Gratis E-book!
Met 3 tips voor een betere ademhaling

Page content

De diagnose chronische hyperventilatie

In de reguliere gezondheidszorg kan de diagnose van chronische hyperventilatie op 3 manieren gesteld worden.

(1) De hyperventilatie-provocatietest

Hyperventilatie-provocatietestDeze test wordt in het ziekenhuis uitgevoerd. Je zit rustig op een stoel en ademt door je mond in een buis. Dan moet je een paar minuten heel zwaar ademen. Daarbij worden de ademhalingsgassen (O2 en CO2) gemeten.

Van zo zwaar ademen wordt bijna iedereen duizelig en beroerd, maar bij mensen die chronisch hyperventileren duurt het langer voor de symptomen weer wegtrekken en de gasuitwisseling weer normaal is.

Ik heb veel mensen gesproken die deze test gedaan hebben, en bijna iedereen vind het een “rot-test”.

Veel ziekenhuizen hebben een brochure waarin deze test uitgelegd wordt. Je kan hier die van het Spaarne Ziekenhuis lezen:

Hyperventilatie-provocatie Test (Spaarne Ziekenhuis)

(2) Bloed prikken

Je kan ook in het ziekenhuis je bloed laten prikken. Er wordt dan gekeken wat de concentratie CO2 in het bloed is. Bij mensen die chronisch hyperventileren is deze verlaagd.

Wil je deze test goed doen, dan zou je moeten kijken naar het slagaderlijke bloed (het bloed dat van de longen en het hart naar de weefsel toe gaat). Maar vaak wordt er gekeken naar het aderlijke bloed (het bloed dat van de weefsels terugstroomt naar de longen en het hart). Dat bloed is gemakkelijker af te nemen. Maar daarmee wordt de test een stuk onbetrouwbaarder.

Toch zie ik wel eens mensen in de cursus die hun bloed hebben laten meten. Een goede waarde voor CO2 in het bloed is ongeveer 40 mm Hg (mm kwikdruk). Ik heb waardes rond de 25 mm Hg gezien.

(3) De Nijmegen Vragenlijst

Tenslotte hebben artsen van het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen een vragenlijst ontwikkeld waarmee een inschatting gemaakt kan worden of iemand chronisch hyperventileert. Het is een vragenlijst waarbij je 16 hyperventilatiesymptomen, zoals “tintelende handen en voeten” een score geeft. Die score loopt van “Nooit” (=0) tot “Heel vaak” (= 4). Bij elkaar opgeteld krijg je dan een indruk van of iemand chronisch hyperventileert.

Erg betrouwbaar is de test volgens mij niet. Je kan hem hier inkijken:

Nijmegen Vragenlijst

Test jezelf: De Controle Pauze

Dr. Konstantin Buteyko heeft in de 60-er jaren een eenvoudige en betrouwbare test ontwikkeld waarmee je zelf heel eenvoudig kan bepalen of je te veel ademt. Het heet de Controle Pauze.

Hier wordt die test verder uitgelegd:

De Controle Pauze

  Comment Section

  5 reacties op “De diagnose chronische hyperventilatie


  Door Rob aan de Brugh op 18 januari 2017

  Mooi overzicht Dick! En informatieve nieuwe website! Goed bezig! Als je tijd hebt….check ook mijn site. Ik verwijs in mijn eBook ook naar de buteyko methode!


  Door Dick-Kuiper op 9 februari 2017

  Hallo Rob, bedankt. Het verbaasd me nog steeds dat ademhaling zo’n ondergeschoven kindje is. Iedereen kijkt naar voeding, terwijl ademen minstens zo belangrijk is.


  Door Rob aan de Brugh op 23 februari 2017

  Absoluut! Naar mijn mening ademhaling, voeding, mindset, inzicht en ontspanning. Allemaal belangrijk in het genezingsproces.


  Door Kelly op 12 september 2019

  Als je het CO2 gehalte in mm HG weet, kun je dit dan ook omzetten naar procenten? Zoja is daar een tabel voor?


  Door Dick-Kuiper op 30 september 2019

  Hallo Kelly. De concentratie CO2 in longblaasjes (alveoli) en bloed is in principe hetzelfde. Dus denk ik dat je deze tabel van Buteyko kan volgen, Dick

  Buteyko tabel

  Plaats een reactie


  *


  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.