Eczeem

Wat is eczeem?

De huid is een barrière tussen jou en de buitenwereld. De huid bestaat voornamelijk uit huidcellen, water en vet. Bij eczeem neemt de hoeveelheid vet en water in de huid af. De tekening laat zien wat er verder gebeurt:

Wat is eczeem?

(1) Allergenen kunnendan gemakkelijker de huid binnendringen.

Het bloed reageert daarop door (2) veel histamine los te laten (deze "histamine-explosie" zorgt ervoor dat het bloed het aangevallen weefsel binnen kan dringen zodat de leucocyten - het leger van je immuunsysteem - hun werk kunnen doen).

Dit gaat gepaard met (3) een ontsteking, wat betekent dat het weefsel opzwelt door het bloed dat naar binnen stroomt. Dat gaat gepaard met rode plekken, zwellingen, vochtblaasjes, schilfers en uiteindelijk littekens. Mensen met eczeem klagen bovendien vaak over veel jeuk.

Buteyko's visie op eczeem

Volgens Buteyko houdt eczeem verband met chronische hyperventilatie. Het gevolg hiervan is dat je te veel koolzuurgas uit het bloed weghaalt. Dat heeft een aantal gevolgen voor je huid.

Allereerst kan het glad spierweefsel rond de haarvaten in je huid gaan verkrampen. De haarvaten worden nauwer, laten minder bloed door, en het gevolg is dat de huid minder voedingsstoffen, zoals water en vetten, krijgt.

Daarbij komt nog dat het hemoglobine, in het bloed dat door de huid stroomt, zuurstof (O2) moeilijker loslaat (het Bohr-effect). Dus je huidcellen ontvangen te weinig zuurstof, en kunnen minder goed energie produceren.

Tenslotte is het zo dat wanneer de concentratie koolzuurgas in het bloed afneemt, de concentratie histamine toeneemt. Hierdoor raakt het immuunsysteem in een staat van constante paniek en alertheid en gaat het reageren op allerlei (in wezen onschuldige) stofjes (die zo allergenen worden).

 

De Buteyko Methode en eczeem

Met de Buteyko Methode leert je rustiger te ademen. Zo bouw je weer koolzuurgas op in het bloed, waardoor het bloed beter gaat stromen en je huid beter gevoed wordt met water, zuurstof en vetten.

Eczeem en hoe de Buteyko Methode kan helpen

Bovendien zal de hoeveelheid histamine in het bloed sterk zal afnemen. Je immuunsysteem normaliseert en ziet niet meer van alles en nog wat als "indringer".

Mijn ervaring is dat eczeem hierdoor sterk kan verbeteren en uiteindelijk helemaal kan wegtrekken.

Maar de Buteyko Methode werkt bij eczeem meestal niet snel (er zijn uitzonderingen). Veel cursisten moeten hun Controle Pauze echt opbouwen tot boven de 25 wil men duidelijke resultaten gaan zien.

Uitspraken van cursisten met eczeem

"Ik ben erg blij met de Buteyko Methode. Het gaat steeds beter met de eczeem van mijn dochter".
Sandra (moeder van Helma, 10 jaar)

"Mijn neus zat voortdurend dicht, en mijn huid jeukte enorm. De huid van mijn vingers barstte en bloedde. Tegen de vierde dag van de cursus ging het zo goed met me dat het was alsof ik een stootkuur prednison gebruikt had. Ik kon het gras weer ruiken, en de jeuk verdween".
Dennis
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down