Gratis E-book!
Met 3 tips voor een betere ademhaling

Page content

Welke symptomen horen bij een verkeerde ademhaling?

De reguliere medische wereld heeft verbazingwekkend weinig aandacht voor de ademhaling. Misschien omdat er geen pil bestaat die de ademhaling verbetert?

Symptomen van een verkeerde ademhaling Wat doet chronische hyperventilatie met je?

Chronische hyperventilatie wordt daarom vaak over het hoofd gezien.

Dit zijn enkele symptomen die het gevolg kunnen zijn van Chronische hyperventilatie.

Luchtwegen

[     ]  Snel buiten adem bij inspanning
[     ]  Benauwdheid
[     ]  Astma-aanvallen
[     ]  Piepende ademhaling
[     ]  Duidelijk hoorbaar ademen
[     ]  Door de mond ademen
[     ]  Overmatig zuchten of gapen
[     ]  Veel hoesten
[     ]  Veel slijm
[     ]  Chronisch verstopte of lopende neus
[     ]  Neuspoliepen
[     ]  Weinig ruiken
[     ]  Droge mond

Hersenen

[     ] Duizeligheid
[     ] Licht in het hoofd
[     ]  Slechte concentratie
[     ]  Geheugenverlies
[     ]  Nervositeit, spanning
[     ]  Bezorgdheid
[     ]  Paniekgevoelens, angst zonder reden
[     ]  Hyperventilatie-aanvallen
[     ]  Geestelijke vermoeidheid
[     ]  Snel emotioneel
[     ]  Snel geïrriteerd zijn
[     ]  Piepende oren
[     ]  Vlekken voor de ogen

Spieren

[     ]  Chronisch vermoeide spieren
[     ]  Kramp

Hart en bloedcirculatie

[     ]  Hoge bloeddruk
[     ]  Onregelmatige, bonzende of versnelde hartslag
[     ]  Pijn, beklemming op de borst
[     ]  Pijn bij het hart

Huid

[     ]  Eczeem
[     ]  Droge huid
[     ]  Spataderen
[     ]  Overdadig zweten

Slapen

[     ]  Snurken
[     ]  Niet in slaap kunnen komen
[     ]  Slecht slapen
[     ]  Nachtelijke astma
[     ]  Onderbroken slaap
[     ]  Bedplassen of vaak moeten plassen ’s nachts
[     ]  ’s Morgens moe opstaan
[     ]  Ademhalingsstilstand tijdens slaap

Immuunsysteem

[     ]  Snel verkouden, grieperig

Algemeen

[     ]  Koude handen / voeten
[     ]  Opgezwollen buik
[     ]  Oprispingen
[     ]  Snel moe
[     ]  Tintelingen in vingers of gezicht
[     ]  Een algeheel gevoel van slapte en vermoeidheid
[     ]  Fysieke uitputting
[     ]  Lusteloosheid
[     ]  Diarree of juist constipatie
[     ]  Onverklaarbaar gewichtsverlies of gewichtstoename
[     ]  Allergische reacties

Wil je meer lezen over een bepaalde ziekte (zoals waarom die ziekte volgens Buteyko ontstaat en wat de ervaringen van mijn cursisten zijn wanneer ze Buteyko leren) kijk dan onderaan op deze website bij ZIEKTES.

Tenslotte

Deze symptomen wijzen op chronische hyperventilatie. Maar wil je zeker weten of je verkeerd ademt?

Doe de hyperventilatietest

Meer informatie over ademen

 

  Comment Section

  100 reacties op “Welke symptomen horen bij een verkeerde ademhaling?


  Door Hanneke de Kluiver op 29 augustus 2017

  ik heb erg last van mijn darmen. pijn mijn buik, diaree. Heb in het verleden wel darmoperatie gehad(diverticulitus) maar de dokter heeft nu regelmatig mijn bloed nagekeken op ontstekingswaarden en die zijn allemaal goed. ook kweek van ontlasting gaf geen afwijking.
  Ben erg gestresst heb veel stresspoeriodes achter de rug. Vraag: heeft chv hier mee te maken. Ben wel bekend met andere verschijnselen van chv


  Door Dick-Kuiper op 13 september 2017

  Hallo Hanneke, dat kan zeker. Glad spierweefsel (en rondom je darmen zit erg veel glad spierweefsel) kan verkrampen als je te veel koolzuurgas verliest door chronische hyperventilatie. De een krijgt diarree, maar ik zie ook mensen die dan juist opstopping krijgen. Dick Kuiper


  Door Sylvie op 31 augustus 2017

  Toevallig ervaar ik precies hetzelfde! Ook darmklachten en er werd gedacht aan diverticulitis. Ontstekingswaarden en ontlasting waren telkens goed. Ook echo’s gaven niks geks aan. Nu gestart met ademhalingstherapie. Het lijkt alsof de darmklachten verminderen nu. Nog wel last van pijn op borst en vermoeidheid in fases.


  Door Dick-Kuiper op 13 september 2017

  Hallo Sylvie, veel succes met de therapie. Rustig ademen is essentieel voor het goed laten functioneren van vele organen van je lichaam. Dick Kuiper


  Door Max Peeters op 14 september 2017

  Goedendag Ik ben max ik ben 17 heb het ook wel vaker maar ik weet niet wat het is. Ik heb wel veel angst enzo en paniekaanvallen maar heb het gevoel dat het iets anders is…. iemand tips?


  Door Max Peeters op 14 september 2017

  Want het maakt mijn leven moeilijk echt waar…


  Door Paul op 28 februari 2018

  Hi max, heb je inmiddels actie ondernomen? Je staat niet alleen voor deze problemen en ik weet hoe het je leven kan beheersen, want ik heb het van dichtbij meegemaakt met mijn eigen zoon. Blijf er niet mee zitten maar maak er werk van! Groet, paul


  Door Jan op 22 september 2017

  Neem contact met jouw huisarts. Adhv jouw klachten kunnen ze jouw doorverwijzen.


