Astma en en het Buteyko Instituut

Iemand met astma heeft moeite met ademen doordat de luchtwegen vernauwen.

Dat voelt erg beroerd, weet ik uit eigen ervaring (ik heb zelf astma gehad). Sinds ik in 1998 de Buteyko Methode leerde kennen, ben ik astmavrij. En dat voelt heerlijk.

Het beste advies dat ik je kan geven wanneer je astma heb is: Leer Buteyko. Ik schat dat 90% van mijn cursisten met astma een sterke verbetering ziet in hun symptomen, en dat 70% na een paar maanden alle medicijnen kan laten staan.

Wat is astma?

In de tekening zie je wat er gebeurt bij astma:

Astma

(1) Het glad spierweefsel verkrampt.

(2) Het slijmvlies in de luchtwegen raakt ontstoken en zwelt op.

(3) Er is meer slijmproductie door het slijmvlies.

Het resultaat is dat er minder lucht door de luchtwegen kan, en dat je je benauwd voelt.

Ongeneeslijk?

De laatste 30 jaar is het aantal Nederlanders met astma vervijfvoudigd (jawel, je leest het goed. Er zijn nu 5 x zoveel mensen met astma als in de 80-er jaren. En het einde is nog niet in zicht).

Astma is een ziekte waar de reguliere medische wetenschap geen raad mee weet. Men heeft eigenlijk geen idee waarom mensen astma krijgen, en hoe men astma moet genezen.

Omdat men de oorzaak niet kent, blijft alleen symptoombestrijding met astmamedicijnen over. Meestal krijgen astmapatiënten te horen dat astma "ongeneeslijk" is en dat ze "er mee moeten leren leven".

Niets is minder waar. Ik heb zelf astma gehad en ben er helemaal van genezen. Net als honderden van mijn cursisten.

Buteyko's visie op astma

Niets in het lichaam gebeurt zo maar. Volgens Buteyko geeft astma een duidelijke oorzaak en functie. Neem je die oorzaak weg, dan verdwijnt astma.

Laten we bij het begin beginnen.

1. Koolzuurgas is geen afvalstof


We ademen zuurstofrijke lucht in. De zuurstof (O2) wordt door al onze cellen gebruikt om energie te maken. Daarbij maken ze koolzuurgas (CO2). Een gedeelte van dat koolzuurgas ademen we uit.

Ademen en astma: De rol van zuurstof en koolzuurgasNu wordt er wel eens gedacht dat koolzuurgas een afvalstof is. Maar dat is totale onzin. Koolzuurgas speelt een belangrijke rol in allerlei lichaamsprocessen. Het is allemaal een kwestie balans.

Niet te weinig ademen (want dan krijg je te weinig zuurstof binnen), maar ook niet te veel (want dan verlies je te veel koolzuurgas).

2. Astma is een verdedigingsmechanisme


Wanneer je voortdurend te veel ademt (wat chronische hyperventilatie genoemd wordt) verliest je te veel koolzuurgas.

Volgens Buteyko grijpt het lichaam dan in door de luchtwegen te vernauwen. Buteyko ziet astma daarom als een verdedigingsmechanisme van het lichaam. Een wanhopige poging het waardevolle koolzuurgas binnen te houden door de uitstroom-openingen kleiner te maken.

Dat zie je op de tekening. Links zie je een gezonde luchtweg. Rechts is astma. De opening om door te ademen wordt veel kleiner, en zo kan je het koolzuurgas niet zo snel verliezen.

Buteyko's visie op astma

Medisch onderzoek laat zien dat alle astmapatiënten te diep en te veel ademen!! Gemiddeld ademen ze per minuut 12- 15 liter lucht in en uit, terwijl de norm voor een goede, gezonde ademhaling 5 liter is.

Te veel ademen is de enige oorzaak van astma. Elke astmapatiënt die leert rustiger te ademen, zal merken dat astmasymptomen verdwijnen.

De doorbraak

Wanneer je geen idee hebt wat de oorzaak van astma is, kan je alleen proberen de symptomen te onderdrukken. En dat doen artsen dan ook volop met allerlei astmamedicijnen. Helaas houden veel astmamedicijnen astma in stand. Hoe dat zit, zal ik hier uitleggen: De voor- en nadelen van astmamedicijnen.

Wanneer je weet dat een verkeerde ademhaling de onderliggende oorzaak van astma is, weet je waar je aan moet werken. Wanneer je leert rustiger te ademen, en minder koolzuurgas verliest, heeft het lichaam geen reden meer de luchtwegen te vernauwen.

