Gratis E-book!
Met 3 tips voor een betere ademhaling

Page content

Langwerkende luchtwegverwijders

Langwerkende luchtwegverwijders
Deze luchtwegverwijders werken langer dan vier tot zes uur. Het zijn medicijnen die pas worden voorgeschreven wanneer een combinatie van een kortwerkende luchtwegverwijder en een ontstekingsremmer niet voldoende is om de astma goed onder controle te houden.

Bijvoorbeeld wanneer men ‘s nachts steeds opnieuw benauwd wakker wordt. Omdat een dergelijke luchtwegverwijder langere tijd de luchtwegen openhoudt, kan het helpen tot de ochtend door te slapen.

Serevent (salmeterol) is een medicijn dat in 1990 op de markt is gebracht en dat veel gebruikt wordt. Het is een sterk medicijn dat even de tijd nodig heeft om te werken, maar dat daarna ongeveer 12 uur werkzaam is. Oxis en Foradil zijn relatief nieuwe medicijnen. Ze hebben dezelfde werkzame stof (formoterol), maar hebben verschillende namen omdat ze door verschillende fabrikanten op de markt gebracht worden.

Oxis en Foradil werken ook ongeveer 12 uur, maar geven in tegenstelling tot Serevent snel resultaat (binnen een paar minuten).

De werkzame stof van de langwerkende luchtwegverwijder Spiriva is tiotropium, wat sterk op ipratropium (Atrovent) lijkt en hoesten en slijmvorming tegen gaat. Omdat het beduidend langer werkt dan Atrovent (zo’n 24 uur) schakelen sommige patiënten over op Spiriva.

    Comment Section

    0 reacties op “Langwerkende luchtwegverwijders

    Plaats een reactie


    *


    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.