  Door Dick-Kuiper op 6 november 2017

  Hallo Max, inderdaad. Praat met je huisarts. Dat je angstig bent kan zeker te maken hebben met een zware ademhaling. Je verliest dan te veel koolzuurgas, en koolzuurgas is een bijzonder rustgevende stof. Wat is je Controle Pauze?
  Dick Kuiper


  Door Nelly Aernouts op 22 september 2017

  bij inspanning maak ik geluiden bij het ademhalen, wat voor mij zeer genant is. hierdoor zet ik mijn ademhaling vast en dit kost mij heel veel energie. ik ben hiervoor bij de huisarts geweest en die heeft mij door verwezen naar een logopedist , hier had ik geen baat bij. ook heb ik een breuk in mijn middenrif waardoor een gedeelte van mijn maag in mijn middenrif zit. dit kan dus op mijn longen drukken, ik weet het niet . help!!!!! kan iemand mij helpen om weer normaal te kunnen ademen.


  Door Mark op 7 oktober 2017

  Hallo Nelly, erg vervelend allemaal. Begrijpelijk dat je hier erg last van heb. Wat ik je aan zou raden is dagelijks bewegen, wandelen, fietsen of gaan sporten. Probeer hierbij ook op je voeding te letten en zorg dat je regelmatig iets ontspannends gaat doen.
  Gr. Mark


  Door Dick-Kuiper op 6 november 2017

  Hallo Nelly, Dat geluid maken: daar zou ik me niet te veel van aantrekken. Als je met anderen sport zijn die druk bezig en ademen zelf een stuk zwaarder. Waarschijnlijk is jopuw ademhaling het laatste waar ze opletten. Dat gescheurde middenrif is wel lastig omdat het waarschijnlijk je ademhaling stimuleert. Probeer zo rustig mogelijk te ademen bij alles dat je doet (en natuurlijk altijd door de neus).


  Door Saskia op 29 september 2017

  Mijn hartslag is door chv in rust soms over de honderd slagen pm soms wel 140, kan dit kwaad? Is dit slecht voor mijn hart? En klopt het dat je door chv kanker kan krijgen en gevaarlijke hartklachten?


  Door Dick-Kuiper op 6 november 2017

  Hallo Saskia, Een hartslag van 140 in rust is erg hoog. Mensen met een wat kleiner hart hebben wel eens van nature 80, maar een hartslag in rust van boven de 100 betekent dat er iets serieus mis is. Ga na je huisarts. Het kan b.v. op een tekort aan cortisol in het lichaam wijzen.

  Verder heeft Buteyko inderdaad een link gelegd met chronische hyperventilatie (wat hypoxia – zuurstoftekort – in het lichaam veroorzaakt) en kanker. Maar ik vind het erg ver gaan om te zeggen dat je kanker kan genezen met Buteyko.


  Door Sam op 5 november 2017

  Hallo ik ben 47 en man..sinds een maand of 2 sporadisch nachtzweten das 1 x in de week of 2weken…na huisarts geweest …bloed gecontroleerd en sindsdien elke nacht zweten…eerst 1x per nacht nu al 4 dagen om 2 uur 3uur en 4 of 5 uur…ben ook elke keer klaar wakker..voel me niet ziek ..heb zelfs geen koorts…bloed was overigens ook goed….wel wat hoge bloeddruk 100 bij 170…heb nu ook hartkloppingen en slapen gaat nauwelijks..overdag geen mankementen ja nu moe….alleen in rust en s nachts problemen ga morgen weer naar huisarts maar wat kan het zijn??  Door Linda Matthyssens op 7 november 2017

  Ik zit al meer dan 1 jaar met hoge ademhaling en pijnlijke spieren in mijn bovenlichaam kan iemand me helpen


  Door Dick-Kuiper op 8 november 2017

  Ik vermoed maar zo dat je een geschikte kandidaat voor de Buteyko Methode bent.


  Door M remers op 10 juli 2018

  Heb precies het zelfde ene keer wel dieper ademen en een volgende keer weer niet voor bij warm weer heb ook last van hyperventilatie en overgang word er gek van wil weer normaal ademen


  Door Geen Naam op 17 november 2017

  Beste Dick,

  Als ik sport en mijn hartslag naar de 150 breng voel ik me top! En geloof me ik sport door als ik sport. Maar juist wanneer ik zit te werken achter een bureau of ik relax dan krijg ik vage klachten zoals druk op de borst en er lijkt iets te bewegen onder mijn borstkas.

  Ik ben twee keer helemaal gecontroleerd door een Cardioloog en beide keren hebben ze niets gezien. Ik ben bang dat ze iets over het hoofd hebben gezien aangezien je in Nederland naar mijn mening snel met een paracetamol naar huis wordt gestuurd.

  Soms heb ik weken nergens last van. Ik heb een vermoeden dat dit door mijn ademhaling komt. Ik probeer wel heel rustig te ademen en doe dat ook, maar toch ligt de ademhaling “hoog” bij mijn borstkas. Ik wil graag uw methode proberen. Waar kan ik meer vinden over de pricing? En eventuele vergoedingen vanuit de verzekering.

  Alvast bedankt voor de genomen moeite.


  Door Dick-Kuiper op 22 november 2017

  Hallo “Geen Naam”, Wanneer je sport maak je veel koolzuurgas. Ik vermoed dat je je daardoor op dat moment beter voelt. Ga je weer zitten dan kan het zijn dat de stress toeslaat en je eigenlijk te veel ademt voor wat je op dat moment aan het doen bent. Dat kan klachten geven (de hele website gaat daar op in).

  Bij de Buteyko cursus vind je verder alle informatie over kosten, etc.


