Gratis E-book!
Met 3 tips voor een betere ademhaling

Page content

Astmamedicijnen

Wanneer een arts astma vaststelt, is de volgende stap bijna altijd het voorschrijven van astmamedicijnen. Hopelijk volgt hij daarbij het astmaprotocol, dat aangeeft hoe medicijnen opgehoogd of afgebouwd moeten worden.

Twee types

Astmamedicijnen worden, op basis van de manier waarop ze werken, onderverdeeld in twee types.

Twee types astmamedicijnen en hoe ze werken(1) Luchtwegverwijders. Die ontspannen het glad spierweefsel dat rondom de luchtwegen zit, zodat benauwdheid wegtrekt.

(2) Ontstekingsremmers. Die zorgen ervoor dat de ontstekingen in de longen minder worden.
De zwelling van het slijmvlies neemt af, waardoor men gemakkelijker kan ademen.

In de dagelijkse praktijk wordt een verdere indeling gemaakt, en wel in vier groepen.

(A) Kortwerkende luchtwegverwijders

Ventolin en astmaDit zijn de astmamedicijnen waarmee een “beginnende astmapatiënt” zou moeten beginnen. Ze werken relatief kort (meestal zo’n uur of vier) en geven bij sporadisch gebruik (minder dan 2 keer per week) meestal de minste bijwerkingen.

Bekende kortwerkende luchtwegverwijders zijn Ventolin, Airomir en Salbutamol.  Deze drie zijn gemaakt van dezelfde werkzame stof: Salbutamol.

Andere bekende kortwerkende luchtwegverwijders zijn Bricanyl, Berotec, AtroventCombivent en Berodual.

In de praktijk kan het wat puzzelen zijn om te ontdekken welke het beste bij je past. En “wij van Buteyko” zijn geen fan van deze medicijnen omdat ze erg veel op adrenaline lijken, en daardoor het hele lichaam een pep geven en de ademhaling zwaarder maken.

Lees hier meer over kortwerkende luchtwegverwijders

(B) Ontstekingsremmers

Flixotide en ButeykoVolgens het astmaprotocol mogen deze medicijnen pas gebruikt worden wanneer iemand drie of meer keer per week een kortwerkende luchtwegverwijder nodig heeft.

Ontstekingsremmers werken relatief langzaam, én het zijn onderhoudsmedicijnen. Je gebruikt ze meestal een langere tijd.

De meest gebruikte ontstekingsremmers zijn corticosteroïden, zoals Prednison, Pulmicort en Flixotide.  Ze lijken veel op cortisol, een hormoon dat het lichaam zelf maakt. Het grote voordeel van corticosteroïden is volgens Buteyko dat ze de ademhaling rustiger maken.

Maar er zijn ook een paar niet-hormonale ontstekingsremmers, zoals Lomudal, Tilade en Singulair.

Lees hier meer over ontstekingsremmers

(C) Langwerkende luchtwegverwijders

Serevent astmamedicijnDeze luchtwegverwijders werken langer dan vier tot zes uur. Ze worden voorgeschreven wanneer een combinatie van een kortwerkende luchtwegverwijder en een ontstekingsremmer niet voldoende is om de astma goed onder controle te houden. Ook bij nachtelijk astma kan het ingezet worden.

Serevent, Oxis, Foradil zijn sterke versie van kortwerkende luchtwegverwijders zoals ventolin. Het zijn zeer krachtige medicijnen die ook een sterke invloed op de ademhaling hebben.

Er bestaat ook een langwerkende luchtwegverwijder die duidelijk anders werkt: Spiriva.

Lees hier meer over langwerkende luchtwegverwijders

(D) Combinatiemedicijnen

Seretide astmamedicijnCombinatiemedicijnen bestaan uit een langwerkende luchtwegverwijder en een ontstekingsremmer, en zijn de laatste jaren helaas steeds populairder geworden.

Het enige voordeel van dergelijke medicijnen is dat je slechts één keer hoeft te inhaleren. Een groot nadeel is echter dat je de flexibiliteit verliest de dosis van de individuele medicijnen aan te passen. Bij astma wiselen goede en slechte periodes zich vaak af, en wanneer je een combinatiemedicijn gebruikt is het onmogelijk te kijken of je misschien de dag doorkomt met minder luchtwegverwijder.

Lees hier meer over combinatiemedicijnen

Astmaprotocol huisarts

Het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) heeft voor haar leden een astmaprotocol geschreven, met daarin een Stappenplan voor het voorschrijven van astmamedicatie. De meeste huisartsen houden zich trouwens niet aan dit Stappenplan.

Lees meer over het Astmaprotocol

Bijwerkingen astmamedicijnen

Alle medicijnen hebben bijwerkingen. Ook astmamedicijnen. Ik zal in een apart gedeelte daar op ingaan.

Lees meer over de bijwerkingen van astmamedicijnen

Buteyko’s visie op astmamedicijnen

Astmamedicijnen onderdrukken de symptomen van astma. Maar ze doen niets aan de achterliggende oorzaak van astma (en de enige oorzaak van astma is een verkeerde ademhaling). Het is zelfs nog beroerder: sommige astmamedicijnen maken de ademhaling duidelijk zwaarder, en verergeren zo in wezen de astma.

Lees meer over Buteyko’s visie op astmamedicijnen

 


Comment Section

0 reacties op “Astmamedicijnen

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.