koolzuurgas blijft de hele dag laag, terwijl men vaak wel wat gestresst bezig is met allerlei zaken. En stress leidt weer tot een diepere ademhaling.

5. Te fanatiek sporten

Ook fanatiek sporten (vooral duursporten) en daarbij niet goed op de ademhaling letten, kan op de langere termijn problemen geven. Er wordt weliswaar tijdens sport veel koolzuurgas geproduceerd in het lichaam, maar duursporters hebben de neiging dit door een diepe ademhaling snel weer kwijt te raken. Daardoor worden sommige astmapatiënten bijvoorbeeld benauwd tijdens of na sport. En veel topsporters krijgen na afloop van hun carrière lichamelijk problemen.

Tijdens een Buteyko-cursus leer je hoe je op een verantwoorde manier kunt sporten. Bovendien bestaan er speciale oefeningen voor topsporters.

6. Diep ademen tijdens slapen

Veel mensen ademen heel zwaar in de vroege ochtend, rond een uur of vier. En hoe zwaarder we ademen, hoe meer koolzuurgas we kwijt raken.

Tijdens een Buteyko cursus leer je hoe je dit kunt voorkomen.

Meer informatie over ademen

 

  Comment Section

  21 reacties op “Hoe ontstaat een verkeerde ademhaling?


  Door Kees Bol op 18 januari 2017

  Dick, ik ben nu zo’n 4 jaar geleden begonnen met ademen volgens de tips van Buteyko en het resultaat vind ik fantastisch. Ben al enkele jaren geheel niet meer ziek/verkouden geweest en dat was vroeger wel anders. Heb geen last meer van neuspoliepen (moesten elke paar jaar verwijderd worden), en gebruik ook allang geen Flixonase meer (oorspronkelijk 2x/dag).
  Maaaar, ik ben ook een adept van de Wim Hof ademhalingsoefening , dus doe en Wim Hof en Buteyko omdat ik sterk de indruk heb dat ze elkaar aanvullen (kan daar desgewenst meer info over geven).
  Mijn vraag is nu hoe jij aankijkt tegen de ademhalingsoefening van Wim Hof en of je die in detail kent (evt. uit eigen ervaring).

  mvrgr
  Kees


  Door Dick-Kuiper op 24 januari 2017

  Hallo Wim, Bedankt voor de complimenten. Ik ben druk aan het schrijven over Wim Hof. Komende donderdag klaar.


  Door Kees Bol op 20 februari 2017

  Dick, ik kijk regelmatig naar een reaktie maar denk nu dat je hem vergeten bent. Ik hoop dat je er binnenkort toch nog wat aandacht aan kan schenken.


  Door Dick-Kuiper op 3 juli 2017

  Hallo Kees, schande maar ik zie nu dat er reacties op mijn website achtergelaten worden en dat ik daar op kan reageren. Moet ik maar eens gaan doen.

  Ik ben bezig een stukje te schrijven over de Wim Hof methode. Kou is prima, maar wat hij met de ademhaling doet toont aan dat hij er niets van begrijpt. Het ziet er helaas wel spectaculair uit – en dat wat wij doen niet – dus het krijgt aandacht. Rustig ademen, en dat aanvullen met een koude (wissel)douches, lijkt me de weg voorwaarts (Buteyko was ook gek op kou).


  Door Edwin van Dronkelaar op 24 november 2017

  Hallo Kees, hoelang heb je uiteindelijk nog flixonase gebruikt?
  Heb zelf ook neuspoliepen en bij gaat het op en af.Kan soms vrij ademen voor een tijd en val soms nog wel eens terug.


  Door kees op 18 januari 2017

  BTW, vergeten te vermelden maar de website vind ik sterk verbeterd, oogt veel eigentijds, proviciat  Door paul op 12 maart 2017

  beste,

  kan verkeerd ademen en buik continu inhouden problemen met het middenrif veroorzaken?
  ik heb vaak onverklaarbare “schok” achtige pulsjes, bewegingen bij mijn middenrif / slokdarm die soms lijken op hartkloppingen.
  ik hou heel vaak mijn buik in.. en ben een echte stresskip en ken veel spanning in mijn leven.
  ik weet me geen raad meer..
  kan u mij helpen?


  Door Marcel Rabbers op 2 juni 2017

  Beste Paul,

  Ik herken eenzelfde “klacht” , onverklaarbare pulsjes links boven het hart. Het veroorzaakt bij mij oinrustige en paniekerige reactie. Meestaal herhaald zich dit 4/5 keer in een korte periode van 30 minuten. Volgens mijn huisarts geen reden tot paniek, aan het hart mankeert niets (zover) Wel in een stress periode (werk en prive) . Ik zelf heb de indruk dat het te maken heeft met te veel lucht happen, het onrustig zijn en dus te hoog ademen. Ik lees graag of er meer ervaringen zijn en of oplossingen.
  Groet,
  Marcel


  Door Dick-Kuiper op 3 juli 2017

  Hallo Marcel, ik zie goede resultaten met hartritmestoornissen. Zo belde ik laatst met Gerben en die vertelde me dat ze na 3 weken Buteyko doen weg waren (en bleven). Nu is dat uitzonderlijk: vaak moet je duidelijk langer oefenen wil je effect merken.


