Gratis E-book!
Met 3 tips voor een betere ademhaling

Page content

Jennifer Stark

Alexander StalmatskiAlexander Stalmatski is de eerste Buteyko Therapeut die in het westen ging werken.

Hij koos in 1990 voor Australië, en werkte er vooral met astmapatiënten (1 op de 10 volwassenen en 1 op de 5 kinderen heeft er astma, dus werk genoeg).

Jennifer en Russell Stark maakten in 1993 kennis met de Buteyko Methode toen ze een cursus bij Stalmatski volgden. Russell was astmatisch. Maar ze maakten zich veel meer zorgen over hun zoon Robert. Die had hele zware astma, en ze zijn een paar keer bang geweest dat ze hun zoon zouden verliezen.Robert gebruikte vele medicijnen, waaronder elke vier tot zes weken een Prednisonkuur. Hij had het ronde gezicht dat typerend is voor iemand die langdurig corticosteroïden gebruikt.

In 1993 zag Jennifer op de Australische televisie een documentaire over de Buteyko Methode (ik heb ze op YouTube gezet – je kan ze hier bekijken). Russel en Robert deden een cursus bij Stalmatski, en dat was een groot succes. Na enkele weken konden ze beide al hun astmamedicijnen laten staan.

Het verhaal van Robert kan je hier lezen.

Jennifer en Russell StarkRussell en Jennifer waren zo onder de indruk van wat je met de Buteyko Methode kan bereiken dat ze een opleiding tot Buteyko Therapeut bij Stalmatski gevolgd hebben. Op de foto uit 2000 zie je (van links naar rechts) Jennifer Stark, Professor Buteyko, zijn vrouw Ludmilla en Russell Stark.

Russell en Jennifer vertrokken in 1994 naar Nieuw Zeeland (waar Jennifer geboren is), en richtten daar Buteyko New Zealand op.

Sinds ongeveer 1998 leiden Jennifer en Russell Stark (met de goedkeuring van Buteyko) mensen op tot Buteyko Therapeut. Ik ben door hen (en het Buteyko Institute of Breathing & Health) opgeleid in 1999/2000.

Op het moment wonen Russel en Jennifer weer in Australië.