Gratis E-book!
Met 3 tips voor een betere ademhaling

Page content

Kortwerkende luchtwegverwijders

Kortwerkende luchtwegverwijders werken snel (binnen een paar minuten), maar zijn meestal na een paar uur weer uitgewerkt (zoals de naam al doet vermoeden).

Vroeger werd er vrij losjes met deze medicijnen omgesprongen en zag men ze als totaal onschuldig. Maar alle medicijnen hebben bijwerking, en ook kortwerkende luchtwegverwijders. Dus zijn sommige artsen voorzichtiger geworden – zo zegt de bekende astma-deskundige Dr. Mitchell in een interview: “Je kan je vandaag vol spuiten met  Ventolin, maar dat maakt je astma morgen niet beter, en misschien zelfs slechter”.

Veel artsen raden daarom aan deze medicijnen pas te gebruiken op het moment dat men daadwerkelijk last heeft van astmasymptomen. Dus niet routinematig, zoals elke ochtend bij het opstaan of elke keer vóór het sporten.

Kortwerkende luchtwegverwijders bij astmaHet lijstje geeft de in Nederland meest gebruikte kortwerkende luchtwegverwijders.

Ventolin, Airomir en Salbutamol zijn gemaakt van dezelfde werkzame stof: Salbutamol. Net zoals Bricanyl en Terbutaline (Terbutaline). Berotec en Atrovent (= Ipratropium) hebben elke weer een andere werkzame stof.

Combivent en Berodual bevatten twee kortwerkende luchtwegverwijders.

In de praktijk kan het wat puzzelen zijn om te ontdekken welk medicijn het beste bij je past (zodat je het meeste profijt, en de minste bijwerkingen, hebt).

    Comment Section

    0 reacties op “Kortwerkende luchtwegverwijders

    Plaats een reactie


    *


    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.