Gratis E-book!
Met 3 tips voor een betere ademhaling

Page content

Ontstekingsremmers

B) Ontstekingsremmers
Wanneer je meer dan twee keer per week een kortwerkende luchtwegverwijder gebruikt, is het volgens het astmaprotocol verstandig een ontstekingsremmer te gaan gebruiken.

Ontstekingsremmers werken relatief langzaam, én het zijn onderhoudsmedicijnen. Wat betekent dat je ze moet blijven gebruiken ook wanneer je (tijdelijk) weinig of geen last hebt van je astma. In één keer stoppen met deze medicijnen na langdurig gebruik kan fout uitpakken, ook omdat het enige tijd kan duren voordat ontstekingsremmers weer ‘aanslaan’.

Dit allemaal in tegenstelling tot kortwerkende luchtwegverwijders, waarmee je prima kan experimenteren om te kijken of je met minder de dag door kan komen (ze werken immers heel snel).

Ontstekingsremmers kan je weer opdelen in (1) Corticosteroïden, en (2) Andere ontstekingsremmers.

(1) Corticosteroïden zijn hormonen die door de bijnieren gemaakt worden. Ze spelen in het lichaam een belangrijke rol: o.a. bij het voorkomen en tegengaan van ontstekingen.

De meest bekende zijn Pulmicort (met als actieve stof budesonide) en Flixotide (met als actieve stof fluticason). Daarnaast is er nog het hormoon beclometason, dat onder vele verschillende namen verkocht wordt, zoals Beclometason, Aerobec en Qvar. Relatief nieuw op de markt is Alvesco (Ciclesonide).

De genoemde corticosteroïden noem men “inhalatiecorticosteroïden” omdat je ze diep moet inademen, zodat de actieve stof direct in de longen terechtkomt. Ook hier is het soms zoeken welk medicijn het beste aanslaat, met de minste bijwerkingen. Zo zijn er verhalen bekend van mensen die slecht reageren op Flixotide maar goed op Pulmicort, en andersom.

Er zijn corticosteroïden in tabletvorm. De meest bekende van deze “orale corticosteroïden” zijn prednison en prednisolon. Maar er zijn vele andere orale corticosteroïden, zoals dexamethason.

Omdat je deze medicijnen in grote dosis neemt, kunnen ze een aantal vervelende bijwerkingen hebben. Ze worden daarom pas ingezet wanneer inhalatiecorticosteroïden niet afdoende werken. Vaak gebruikt men ze in een korte stootkuur van enkele dagen tot twee weken, met een hoge dosering (bijvoorbeeld bij Prednison: 30 – 80 milligram per dag).

Maar er zijn ook astmapatiënten die een dusdanige zware vorm van astma hebben dat ze constant een onderhoudsdosis orale corticosteroïden gebruiken (bijvoorbeeld 10-20 milligram Prednison per dag).

(2) Andere ontstekingsremmers

Er zijn ook een aantal niet-hormonale ontstekingsremmers. Lomudal, met als werkzame stof cromoglicinezuur, is sinds 1967 op de markt en wordt soms voorgeschreven wanneer een behandeling met corticosteroïden niet voldoende effect heeft. Het geeft pas na langere tijd (4 weken of meer) merkbaar resultaat. Tilade is een vergelijkbaar middel, maar op basis van een andere werkbare stof (nedocromil).

In 2000 is Singulair op de markt gekomen, gepromoot als zijnde “de astmapil”. Het is een medicijn dat ingrijpt op een klein onderdeel van de ontstekingsreactie, en dat ingezet kan worden bij lichte tot matige astma om een wat betere controle te krijgen.

(C) Langwerkende luchtwegverwijders
Deze luchtwegverwijders werken langer dan vier tot zes uur. Het zijn medicijnen die pas worden voorgeschreven wanneer een combinatie van een kortwerkende luchtwegverwijder en een ontstekingsremmer niet voldoende is om de astma goed onder controle te houden.

Bijvoorbeeld wanneer men ‘s nachts steeds opnieuw benauwd wakker wordt. Omdat een dergelijke luchtwegverwijder langere tijd de luchtwegen openhoudt, kan het helpen tot de ochtend door te slapen.

Serevent (salmeterol) is een medicijn dat in 1990 op de markt is gebracht en dat veel gebruikt wordt. Het is een sterk medicijn dat even de tijd nodig heeft om te werken, maar dat daarna ongeveer 12 uur werkzaam is. Oxis en Foradil zijn relatief nieuwe medicijnen. Ze hebben dezelfde werkzame stof (formoterol), maar hebben verschillende namen omdat ze door verschillende fabrikanten op de markt gebracht worden.

Oxis en Foradil werken ook ongeveer 12 uur, maar geven in tegenstelling tot Serevent snel resultaat (binnen een paar minuten).

De werkzame stof van de langwerkende luchtwegverwijder Spiriva is tiotropium, wat sterk op ipratropium (Atrovent) lijkt en hoesten en slijmvorming tegen gaat. Omdat het beduidend langer werkt dan Atrovent (zo’n 24 uur) schakelen sommige patiënten over op Spiriva.

    Comment Section

    0 reacties op “Ontstekingsremmers

    Plaats een reactie


    *


    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.