Astma verliest dan zijn functie.

Ervaringen van cursisten met astma

De meeste astmapatiënten die de Buteyko Methode leren, merken al snel dat ze minder snel benauwd worden en minder medicijnen nodig hebben.

Gemiddeld daalt het gebruik van luchtwegverwijders met 80% tijdens de eerste twee weken.

Dit zijn enkele uitspraken van cursisten van het Buteyko Instituut Nederland:

"Voor het eerst in mijn leven begreep ik waar mijn astma vandaan komt. Ik controleer mijn astma nu met de Buteyko Methode, zonder medicijnen".
Ellen

“Buteyko heeft mijn leven totaal veranderd. Na 63 jaar astma, ben ik er nu vrij van. Het is fantastisch niet meer van medicijnen afhankelijk te zijn”.
Pauline

"Ik heb mijn luchtwegverwijder niet meer nodig gehad sinds de tweede dag van de cursus. Ik voel me veel beter, en sport nu met veel meer plezier en …… zonder puffer”.
Ans

“Wat ik zo mooi aan de Buteyko Methode vind is dat het me het gereedschap geeft om zelf aan de slag te gaan. Ik ben van niemand meer afhankelijk. Ik heb nu zelf controle over mijn astma”.
Wim

“De Buteyko cursus heeft een geweldige invloed gehad op mijn gezondheid. Ik gebruik geen medicijnen meer en heb geen astma meer”.
Adrie

“Binnen drie dagen was ik van mijn luchtwegverwijders af”.
Corrie

Of lees de verhalen bij Cursisten vertellen.

Heb je astma en wil je er van af, dan heb ik maar één goede raad voor je: Kom Buteyko leren! Red jezelf van een leven met medicijnen en/of benauwdheid.

Wetenschappelijk erkenning

De Buteyko cursus is de enige medisch bewezen methode waarmee mensen zonder astmasymptomen én zonder medicijnen verder leven.

Er zijn een groot aantal studies die dit aantonen. Kijk bij:

Buteyko onderzoek


De Buteyko Methode krijgt enige erkenning van officiële instanties. Zo is de Buteyko Methode sinds 2008 opgenomen is in de “British Guideline on the Management of Asthma” van de British Thoracic Society & Scottish Intercollegiate Guidelines Network (SIGN). Dit handboek wordt door Engelse en Schotse artsen gebruikt bij het kiezen van een behandelprogramma voor hun astmapatiënten. Buteyko heeft als enige "alternatieve geneeswijze" bij astma een positieve aanbeveling.

Aanbeveling van Engelse artsen om Buteyko te gebruiken bij astma

Maar verder valt het helaas tegen met de belangstelling van de traditionele westerse medische wereld. Je zou zeggen dat resultaten zoals 96% minder luchtwegverwijder na 3 maanden (uit het Australisch onderzoek), of een conclusie die artsen in het bekende medische tijdschrift Thorax schreven ("De Buteyko Methode kan astmasymptomen verbeteren en het gebruik van kortwerkende luchtwegverwijders verminderen") tot grote belangstelling van bijvoorbeeld het Longfonds zou leidden. Maar niets is minder waar.

Ik ken vele verhalen van mijn  cursisten die brieven naar het Longfonds geschreven hebben nadat ze merkten dat hun astma weggetrokken was, en die met een kluitje in het riet weggestuurd worden.

Dit schreef Diana me in 2016: “Hallo Dick, In 2014 heb ik bij jou de cursus gevolgd en nu krijg ik de jaarafrekening van de eigen bijdrage van mijn zorgverzekering. Omdat ik door Buteyko alle astma-inhalors kon stoppen hoef ik over 2015 maar € 70 eigen bijdrage te betalen. Dat is € 305 minder. Mijn gezondheid is natuurlijk het belangrijkste maar dit is toch een hele welkome bijkomstigheid. Ik vond dit leuk om je dit even te vertellen. Ik ben nog steeds zo blij dat ik bij jou de cursus heb gevolgd. Hartelijke groet, Diana".

En dit de moeder van Edwin“Het gaat super met hem. Hij heeft nooit meer een terugslag gehad. Wij zijn heel enthousiast en vertellen iedereen er over. We gaan nu weekenden weg zonder dat de Ventolin meegaat. We hebben zelfs het Longfonds gebeld, maar die waren niet geïnteresseerd. Ik heb daarom mijn lidmaatschap opgezegd”.

Of, zoals ik laatst ergens las: "Er zit meer geld in mensen ziek houden dan in mensen beter maken". 


arrow_drop_up arrow_drop_down