Gratis E-book!
Met 3 tips voor een betere ademhaling

Page content

Buteyko onderzoek

Aan mooie praatjes heeft niemand wat.

De manier om aan te tonen of een therapie werkt (of niet) is medisch onderzoek te doen.

Gelukkig bestaat er gedegen medisch onderzoek naar de effectiviteit van de Buteyko Methode.

Medisch onderzoek naar de Buteyko Methode

Allereerst natuurlijk Buteyko’s eigen onderzoek. Hij heeft in de 10 jaar dat hij een laboratorium had veel studies afgerond en gepubliceerd. Maar helaas is daar amper iets van vertaald (Buteyko mocht eigenlijk niet eens Engels lezen, laat staan in het Engels schrijven).

Westers onderzoek

In het westen zijn de laatste 20 jaar een aantal medische onderzoeken uitgevoerd. Vaak op aandringen van cursisten die ontdekten dat een rustige ademhaling er voor zorgt dat hun klachten minder worden of verdwijnen.

Wat wel jammer is, is dat het onderzoek vooral gedaan is bij astmapatiënten. Nu weten we dat de Buteyko Methode bij hen snel resultaat geeft – dus is het verleidelijk je als onderzoeker op hen te richten. Maar jammer is dat wel, omdat ik met zo veel meer dan alleen astmapatiënten werkt.

Ik schat op dit moment dat 20% van mijn cursisten astma heeft, en 80% voor andere klachten komt zoals slaap apneu, hoge bloeddruk, chronische vermoeidheid, allerlei vage hyperventilatie-klachten, angst, longemfyseem (Buteyko heeft een lijst van 150 ziektes).

Dit Buteyko onderzoek is in gerenommeerde medische tijdschriften (zoals Thorax, The Medical Journal of Australia en The New Zealand Medical Journal) gepubliceerd.

Hieronder geef ik bij een aantal onderzoeken een korte samenvatting, en kan je doorklikken naar een vervolgpagina waar het onderzoek uitgebreid besproken wordt.

Australië 1998

(Het eerste westerse onderzoek bij astma. Het toont aan dat na 3 maanden er een sterke vermindering van de ademhaling is, en dat het luchtwegverwijdergebruik bij astmapatiënten die Buteyko leren met 96% daalt)   (Lees verder)

Nieuw Zeeland 2003

(De Nieuw Zeelandse arts Patrick McHugh maakt zich boos en onderzoekt of de Buteyko Methode werkt bij zijn astmapatiënten. De resultaten bevestigen het Australische onderzoek. Maar niet iedereen is blij)   (Lees verder)

Engeland 2003

(Artsen van het ziekenhuis in Nottingham onderzoeken de Buteyko Methode. Na 6 maanden zijn de 23 astmapatiënten in de Buteyko-groep allemaal gestopt met het gebruiken van een luchtwegverwijder)   (Lees verder)

Nieuw Zeeland 2006

(De Nieuw Zeelandse arts Patrick McHugh speurt verder en kijkt of de Buteyko Methode net zo effectief is bij kinderen met astma. Dat is het)   (Lees verder)

Canada 2008

(In 2008 startte een groot Canadees onderzoek. Het onderzoek kostte ongeveer € 1.000.000 en werd gefinancierd door een rijke familie omdat hun zoon dankzij Buteyko genezen was van zijn zware astma)  (Lees verder)

Egypte 2012

(In 2012 hebben Egyptische artsen de Buteyko Methode onderzocht)   (Lees verder)

Ierland 2013

(In 2013 verscheen dit Ierse onderzoek) (Lees verder)

Nederland

In Nederland is er nog geen medische onderzoek gedaan. Wel heeft de Wetenschapswinkel van de Universiteit in Groningen in 2003 een literatuurstudie gedaan.

Onderzoek Wetenschapswinkel

(Bij deze literatuurstudie uit 2003 is gekeken naar het onderzoek dat tot dan toe gedaan was)   (Lees verder)

Wetenschappelijke aanbevelingen

Dankzij het onderzoek naar de resultaten van de Buteyko Methode bij astma, zijn er een aantal aanbevelingen opgeschreven.

Zo is de Buteyko Methode nu opgenomen is in de “British Guideline on the Management of Asthma”: het Handboek van de British Thoracic Society voor artsen.

British Thoracic Society

 


Comment Section

0 reacties op “Buteyko onderzoek

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.