Buteyko's 150 ziektes

Konstantin Buteyko heeft ongeveer 150 ziektes in verband gebracht met verkeerd ademen (chronische hyperventilatie). Dat staat bekend als "Buteyko's lijst".

Ze hebben allemaal te maken met het verlies aan koolzuurgas. Maar hoe je lichaam daar mee omgaat (je genetische aanleg) bepaalt welke ziekte ontstaat.

De één krijgt hartklachten, een tweede astma en een derde wordt angstig. Etc, etc.

Koolzuurgas en Buteyko's lijst van 150 ziektes

Een samenvatting van Buteyko's lijst vind je hieronder.

Een paar opmerkingen vooraf

Ik wordt elke dag ge-emaild of gebeld door mensen met de vraag "Kan Buteyko mij helpen".

Nu ben ik sinds 2000 Buteyko Therapeut en heb ik met ongeveer 2.500 mensen met een groot aantal ziektes gewerkt. Dus in veel gevallen kan ik een gefundeerd antwoord geven.

(A) Er zijn ziektes waarmee ik veel ervaring heb en waarbij ik vaak erg goede resultaten zie (zoals astma, slaap apneu, chronische vermoeidheid). Ik heb ze in Categorie A ondergebracht. Mijn advies is dat wanneer je één van deze ziektes hebt, je serieus overweegt mijn Buteyko cursus te gaan volgen want de kans is groot dat je deze ziekte achter je kan laten.

(B) Dan zijn er ziektes waarmee ik voldoende ervaring heb, maar die moeilijker van te voren te voorspellen zijn (zoals ernstige longemfyseem, MS of migraine). Ik zie soms goede resultaten, maar soms valt het ook tegen. Ik heb deze ziektes in Categorie B ondergebracht.

(C) En er zijn ziektes waarmee ik te weinig ervaring heb (zoals taaislijmziekte, psoriasis) om uitspraken te kunnen doen. Dat is Categorie C. Ze staan op Buteyko's lijst, maar persoonlijk heb ik er te weinig ervaring mee om je iets te kunnen beloven. Gelukkig leer ik elk jaar van de ervaringen van mijn cursisten, en sta ik weer verbaasd over de kracht van de Buteyko Methode.

Bij Categorie B en C vraag ik meestal wat de Controle Pauze is. Is deze beneden de 20, dan weet ik dat iemand erg veel ademt en dat de kans groot is dat hij of zij op velerlei gebied wat aan Buteyko zal hebben (al is het alleen maar beter slapen, meer energie of minder stress).

Verder speelt inzet en het doorzettingsvermogen van de cursist een essentiële rol. Laat ik direct een mythe doorprikken: Buteyko is geen gemakkelijke therapie. Dat kan ook niet wanneer je met zo iets essentieels als je ademhaling aan de slag gaat en deze wilt verbeteren (je ademt immers 24 uur per dag). Ga er van uit dat je zeker een paar maanden Buteyko oefeningen moet doen om goede progressie te maken.

En neem Contact met me op wanneer je individueel advies wilt.

Categorie A (ziektes waarbij de kans op succes groot is)

(Bij sommige ziektes kan je doorklikken naar extra bladzijden met informatie)

ADHD
Allergie
Astma
Chronische bronchitis
Chronische diarree
Chronisch verstopte neus
Concentratieverlies
Chronische vermoeidheid / ME
Constipatie
COPD (kijk bij chronische bronchitis of longemfyseem)
Diabetes 2
Duizeligheid
Eczeem
Hoesten
Hoge bloeddruk
Hoofdpijn
Hooikoorts
Hyperventilatie-aanvallen
Lage bloeddruk
Longemfyseem
Neuspoliepen
Obesitas
Onregelmatige hartslag
Prikkelbare darmen (PDS)
Sinusitis
Slaap apneu
Slaapstoornissen / Slapeloosheid
Snurken
Spierkrampen
Stress
Vaak verkouden en grieperigCategorie B (ziektes die moeilijker te voorspellen zijn)

Aambeien
Aderverkalking
Angina pectoris
Angst- en paniekaanvallen
Artritis
Bloedarmoede
Bronchiëctasieën
Circulatieproblemen
Colitis
Depressie
Geheugenverlies
Hartritmestoornis
Maagzuur
Maagzweren
Migraine
Multiple sclerose
Onvruchtbaarheid
Overgangsklachten
Problemen met bloedsomloop (Fenomeen van Reynaud, etc)
Schildklierproblemen
Spataderen
Tachycardie
TinnitusCategorie C (ziektes waarmee ik weinig ervaring heb)

Aderverkalking (atherosclerose)
Arthritis
Bipolaire stoornis
Dementie
Epilepsie
Hersenverlamming
Kanker
Maagzweren
Parkinson
Psoriasis
Stotteren
Taaislijmziekte
Ziekte van Crohn


Dirk
Door

Dirk

op 25 Jul 2020

Heb je ervaring met het fenomeen van Raynaud?

