arrow_drop_up arrow_drop_down

Wat is een allergie?

Je immuunsysteem beschermd je tegen "binnendringers", zoals bacteriën, schimmels en virussen.

Dat is natuurlijk prachtig, maar bij een allergie reageert het immuunsysteem overdreven paniekerig op een bepaalde stof, terwijl die stof in wezen weinig schade kan aanrichten. Zo'n stof wordt een allergeen genoemd.

Het plaatje laat zien wat er bij een allergische reactie gebeurt.

Allergie en histamine

Allergenen die het lichaam binnendringen, worden (1) gekoppeld aan de mastcellen die in je bloed ronddobberen. Hierop laten (2) de mastcellen een aantal stoffen los, waarvan histamine de belangrijkste is. Histamine zorgt er o.a.voor dat (3) de wanden van de bloedvaten doorlaatbaar worden, zodat het "leger" dat de allergenen moet opruimen (de leukocyten in je bloed) het weefsel binnenstroomt. Dat veroorzaakt een ontsteking (de weefsels zwellen op).

Soorten allergie

Mensen kunnen voor vele zaken allergisch worden: van huismijt, de krant, dieseldampen tot aan bloemkool. Bij een cursus vraag ik wel een waar mijn cursisten op reageren, en dit schrijf ik dan op het bord. Dat geeft vaak een hoop discussie: de één kan niet tegen witte wijn, terwijl de ander juist niet tegen rode wijn kan. De één moet van alle appels afblijven, terwijl een ander wel groene appels, maar geen rode appels, kan eten.

Zo kon ik zelf niet tegen katten voordat ik Buteyko leerde. Ik kreeg dikke ogen en werd benauwd. Nu hebben we thuis een leuke poes, die niets liever doet dan op mijn toetsenbord gaan zitten en kopjes geven.

Allergie en de Buteyko Methode

Waar in je lichaam een allergie opspeelt, bepaalt trouwens mede welke ziekte je krijgt. In de longen: astma. In de huid: eczeem. In de neus en ogen: hooikoorts. Etc.

Buteyko's visie op allergie

Buteyko stelt dat allergie een gevolg kan zijn van een verkeerde ademhaling. Wanneer je te diep ademt, verlies je te veel koolzuurgas uit het bloed. Het gevolg is respiratoire alkalose, wat betekent het bloed minder zuur wordt (koolzuurgas is een beetje zuur). Dit heeft een grote invloed op de werking van bijna alle enzymen, mineralen, vitamines en hormonen. Daarmee wordt ook de functie van het immuunsysteem aangetast.

Ook leidt een verlies van koolzuurgas tot een verhoogde concentratie van histamine in het bloed. Het is een soort wipwap: daalt de concentratie koolzuurgas in het bloed, dan stijgt de hoeveelheid histamine in het bloed. En gaat de hoeveelheid koolzuurgas omhoog (wat we met de Buteyko Methode voor elkaar proberen te krijgen), dan daalt de concentratie histamine in het bloed.

Koolzuurgas en histamine

Het gevolg van een grotere hoeveelheid histamine in het bloed is dat het immuunsysteem nog verder in de war raakt.

Tenslotte is het zo dat mensen die diep ademen, meer prikkelende stofjes binnenkrijgen dan mensen die rustig ademen. Wie veel lucht inademt, ademt ook veel pollen, kattenharen, etc naar binnen.

De Buteyko Methode en allergie

Met de Buteyko Methode leert je rustiger te ademen. Dit kan op termijn een zeer positieve invloed hebben op allergische reacties.

Vooral kinderen merken dit snel. Bij volwassenen is het herstel vaak een wat langzamer proces waarbij de allergische reacties beetje bij beetje afzwakken.

Mijn ervaring is dat bij veel mensen de Controle Pauze echt richting de 30-35 moet gaan willen ze over een allergie heen groeien.

Uitspraken van cursisten

Hier enkele uitspraken van mijn cursisten:

"Het gaat duidelijk beter met mijn allergieën, en ik gebruik geen hooikoorts-pillen meer".
Anna

"Ik heb nu een CP van 40 en het gaat veel beter met mijn allergieën".
Annamarie

Artikelen in Allergie