  Door Tatjana op 18 november 2017

  Goedenavond, ik heb nu al paar dagen last van mijn ademhaling een benauwd gevoel of nou ja eerder angstig gevoel alsof ik stik. Me hele borst kas en boven me maag doet zeer. Gisteren gespuugd en kwam best wat slijm mee. Heb geen loop neus maar me luchtwegen lijken wel verstopt te zitten. Voel ook elke keer soort lucht belletje in me keel alsof je een boer moet laten maar hij er niet uit wilt komen. Net de test gedaan kwam op 30 seconden uit. Maar heb ook op 27 sec gehad. Wat kan dit zijn? Ik adem verkeerd maar waarom dat pijnlijk gevoel en soort van adem nood en dan dat irritante gevoel in me keel alsof ik een boer moet laten. Herkent iemand dit en wat zou het kunnen zijn? Gr Tatjana


  Door Dick-Kuiper op 22 november 2017

  Hallo Tatjana,
  Een Controle Pauze van tegen de 30 is voor iemand die nog met Buteyko moet beginnen vrij hoog. Het lijkt dus alsof je ademhaling redelijk rustig is. Mij klinkt het vooral alsof je last hebt van maagzuur. Ga eens goed opletten of het na het eten van bepaalde voedingsmiddelen erger wordt, en ga dan experimenteren met het stoppen die voedingsmiddelen te eten.


  Door Dick-Kuiper op 22 november 2017

  Hallo Elvira, ik associeer koud zijn eerder met hyperventilatie. Veel mensen die bijvoorbeeld koude handen en voeten hebben merken bij de Buteyko oefeningen dat ze lekker warm worden.
  Wel heb ik een paar keer gemerkt dat sommige vrouwen in de overgang minder last van opvliegers krijgen als ze Buteyko leren (maar dat geldt zeker niet voor iedereen want ik heb ook met vrouwen gewerkt waar het geen verschil uitmaakte). Groeten van Dick


  Door Wartn op 18 december 2017

  Hallo,
  Blij dat hier blijkt dat ik niet de enige ben…
  Na onderzoek blijkt dat mijn spieren te snel verkrampen, na veel ‘vage’ klachten: pijn schoudergordel, druk op borst, tintelingen in handen en aangezicht…
  Volgens huisarts stress, dus neem daar nu een pilletje voor (3 verschillende soortrn ondertussen, nu terug bij de 1e, laagste, dosering).
  2 jaar geleden veel darmklachten, uit onderzoek kwam miks, enkel dat er daar spasmen zitten, dus ook daarvoor aangepast pilletje…
  Ondertussen zijn daar overmatig boeren, hartkloppingen, opvliegers, vermoeidheid,… bijgekomen
  Op moederdag dit jaar moest de ambulance komen, hevige paniekaanval blijkbaar, mijn spieren helemaal verkrampt, ik voelde moijn armspieren aanspannen, alsof ze in een schroef zaten. Mijn vingers waren helemaal naar buiten gedraaid, en ik kon er niks teen beginnen…
  Alles bij elkaar kom ik steeds uit op chv, maar waar kunnen ze daar effectief mee helpen? Heb al een cursus gevolgd met relaxatieoefeningen, echter van korte duur, die geven ze hier in de buurt niet langlopend. Zijn er methodes\cursussen die kunnen helpen?


  Door Dick-Kuiper op 21 december 2017

  Hallo Wartn,
  In Engeland noemen zo chronische hyperventilatie het “Fat Folder Syndrome” omdat je er zo veel verschillende klachten van kan krijgen. De Buteyko Methode richt zich helemaal op het verminderen van chronische hyperventilatie.


  Door Noor op 26 december 2017

  Hallo, ik had een score van 15, beide keren dat ik de test gedaan heb. Ik heb veel last van droge kriebelhoest wat weken aanhoudt, maar ik weet dat ik vaak alleen in- en uitadem via mijn neus. Kan zo een lage score ook duiden op iets ernstige aan de longen? Een ziekte?


  Door Kirsten op 23 januari 2018

  Hoi!
  Bij mij is chronische hyperventilatie geconstateerd. Nu is mijn vraag of dit tijdens inspanning ook druk op de borst kan veroorzaken. Ik had angst om een hartaanval te krijgen en heb hierom een CEG laten maken, waarop te zien is dat mijn hart perfect werkt, maar de angst blijft toch een beetje. Nu heb ik net een uur gewandeld en een benauwd gevoel (dichtgeknepen keel) en dus wat druk bij de borst. Komt dit door CHV? Alvast bedankt!


  Door Dick-Kuiper op 5 februari 2018

  Hallo Kirsten,

  Chronische hyperventilatie gaat gepaard met allerlei klachten. Vaak laten mensen dan onderzoek doe en dan blijkt dat hun hart, darmen, etc prima werken. Druk op de borst (en zelfs ook angina pectoris) kunnen absoluut veroorzaakt worden door CHV omdat hierbij het koolzuurgas-niveau in je lichaam omlaag gaat. En koolzuurgas ontspant onder anderen het glad spier weefsel rondom je slag aderen. Verkrampt dat gladde spierweefsel, dan wordt de slagader wat samengeknepen, en dat kan pijn doen.


  Door Yohan op 4 februari 2018

  Hoi heb al 7 maanden last van bonkend hart. t gevoel van dat i effe stopt! dan weer bonk. Ook heb ik last van, opgeblazen buik,constipatie,droge mond,paniekaanvallen, angst. Darmproblemen,krampen.eerste test kwam ik op 20. Tweede keer op 25. Alvast bedankt.


  Door Dick-Kuiper op 5 februari 2018

  Hallo Yohan,

  Waarschijnlijk ben je behoorlijk gestrest. Dat kan de ademhaling erg opjagen, waardoor je dit soort klachten kan krijgen. De Buteyko cursus van februari is vol, maar voor maart is er nog voldoende plaats.