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 28 Jul 2020

Hallo Dirk, Ja, ik heb daar goed resultaten mee gezien, Dick

Marga
Door

Marga

op 29 Apr 2020

Hai, Ik heb vaak hyperventilatie, ik heb als ik slaap heel erg last van kramp in mijn handen en knieën, ze lijken dan op slot te zitten. Ik heb slaapapneu en lig aan een cpap. Vanaf jonge leeftijd, vanaf mijn achtste jaar ongeveer, adem ik heel hoog en zijn mijn spieren altijd gespannen. Ook als ik gewoon tv kijk o.i.d dan span ik mijn spieren aan zonder kracht te zetten. Volgens mijn vriend doe ik dat ook tijdens mijn slaap. Mijn dromen zijn regelrechte horror, waarvan er eentje ook is uitgekomen. Mijn dochter is verongelukt op moederdag 2012. Sindsdien is het helemaal hopeloos. Ooit ging ik dokters af met mijn klachten maar heb dat opgegeven.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 08 Jun 2020

Hallo Marga, Een heftig verhaal. Rustig ademen maakt je rustiger in je hoofd zodat je veel beter met dit soort ellende kan omgaan. Ik durf die uit ervaring te zeggen.

Marie Mommaerts
Door

Marie Mommaerts

op 07 Jun 2019

Beste Dick, ik heb al jaren last van verzuurde spieren bij een geringe inspanning. Het lijkt of ik bijna dadelijk aërobe nar anaerobe verbranding ga. Heeft u hiermee ervaring ? Met dank en vriendelijke groeten

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 07 Jun 2019

Hallo Marie, wanneer je hyperventileert adem je te veel koolzuurgas uit. En koolzuurgas zorgt er voor dat het zuurstof in je bloed vrijkomt en naar de je lichaamscellen gaat. Dus als je te veel ademt, krijgt je lichaam te weinig zuurstof (en kan het dus te weinig energie via de aerobe verbranding maken). Het gevolg kan zijn dat het lichaam de anaerobe verbranding aanzet, waardoor er melkzuur gemaakt wordt, en je verzuurde, verkrampte, vermoeide spieren krijgt. Zeker als je dan nog iets extra gaat doen (zelfs wandelen kan dat al doen) voel je je spieren enorm.

Koos broer
Door

Koos broer

op 23 Jul 2018

Beste is er een verband tussen diabetes en apneu. Bijde zijn in dezelfde periode ontstaan ca 20 jaar gelden Ik ben 64 jaar , niet te zwaar 74 kg 1, 77 lang . Fietst en wandelt veel. . Ik heb 43 adempauzes per uur en heb al 17 jaar een slaap apperaat.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 10 Aug 2018

Hallo Koos, de link is chronische hyperventilatie. Die veroorzaakt slaap apneu, en kan ook bij diabetes (zeker bij diabetes 2) een belangrijke rol spelen.

Hans Hofstee
Door

Hans Hofstee

op 22 Mar 2018

Zijn er resultaten bekend van deze methode bij longfibrosepatienten? Ben zelf gediagnostiseerd met IPF. Bij bepaalde inspanning loopt mijn ademhaling als het ware vast en ontstaat er druk op de blaas.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 10 Aug 2018

Hallo Hans, Ik heb met iemand met longfibrose gewerkt en die kon steeds verder lopen (eerst was het maar 10-12 stappen zonder erg benauwd te worden). Hij kon ook weer de trap oplopen in zijn huis (daarvoor gebruikte hij een lift). Maar hij deed te weinig oefeningen, en daardoor denk ik dat zijn progressie verre van maximaal was.

Rudolf Brenninkmeijer
Door

Rudolf Brenninkmeijer

op 28 Jun 2017

Bestaan er ook contravindicaties voor Buteyko behandeling? Ik onderga thans een dementering die deel vasculair en deels door 'Alzheimer' zou ontstaan zijn.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 03 Jul 2017

Hallo Rudolf, goede vraag. Niet echt, want je kan het programma aanpassen aan de cursist. Wel probeer ik niet te werken met vrouwen die in de eerste 4 maanden van hun zwangerschap zitten (maar soms willen ze toch de methode leren - dan doen we het extra rustig aan), en werk ik niet met mensen die ernstige psychologische problemen hebben. En ik werk maar zelden met mensen met kanker (tenzij ze het echt willen, ik zal nooit beloven dat de Buteyko Methode iets aan hun kanker zal veranderen, maar je kan wel stress verminderen met de methode). In jouw geval (vasculaire dementie) zou ik zeker wel durven te werken met de methode. We bouwen koolzuurgas op, en dat zorgt ervoor dat slagaderen zich beter openen, het bloed beter stroomt, en het zuurstof gemakkelijker afgegeven wordt.

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down