Ademen & gezondheid

Ademen is leven. Ademen geeft je lichaam zuurstof, en daarmee energie. 


Maar dat betekent niet dat veel ademen gezond is.


Denken dat veel ademen gezond is, is net zo onnozel als denken dat veel eten gezond is.

Ademen en gezondheid

Al je cellen hebben zuurstof nodig

De lucht om ons heen bevat 21% zuurstof (O2). Wanneer je ademt vullen je longen zich met deze zuurstofrijke lucht.

Bloed stroomt langs de longblaasjes en kan dan de zuurstof opnemen die het lichaam nodig heeft. Het bloed brengt zuurstof naar alle cellen van je lichaam.

In de cellen wordt zuurstof samen met glucose (suiker) omgezet in energie. Daarbij worden water (H2O) en koolzuurgas (CO2) gemaakt.

Dit proces noemt men de celverbranding.

De celverbranding

Je cellen maken dus voortdurend koolzuurgas. De cellen geven het af aan het bloed, en je ademt een gedeelte uit.

Gezond ademen betekent dat er een balans is: je ademt voldoende zuurstof naar binnen, én je ademt voldoende koolzuurgas (maar niet te veel) naar buiten.


Een goede ademhaling betekent rustig en klein ademen. Van een kerngezond iemand in rust, hoor en zie je de ademhaling niet.

Ademen, koorzuurgas en zuurstof

Een verkeerde ademhaling

Meestal gaat alle aandacht bij ademen en gezondheid naar zuurstof, maar dat is slechts één kant van het verhaal. Koolzuurgas is voor het goed functioneren van je lichaam net zo belangrijk.


Je kan slechts een paar minuten zonder zuurstof, en dan ben je dood. Bij een tekort aan koolzuurgas blijf je gelukkig doorleven, maar het lichaam heeft er grote moeite mee.


Een verkeerde ademhaling en koolzuurgas


Nu is een korte tijd te veel ademen (bijvoorbeeld wanneer je een luchtbed opblaast met je mond) geen probleem. Je voelt je even wat duizelig en draaierig, maar echt ziek wordt je er niet van.


Maar wanneer je constant te veel ademt, kan het de gezondheid gaan schaden. Zoals je kan lezen in "wat is een verkeerde ademhaling".


Artsen noemen een dergelijk ademhaling chronische hyperventilatie. Sommige mensen weten dat ze verkeerd ademen. Anderen hebben het helemaal niet door. Daarom wordt het ook vaak verborgen hyperventilatie genoemd.


Je kan gelukkig je ademhaling heel eenvoudig testen met de Controle Pauze. 

De Buteyko Methode

De Buteyko Methode is ontwikkeld door een arts uit de Oekraïne, Dr. Konstantin Buteyko


Op de foto zie je hem medisch onderzoek verrichten in zijn laboratorium. Dankzij zijn onderzoek heeft hij ontdekt wat er fout gaat in het lichaam bij een verkeerde ademhaling, én de beste methode ontwikkeld waarmee een onmtregelde ade,haling hersteld kan worden.

Buteyko's onderzoek en zijn  laboratorium

Met de Buteyko Methode herstel je de natuurlijke, ontspannen ademhaling. Daarmee neem je de oorzaak van een aantal ziektes weg (in plaats van symptomen te onderdrukken met bijvoorbeeld medicijnen).


Veel cursisten zien de Buteyko cursus als een keerpunt in hun leven. Het moment waarop "alles op zijn plaats valt" en een zoektocht van jaren eindelijk resultaat oplevert.


Recent medisch onderzoek, uitgevoerd door artsen in landen zoals Australië, Canada, Nieuw Zeeland en Engeland, laat zien dat de cursisten die de methode leren geweldige resultaten kunnen bereiken en hun medicijngebruik sterk kunnen terugbrengen.


De Buteyko Methode wordt wel "De medische ontdekking van de 20-ste eeuw" genoemd. Helaas is het in de westerse medische wereld, waar men gewend is te grijpen naar medicijn en scalpel, nog relatief onbekend.


Kan Buteyko mij helpen?

Wil je weten of een Buteyko cursus ook jou kan helpen? Onderzoek dan eerst of je verkeerd ademt:


Test je ademhaling


Verder vind je op deze website veel achtergrondinformatie waarmee je kan beslissen of je de Buteyko Methode wilt leren. Zoals:


>>> Meer informatie over ademen


Verhalen van cursisten


>>> Frequently Asked Questions


>>> Wat er in de Media over de Buteyko Methode verschenen is

Het Buteyko Instituut Nederland

Het Buteyko Instituut Nederland is in 2000 door Dick Kuiper opgericht. Het instituut is de grootste aanbieder van de Buteyko Methode binnen de Benelux. Meer dan 4.000 mensen hebben er de Buteyko Methode geleerd.


"Het gaat heel goed met me, ik ben niet meer benauwd. Ik slaap lekker en heb veel meer energie. Het verbaast me bijvoorbeeld hoe gemakkelijk ik nu de trap oploop"

Trini


"Ik had altijd inspanningsastma. Maar nu wordt ik niet langer benauwd tijdens het sporten. Ik gebruik mijn Bricanyl dan ook niet meer"

Ted


"Ik vind het heerlijk dat ik weer de energie heb om naar de markt te fietsen, met mijn kleindochter voorop"

Marian


"Wat me verbaast is dat mijn bloeddruk en hartritme weer normaal zijn"

Heleen


"Ik heb longemfyseem, maar ik raak nu maar zelden meer buiten adem"

Jet


"De Buteyko Methode is het beste en sterkste medicijn dat ooit is uitgevonden!"

Andreas


En heb je nog vragen, aarzel niet en neem Contact op.