  Door Laura op 8 februari 2018

  Hallo,
  Ik heb ook pijn op de borst…. al paar keer bij dokter geweest ecg gehad. Hartslag aan hoge kant maar verder geen afwijkingen te zien ook niet in bloed. Mijn gehele bovenlichaam doet met uitstraling naar de kaken erg vervelend. 6 weken geleden kijkoperatie gehad.. erg emotioneel geweest (eug)
  Ik weet niet meer wat te doen 😓

  Gr. Laura


  Door Mille op 10 februari 2018

  Beste ,mijn specialist voor maag en darmen zegt dat ik verkeerd adem,daar ik smorgens wanneer ik wakker word al een zestal maanden misselijk en geen eetlust heb ook ben ik vermoeid ik adem gedurende de nacht heel rustig door mijn neus.die misselijk.duurt Hans de voormiddag ik neem pillen tegen depressie en kruiden tegen misselijkheid,want de dokter zeg ook dat zenuwen zijn maar het help niet ,zou dat kunnen komen van verkeerd te ademen? Bedank voor te luisteren


  Door Anneke Lutgerink op 13 februari 2018

  Wat ben ik blij met Uw programma. bedankt.Gelukkig heb ik een hele goede conditie 82 ,maar nu word ik iedere keer wakker met enorme oorsuizingen en heb het gevoel dat ik er geen zuurstof naar mijn hoofd komt.Wanneer ik dan bv.iets zeg dan lijkt mijn hoofd te ploffen. Wil vannacht proberen om zonder kussen te slapen. Kan dat zin vol zijn?


  Door Dick-Kuiper op 30 juli 2018

  Hallo Anneke, Dan kan prima zijn, maar dan wel op de buik slapen. Zorg dat je NOOIT op de rug slaapt want dat stimuleert de ademhaling behoorlijk.


  Door Eleonore op 14 februari 2018

  Ik ben 32 jaar en al vijf jaar last van chronische hoest en bronchitis. Ik heb allerlei onderzoeken gedaan, maar niks gevonden. De huisarts denkt aan chronische hyperventilatie. Kan je daar zo lang en zo ziek van worden.


  Door Tim op 18 februari 2018

  Ik heb het mwt fietsen dat ik dan een onregelmatige ademhaling krijg als ik met tegenwind fiets


  Door Peter op 20 februari 2018

  Geachte Heer, Beste Dick Kuiper,
  Ik heb m’n astma reeds vijftien jaar onder controle (zonder medicijnen). De fiets heeft me daar enorm bij geholpen. Ik ervaar enkel nog problemen met de ademhaling door de neus wanneer ik plat lig op de rug of op de buik. Ik slaag er dan nog in om door de neus te ademen maar het verloopt niet zo vlot.
  Zijn er ademhalingsoefeningen die als remedie kunnen dienen.


  Door Liliane op 24 februari 2018

  Heb een tekort aan zuurstof in mijn bloed, voel me steeds benauwd en smorgens voel ik me niet goed als ik opsta


  Door Miriam op 25 februari 2018

  Ik draag meerdere keren per week hele dagen een strakke trainingslegging met hoge taille. Sinds enige tijd heb ik last van een geblokkeerd middenrif. Opeens legde ik de link. Klopt het, dat het dragen van een strakke hoge broek, ondanks de soepele stof, nadelige gevolgen heeft voor het vrijuit kunnen ademen?


  Door Paul op 28 februari 2018

  Hi max, heb je inmiddels actie ondernomen? Je staat niet alleen voor deze problemen en ik weet hoe het je leven kan beheersen, want ik heb het van dichtbij meegemaakt met mijn eigen zoon. Blijf er niet mee zitten maar maak er werk van! Groet, paul


  Door Robin op 2 maart 2018

  Beste allemaal

  Ik loop ruim een jaar met vage klachten die mij erg angstig maken waardoor ik ga piekeren en denken dat ik van alles mankeer .
  Klachten die ik heb en constand aanwezig zijn betreffen:
  Spiertrekkingen door het hele lichaam 24/7
  Stijve gewrichten
  Tintelende tong 24/7
  Stijve nek, schouders
  Inwendig trillen bij rust armen en benen.
  Hoofdpijn en oorsuizingen
  Gevoel niet kunnen ontspannen
  Hartkloppingen
  Stroom geleidingsgevoel in benen
  Branderige bovenbenen
  Pijnlijke / stijve spieren
  Enz enz

  Bij neuroloog geweest en in bloed niets kunnen vinden, ook vitamine waren goed.
  Moet ermee leren leven, kan dit door CvH komen en of verkeerde ademhaling?
  Klachten die ik heb zijn zowel links als rechts aanwezig
  Voor mijn gevoel adem ik goed maar ervaar ik wel spanningen en stress ivm niet weten wat mijn lichaam doet

  Wie herkend zich hierin en of heeft tips voor mij, ligt dit aan de ademhaling?

  Alvast bedank allemaal

  Gr robin


  Door Jaylee op 3 juni 2018

  Hey Robin. Ik heb precies wat jij beschrijft. Meerdere malen bloed laten prikken maar alles is altijd goed. Zo vervelend dit. Komt het bij jou ook in vlagen. Zo heb ik er een paar weken geen last van en dan ineens weer helemaal beroerd. Heb jij inmiddels al tips of iets? Gr jaylee


  Door Robin op 19 juni 2018

  Hallo Jaylee,

  nee ik heb het al meer dan een jaar 24/7, kom er niet vanaf, ook de gedachten en focus op mijn klachten nemen toe, ik kan niet geloven dat ademhaling en of stress dit met een lichaam kan doen. Heb wederom Vit D laten controleren ( uitslag volgt nog ) en een sec. Opinieonderzoek bij het UMCG, ik ben zo drastisch op zoek naar een antwoord welke ik waarschijnlijk niet zal krijgen.

