Gratis E-book!
Met 3 tips voor een betere ademhaling

Page content

Waarom wordt ik benauwd als ik lach (of praat)?

Benauwd worden betekent dat de luchtwegen vernauwen. Vaak wijst dat op astma.

Lachen en astma

Dat kan op drie manieren: (1) doordat het slijmvlies ontstoken raakt, (2) doordat het slijmvlies erg veel slijm gaat produceren, en (3) doordat het glad spierweefsel rondom de luchtwegen samentrekt.

Benauwdheid en lachen

Onlangs hebben onderzoekers van de Universiteit van New South Wales (Sydney, Australië) 105 astmapatiënten gevraagd waar ze het benauwd van kregen.

Een verrassende uitkomst was dat maar liefst 42% van hen lachen noemde als een belangrijke prikkel die aan een astma-aanval voorafgaat. Hoe komt dat eigenlijk?

Waarom wordt je benauwd als je lacht?

De gangbare medische wetenschap heeft hier geen antwoord op. Maar bekijk je het volgens de visie van Buteyko, dan is het opeens allemaal heel helder.

Wanneer je hard lacht, verlies je veel koolzuurgas. Dat is volgens Buteyko erg slecht omdat koolzuurgas een belangrijke rol speelt in het lichaam.

Het lichaam kan proberen dit verlies te beperken door de luchtwegen te vernauwen. Dat gaat het snelst door het glad spierweefsel rondom de luchtwegen te verkrampen: en daar wordt je benauwd van.

Buteyko ziet deze reactie als een verdedigingsmechanisme van het lichaam. Een poging het kostbare koolzuurgas binnen te houden.

Volgende vraag bij FAQ