  Door Dick-Kuiper op 3 juli 2017

  Hallo Paul, rustig met je buik ademen is de beste manier van ademen. Maar in 99 % van de gevallen ontstaat dat vanzelf als je rustiger en meer ontspannen gaat ademen. Het is (in mijn visie) een grote fout wanneer je bewust probeert met je middenrif te gaan ademen: bijna altijd leidt dat tot meer ademen, en dan ben je verder van huis (je verliest zo extra veel koolzuurgas en raakt meer gestrest). Ik let bij mijn cursisten dan ook op hoe ze ademen. Soms (heel soms) leer ik ze met de buik te ademen, maar meestal is dat niet nodig en herstel het zich vanzelf als ze de Buteyko oefeningen doen.
  Door Anton op 24 december 2017

  Hi Dick, Ooit gehoord dat nitric oxide of te wel stikstofmonoxide ook aanwezig moet zijn om zuurstof uitwisseling mogelijk te maken…??
  Ik kan dat nergens lezen…
  Anton


  Door Dick-Kuiper op 28 augustus 2019

  Ja, NO speelt een belangrijke rol. Het lijkt in sommige functies veel op CO2.


  Door Steffi vandecan op 2 april 2018

  Hallo ik zit zelf met het probleem dat ik helemaal verkeerd adem en te diep in en niet genoeg uit en te snel ook. Ik heb al wat oefeningen geprobeerd en ook om te leren ontspannen maar allemaal op eigen houtje via het internet. Jullie cursus lijkt me de oplossing maar, …. Ik ben van België. Hadden ze hier ook maar zo een cursus want ik ben 29 en wil geholpen worden want het verpest mijn leven. Ik kreeg enkel kleine oefeningen van de kinesist en dat is het dan maar ik heb chronische hyperventilatie en adem disfunciokeel en heb een tal van klachten hierdoor.


  Door Dick-Kuiper op 28 augustus 2019

  Hallo Steffi, email me en ik zorg dat je een goede therapeut in België krijgt, Dick


  Door Lenie op 21 mei 2018

  Ik ben nu bijna 2 maanden bezig ,met mond dicht te ademen. Maar mijn cp gaat zo goed als niet omhoogvliegt op 18 tot 20 .goed mijn .ontspannings oefeningen .ik heb geduld .hoe lang kan zoiets duren.graag reactie


  Door Dick-Kuiper op 28 augustus 2019

  Buteyko is een relatief langzame therapie. Heb je een therapeut?


  Door Kelly op 23 juli 2019

  Wat ik echt verschrikkelijk vind is dat er zoveel ademtherapeuten zijn die mensen diep ademen leren, terwijl ze niks weten over hoe de ademhaling daadwerkelijk werkt. En dan juist tegen de dingen die ze opwekken (stress, vermoeidheid etc). Ongelofelijk. En de mate van onwaarheden die dan verspreid worden. Men neemt het gewoon over van om het even welke bron of verzint het zelf. Met allerlei medische woorden (‘ontgift d.m.v. diep ademen’) of spirituele woorden (‘Het tintelen is een teken van de levensenergie’).

  In spirituele/self-help kringen is ademwerk heel populair. Men meent dat dit een gezonde manier is om emoties te ‘helen’. Door ze op te wekken. In mijn ogen is dit dweilen met de kraan open. En zijn de emoties op deze manier veel hysterischer dan b.v. gewoon een onstpannen huilbui. Ik denk dat als je dit vaker doet je jezelf alleen maar prikkelbaarder en emotioneel labiel maakt. Waarvoor je dan weer denkt ademwerk nodig te hebben om deze emoties te helen….Wat is uw mening?


  Door Dick-Kuiper op 28 augustus 2019

  Ik ben het helemaal met je eens. De meeste mensen (ook veel ademhalingstherapeuten helaas) zitten vast in het idee dat je het lichaam moet voeden met O2, en dat je “rommel” moet afvoeren door diep te ademen (en daarbij wordt CO2 als afvalstof gezien). Als je zo weinig van ademen weet, ga je natuurlijk mensen stimuleren diep te ademen. Maar iemand die vrijwillig een tijdje diep ademt (bijvoorbeeld bij het opblazen van een luchtbed) merkt direct al dat het fout gaat: je wordt duizelig en raar in je hoofd. CO2 in het bloed zorgt er voor dat (1) de slagaderen zich openen, en (2) de afgifte van O2 van het hemoglobine naar de cellen op gang komt. ga je heel diep ademen en blaas je veel CO2 weg, dan vernauwen de slagaderen en stroomt er minder bloed naar de hersenen, en het O2 zit gevangen in het bloed. Geen wonder dat je je beroerd gaat voelen. Stop je met het diepe ademen, dan voel je je vaak snel weer opknappen. Maar als je ademhaling chronisch zwaarder wordt, gaat het op de langere termijn echt fout.

  Plaats een reactie


  *