  Probeer nu wel meer rust te nemen en te ontspannen en de klachten te nemen zoals ze zijn, merk dat de spiertrekkingen wat minder zijn.\
  Wat mij ook goed helpt is Shiatsu, zeer ontspannend met focus op je eigen lichaam, ben ik er nog niet maar heb ik inmiddels zoveel onderzoeken gehad met goede uitslagen dat ik er niet omheen kan dat dit met ademhaling en of Chorinische hyperventilatie te maken heeft.\\

  Ben jij al wat verder? Wel blij te horen dat ik niet de enigste ben.

  Gr Robin


  Door Dick-Kuiper op 30 juli 2018

  Hallo Robin, Het klinkt als stress-gerelateerd. Stress betekent dat je de vecht/vlucht reactie in schiet, en zwaarder begint te ademen. Op termijn wordt die zware ademhaling een gewoonte en komen er allerlei lichamelijke klachten.


  Door Corry op 7 maart 2018

  Goede avond allemaal mijn moeder klaagt maar over dat ze koud ademt en daar word ze helemaal gek van heeft iemand hier ervaring mee of wat de oorzaak hiervan kan zijn ,kan dit ook door een bepaald medicijn komen de huisarts heeft hier geen verklaring voor hoop dat iemand of dat dick hier een antwoord op kan geven


  Door Monique op 18 juni 2018

  Beste Corry, ik herken dit zeker. Heb ook een tijd bij inademen koude lucht gevoel gehad. Als ik mijn hand voor mijn mond hield was de lucht toch warm. Het was wel een periode van veel stress. Het kan door hyperventelatie komen. Bij mij is het weggegaan.


  Door Raymond op 19 maart 2018

  Ik heb de test gedaan en kom uit op 13 seconden.
  Voel me altijd moe en heb het gevoel of ik in een droom leef, word ook altijd moe wakker met wen droge mond en keel.
  Vaak heb ik een opgelaten gevoel en adem ik zwaar en kort ademig.
  Heb gesprekken gehad met de psygoloog en die zei dat ik geen last heb van depressie of stress.
  Ik word er gek van, zou yoga mij van mijn klachten af kunnen helpen?


  Door Dick-Kuiper op 30 juli 2018

  Hallo Raymond,
  Ik vind het jammer te moeten zeggen, maar of het algemeen weten yogaleraren bitter weinig van de ademhaling. Ze hebben vaak het idee dat je diep moet ademen met je buik, om zo het lichaam van zuurstof te voorzien en afvalstoffen af te voeren. Ik krijg redelijk vaak yogaleraren in mijn cursus die zelf behoorlijke lichamelijk klachten hebben. Dus doe de asana’s (de houdingen), maar let niet op wat ze over de ademhaling zeggen.


  Door marlies monster op 3 april 2018

  ik heb altijd als ik heel rustig zit dat ik licht in me hoofd ben!
  maar verder als ik loop of auto rij of iets doe heb ik het niet.
  alleen als ik heel stil zit.

  groetjes,

  marlies  Door Bram op 5 april 2018

  Hoi. Ik ben bekend met de Buteyko techniek, maar een ding dat ik me altijd heb afgevraagd is dat ik het idee heb dat ik heel rustig adem over het algemeen. Maar wellicht zonder te weten te diep? Misschien ben ik er al zo aan gewend dat het voor mij heel normaal voelt? Maar als ik op andere mensen let, ademen zij niet veel langzamer of minder diep. Ik ben door een burn-out 3 jaar geleden wel veel gevoeliger voor stress geworden helaas. Ik merk voornamelijk dat mijn ademhaling met mij aan de loop gaat als ik lichte inspanning ga doen terwijl ik altijd een hele fitte sporter ben geweest. Maar tijdens harlopen bijvoorbeeld is mijn ademhaling erg schokkend en de pauze tussen het uitademen en inademen is er bijna niet meer. Zijn dit typische verkeerde ademhaling symptomen? Ik heb een CP van 15 over het algemeen met zeldzame uitschieters net boven de 20. Heb het nog niet voor elkaar te kregen de CP constant rond de 20 te houden.


  Door Dick-Kuiper op 30 juli 2018

  Hallo Bram,
  Ga eens hardlopen met je mond dicht. Wat betekent dat je het heel rustig aan moet doen. Hopelijk kan je zo je ademhaling beter controleren.
  Verder went alles, dus ook je eigen ademhaling ( hoe raar die ook kan zijn).


  Door jason op 18 mei 2018

  ik heb de laatste tijd last van
  pijnlijke nek schouder spieren
  kramp in armen
  korte terugkerende pijntjes op de borst
  gapen
  koud hebben
  rillen
  tintelingen in de vingers/voeten
  ping voelt soms verdoofd
  en ben 24/7 enorm angstig en controlleer me lichaam dagelijks
  zijn dit sympthomen van chv?
  me dokter zegt dat ik gezond ben
  en een angststoornis heb
  maar ik vind dat moeilijk te geloven


  Door Dick-Kuiper op 30 juli 2018

  Hallo Jason,
  Het lijkt inderdaad erg veel op hyperventilatie. Stress kan er natuurlijk veel mee te maken hebben omdat dat de ademhaling zwaar maakt. Maar de symptomen die je beschrijft horen allemaal duidelijk bij chronische hyperventilatie.


  Door marian op 6 juni 2018

  Het laatste half jaar erg veel stress gehad. Ik begon te hoesten ( kriebelhoest) die maar niet overging. Daarna het gevoel van een brok in de keel en ne sinds een week om de haverklap het gevoel dat niet goed te kunnen inademem. Het maakt me zo moe!! Een beetje inspanning is al te veel. Zou het chv zijn ?? Help!


  Door Dick-Kuiper op 30 juli 2018

  Hallo Marian, Dat kan heel goed. Ik heb een redelijk aantal keren gewerkt met iemand die zwaar een veel hoestte. Het is niet iets dat heel snel overgaat, maar met twee maanden moet het hoesten wel voorbij zijn.


  Door Lisalotte op 18 juni 2018

  Goedemiddag. Kan je buikademhaling een positief effect hebben op de intensiteit van oorsuizen? Iemand ervaring mee?


  Door Dick-Kuiper op 30 juli 2018

  Hallo Lisalotte,

  Alleen leren met je buik te ademen zal niet veel veranderen. Ik weet dat dat het kernpunt is van veel ademhalingstrainingen, maar het belangrijkste is dat je kleiner, minder gaat ademen. Ik zie mensen die maar 8 keer per minuut ademen, en zich hebben aangeleerd met de buik te ademen, maar die toch een erg beroerde ademhaling hebben. Wat je kan bepalen door naar de Controle Pauze te kijken.


  Door Stefan op 1 augustus 2018

  Dag Dick…Rond Pasen ben ik plots moeite beginnen krijgen met praten…Ik gebruikte verkeerde woorden of sprak ze verkeerd uit. Ik ben altijd wel een zenuwachtig iemand geweest. Ik heb me toen in het ziekenhuis laten opnemen en ze hebben me binnenstebuiten gekeerd om te concluderen dat de oorzaak stress was. De huisarts heeft me toen fysiotherapie voorgeschreven en ik heb wel beter leren ademen, maar heb toch dezelfde symptomen. Daarom laat ik me binnen enkele weken terug onderzoeken…Nu is mijn vraag of problemen met spraak bekende symptomen zijn bij chronische hyperventilatie…


  Door Hannah op 3 augustus 2018

  Heb al een paar jaar last van chronische hyperventilatie. Na veel ademhalingsoefeningen zijn mijn klachten verbeterd (maar ben vooral nog steeds heel vermoeid, zeker tijdens periodes van stress, waarschijnlijk omdat ik dan onbewust vaker slecht adem.) Ik word vaak misselijk wakker, kan dit zijn omdat ik ’s nachts te diep ademhaal?


  Door Jill op 14 augustus 2018

  Ik mis heel erg ‘grote honger’ als symptoom! Terwijl dat een van de voornaamste dingen is die ik merk als symptoom en wat ook duidelijk vermindert bij een hogere CP score.

  Sowieso kan ik in het Nederlands geen artikelen vinden over de relatie tussen ademhaling en honger vanuit de Buteyko visie en het indirecte verband met gewichtstoename hierdoor. Tip!


  Door Jasper op 27 augustus 2018

  Hallo ik ben Jasper, 15 jaar en heb last van moeilijk ademen en duizeligheid. De afgelopen maand heb ik last van een oorontsteking gehad, toen ik deze heb gekregen voelde ik me ook een beetje zo. Komt het terug, of ben ik gewoon te gestrest? Ook drink ik wel eens wat met vrienden, misschien heeft dit er wat mee te maken?


  Door Dick-Kuiper op 17 september 2018

  Hallo Jasper, Kijk eens naar je Controle Pauze. Is deze echt duidelijk te laag (beneden de 25), dan denk ik dat je klachten inderdaad vanuit chronische hyperventilatie komen. Stress jaagt de ademhaling op, evenals alcohol drinken (mensen die te veel drinken, snurken enorm wanneer ze slapen).


  Door Mirjam op 14 oktober 2018

  Hallo ik heb al sinds vorig jaar hyperventilatie en overgang nu kreeg ik van mijn phyoloog te horen dat ik veel moet rusten en dat de klachten in het begint ergens worden en daarna minder worden klop het .
  Ik doe alles om ervan af te komen.
  Groetjes Mirjam


  Door Dick-Kuiper op 26 oktober 2018

  Hallo Mirjam, chronische hyperventilatie gaat niet zo maar met wat rust weer over. Daar moet je toch echt oefeningen voor gaan doen (helaas). Mijn ervaring met overgangsklachten zoals opvliegers is dat bij sommige vrouwen die erg snel weg kunnen trekken als ze rustiger beginnen te ademen (binnen een week al), maar dat bij de meerderheid het veel langer duurt voordat ze wat gaan merken (de Controle Pauze moet eerst behoorlijk wat hoger worden). Groeten van Dick


  Door Mirjam op 3 november 2018

  Hallo welke oefeningen dan en hoe vaak dan .
  Ik ben sinds bijna drie weken gestopt met roken en de benauwdheid neemt nog niet af .


  Door Dick-Kuiper op 12 november 2018

  Buteyko oefeningen – dus kom een Buteyko cursus doen. In sigaretten zit trouwens een astmamedicijn dat de longen open zet. Ik zie veel mensen die zeggen dat hun benauwdheid is toegenomen na het stoppen met roken. Men stopt van alles en nog wat in tabak tegenwoordig, en niemand die precies weet wat want het is “bedrijfsgeheim”.


  Door Mirjam op 28 november 2018

  Hallo en depressie hoort dat ook bij hyperventilatie en en overgang wand dat heb ik nu zes weken van het roken af en ik word gek van spanningen en onrust is daar iets tegen te doen .
  Mirjam


  Door Dick-Kuiper op 3 december 2018

  Hallo Mirjam, Depressie kan zeker iets te maken hebben met chronische hyperventilatie. Verder stimuleert roken hyperventilatie. Als je CP onder de 20 is zou ik Buteyko leren.


  Door Mirjam op 2 december 2018

  Waar blijf mijn antwoord op de vraag die ik gesteld heb. De klachten nemen andere vormen aan


  Door Dick-Kuiper op 3 december 2018

  Waar heb je nu last van? Chronische hyperventilatie kan zich op vele manieren uiten.


  Door Monique op 8 december 2018

  Beste, normaal gesproken haal je over je buik adem. Die komt dan ook omhoog. Bij mij gaat de maag omhoog bij het inademen. Houdt dit in dat ik verkeerd adem haal? Pauze test gedaan. Die is 14 dus ja. En heeft iemand ervaring met het inademen van koude lucht als gevolg van een verkeerde ademhaling?


  Door Dick-Kuiper op 7 januari 2019

  Hallo Monique,

  Met je buik ademen is prima. Maar veel mensen die dit willen leren, willen de buik echt naar buiten en naar binnen voelen gaan. Soms (vaak) gaan ze daardoor juist meer ademen dan ervoor. En het grootste probleem met ademen is niet of je wel of niet met de buik ademt, maar dat je te veel ademt (en zo CO2 verliest).

  Groeten van Dick


  Door Monique op 9 december 2018

  Ik heb een CP van 14 en dat merk ik ook. Bij inademen komt maag/onderkant borst omhoog ipv buik. Nou heb ik bij het inademen koude lucht. Heel typisch. Adem koude lucht in maar adem is gewoon warm. Klinkt dit bekend bij iemand en is dit te wijten aan verkeerde ademhaling?


  Door GJ van Druten op 28 december 2018

  Ik heb apneu, doordat ik zelf het apparaat kan uitlezen zag ik dat ik tijdens het slapen veel te snel adem. Normaal is volgens mij ca 10 tijdens slapen maar ik doe 25 ademen/pm. Alsof je hardloopt tijdens slapen. Kan ik hier vanaf komen zodat ik weer een normaal ademtempo heb tijdens slapen?


  Door Dick-Kuiper op 7 januari 2019

  Hallo G.J.

  Een normaal tempo is 12 x per minuut. Langzamer is niet altijd beter, maar 25 is wel erg veel. En de CPAP kan dan behoorlijk veel lucht naar binnen duwen (hoe hoog staat de druk van het apparaat?).

  En ja, je kan van slaap apneu afkomen. Ik werk veel met mensen met slaap apneu, en heb gemerkt dat het een langzaam proces (kan best een paar maanden duren), maar vaak kan men op een gegeven moment de CPAP laten staan.

  Groeten van Dick Kuiper


  Door Alysha op 6 januari 2019

  Hallo ik heb al 2 maanden last van slechte ademhaling en ik ben er mee naar de huisartsenpost gegaan bij het ziekenhuis en daar heb ik toevallig een antibiotica kuur gekregen en die moet ik af maken alleen voor mij gevoel werkt het niet,, en ik heb ook al heel lang last van vermoeidheid waardoor ik vaak smiddags in slaap val als ik uit school kom, en daar door amper kan slapen snachts en ik ben vaak ook erg misselijk en duizelig door het slecht ademen en heel snel uitgeput,, ik ben ook gewicht verloren en heb vaak ook last van tintelingen of heel emotioneel worden en depressie 😥
  Gr.


  Door Dick-Kuiper op 7 januari 2019

  Hallo Alysha, verkeerd ademen kan een hele hoop ellende veroorzaken. Het beste advies dat ik je kan geven is “kijk naar je Controle Pauze (kijk op https://buteyko-instituut.nl/test-je-ademhaling/)”.
  Is je CP duidelijk lager dan 20, dan zou ik stappen ondernemen, en Buteyko gaan leren.

  Met vriendelijke groeten, Dick Kuiper


  Door Ilias op 26 januari 2019

  Ik Heb juist get zelfde


  Door Ilias op 27 januari 2019

  Ik heb heel veel last van mijn ademhaling waardoor ik pijn in MN borst heb het is Dan ook heel moelijk om te stappen want Ben dan bijna direct buiten adem of Kan niet rustig blijven altijd last van angst of stress terwijl ik niks ernstig denk een hele zwaare vermoidheid daar heb ik ook heel veel last mee Kan iemmand mij helpen!?.


  Door Dick-Kuiper op 5 februari 2019

  Hallo Ilias, Als je Controle Pauze onder de 20 is, is het behoorlijke pittige hyperventilatie en denk ik dat je veel aan Buteyko zal hebben. Pijn op de borst klinkt een beetje als angina pectoris. Kijk ook eens wat de huisarts zegt.


  Door Tatjana op 31 januari 2019

  Hallo ik doe ook dag in dag uit opervlakkig ademen halen, en moet ook vaker gapen, heb de laatste tijd veel stress en ben er constant er mee bezig


  Door Dick-Kuiper op 5 februari 2019

  Ben je al met Buteyko begonnen? Stress hoort een oefening zeker niet te geven. Heerlijke ontspanning wel.


  Door Sann op 4 februari 2019

  Hallo ik wil graag me verhaal kwijt ik heb al tijdje last van me luchtwegen het lijkt net of iets het blokeerd soms kan ik bijna niet praten of er daar iets in de weg zit ik vind het allemaal maar eng ben ook al paar x naar de dokter gegaan en hun geven me geen duidelijk antwoord soms gaat weg en dan komt het ineens terug ik weet niet meer wat ik er aan kan doen Ik hoor graag van u


  Door Dick-Kuiper op 5 februari 2019

  Hallo Samantha, Is het een astma-aanval? Heb je al eens bv Ventolin in zo’n situatie gebruikt? Als het geen astma is, dan is het waarschijnlijk een hyperventilatie-aanval: daar kan je ook behoorlijk paniekerig en benauwd van worden. In beide gevallen zou ik trouwens aanraden Buteyko te kleren (zeker als je Controle Pauze onder de 20 is).

  Groeten van Dick Kuiper


  Door Jantina op 27 maart 2019

  Hallo,
  Ik heb al hele periode dat ik anders adem dan normaal tenminste heb idee dat ik er hele tijd over na moet denken.
  Nu deze week in de avond kreeg ik rommelede darmen en diarree en had het koud en tintelen in voeten en handen zweet handen en voeten en hartkloppingen. Na uur werd het minder. Maar de hele week merk ik als ik maar wat verkeerd doe of teveel doe dat ik anders ga ademhalen en voel ik keel tintelen en zere keel en weer tintelen in vingers of linker arm. Als ik poos met ademhaling aan oefenen ben ga het iets beter maar die spanning blijf deze week hangen. Mijn linkerarm heb gevoel dat soort van spierpijn heb en mijn schouderbladen ook stijf en bij bosten ook soort van spierpijn. Heb dat met hyperventilatie te maken of paniek aanvallen of is het mijn hart???? Heb al verschillende keren naar huisarts geweest maar die zeg dat door stress komt maar luister niet eens of mijn hart in orde is dus maak me eigenlijk zorgen.


  Door Dick-Kuiper op 28 maart 2019

  Hallo Jantina, het klinkt als hyperventilatie. Maar wil je het zeker weten doe dan de test op de website. Zit je laag, kom dan Buteyko leren in Ede.


  Door Vanessa op 1 april 2019

  Hallo , bij deze zit ik met heel wat vragen !! Heb nu al maar dan een week constant last van draaierigheid , licht in hoofd gaat zo door een ganse dag .. nu 2 jaar geleden heb ik een zware paniekaanval gehad . Kwam uit het niks heb deze nadien nog is een paar keer gehad . Steeds naar ziekenhuis geweest en daar hebben ze dat iedere keer vastgesteld . Daar door ben ik beginnen angsten te krijgen , durfde niet meer in drukke omgevingen gaan ..ver van huis wou ik ook niet meer .. bang om alleen te zijn . Schrik voor een hartaanval . Schrik van zomer weer omdat ik mijn 1ste aanval gehad heb toen het 32graden was buiten .dat was echt geen leven dus heeft de arts mij temesta voorgeschreven moet zeggen dat hielp mij in Enorm en heb dat kunnen afbouwen dus een jaar paniek vrij !! Nu 3 weken geleden heb ik een wijsheidstand laten uittrekken en was best wel heel zenuwachtig … 6dagen na de verwijdering had ik een abces gekregen waar ik heel ziek van ben geworden en bleek ook dat ik een allergische reactie had op de antibiotica dat de tandarts had voorgeschreven ! Moest dan opgenomen worden in ziekenhuis .. vanaf dan zijn die symptomen gebleven altijd maar licht in hoofd durfde weer mijn kamer niet te verlaten . Na ontslag 5dagen nadien terug uitslag blijkt weer een allergische reactie op de andere antibiotica ! Nu neem ik nog steeds medicatie iets voor de allergie en de draaierigheid maar heb de indruk dat ik terug allergisch ben aan die medicatie ‘! Kreeg weer droge keel en mond .. spierklachten draaigheid .. maag & darmen dat over hun toeren leken . Nu is mijn vraag zou dat weer in mijn hoofd allemaal zitten en dat ik die paniekaanvallen weer zelf veroorzaak omdat ik deze toestand heb meegemaakt met de medicatie of zou er toch meer aan de hand zijn ! Mvg  Door Illy op 10 april 2019

  Beste Dick,
  Ik zit al meer dan een jaar te piekeren/angst.

  Ik heb plotse vermoeidheid (ookal ben ik uitgeslapen), pijnlijke schouders rug enz… ik moet ook vaak diep ademhalen, soms ook hartkloppingen. Hoort vermoeidheid ook bij chronische hyperventilatie ookal heb ik dan goed geslapen?


  Door Dick-Kuiper op 11 april 2019

  Ja zeker, ik werk veel met mensen die chronische vermoeid zijn. Het rare is dat als je te veel ademt, het lichaam te weinig zuurstof krijgt. Het gaat dan o.a. van een aerobe verbranding naar een anaerobe verbranding, en dan wordt melkzuur gemaakt. Dat zorgt voor veel vermoeidheid.


  Door Natascha op 12 april 2019

  Hoor langdurig kriebelhoest ook bij chronisch hyperventilatie?  Door Carla op 9 mei 2019

  hartkloppingen, snelle hartslag, veel boeren, spierspanning, en snel buitenadem, vaak diep ademhalen => dit allemaal met momenten

  kan dit door hyperventilatie? en wat is de oorzaak? bedankt.


  Door Dick-Kuiper op 7 juni 2019

  Hallo Carla, die symptomen kunnen veel te maken hebben met hyperventilatie. Als je bij MEER OVER ADEMEN en ZIEKTES onderaan de website kijkt, krijg je veel informatie die 1 en ander uitlegt. Een belangrijke oorzaak van hyperventilatie is stress. En het vervelende is dat als je eenmaal chronische hyperventilatie hebt, je veel sneller de stress in schiet.


  Door Nikita op 23 mei 2019

  Hallo,
  Ik heb al meer dan 8 maanden last van duizeligheid, het is meer licht in mijn hoofd zijn. Ik heb het 24/7, dus het gaat niet meer weg, alleen tijdens het autorijden merk ik het niet. Mijn bloeddruk is goed, bloedwaarden allemaal in orde, evenwicht onderzoek was ook goed, mijn huisarts zegt dat het verkeerde ademhaling is, ik hoop dat ik ooit hier vanaf kan komen want het begint echt mijn hele leven te beheersen. Heeft u advies voor mij? Ik ben een vrouw van 34jaar en heb drie kinderen. Heb ook angst en paniekstoornis gehad, tijdje ging goed maar nu dat ik oorsuizingen heb komt de angst langzamerhand meer naar voren.  Door Des op 26 juni 2019

  Hallo,

  Ik heb heel veel symptomen die vallen onder hyperventilatie. Echter het tintelen in ledematen (wat ik heel veel teruglees) heb ik NIET/nooit. Dus dan begin ik toch wel te twijfelen of ik het wel echt hv is.
  Daarnaast heb ik regelmatig dat ik wankelend lopen, kan dan niet recht over een lijntje lopen. Heeft dit ook met Hyperventilatie te maken?


  Door Dick-Kuiper op 28 augustus 2019

  Hallo Des, Hyperventilatie is een veelkoppig monster. Waar de één veel last van heeft, heeft een ander nooit last van. Zo zijn er mensen die erg duizelig zijn, terwijl anderen dat helemaal niet herkennen. Wil je weten of je werkelijk hyperventileert, doe dan de test:
  https://buteyko-instituut.nl/test-je-ademhaling/

  Plaats een reactie


  *