Dick Kuiper

Mijn naam is Dick Kuiper. Ik ben Buteyko Therapeut sinds 2000.

Buteyko therapeut Dick Kuiper

Iedereen die de Buteyko Methode leert heeft zijn of haar eigen verhaal te vertellen (zoals je bij de Cursisten vertellen kan lezen).

Dit is mijn verhaal.


"Hyperventilatie" zei de dokter

Toen ik 18 was, had ik soms last van duizelingen en me raar voelen. “Hyperventilatie” zei de dokter, en als het weer gebeurde moest ik in een papieren zak blazen. Dat werkte redelijk.

Na mijn diensttijd, ging ik Agrarische Sociologie van de Niet-Westerse Landen studeren in Wageningen: ik wilde het ontwikkelingswerk in. Duizelig en draaierig was ik niet meer, maar tijdens mijn studie ontwikkelde ik allerlei allergieën. Zo kon ik absoluut niet tegen sommige katten of droogbloemen: ik werd benauwd en kreeg dikke ogen en lippen. De dokter gaf me anti-histamine, en dat hielp.

Ik ben in 1989 afgestudeerd, en heb vijf jaar bij de vakgroep Voorlichtingskunde van de WUR gewerkt. Ik gaf les, deed onderzoek, schreef twee boeken.


Nieuw Zeeland

Allemaal erg leuk, maar het buitenland trok, en in 1994 ben ik met mijn gezin naar Nieuw Zeeland vertrokken. Ik heb er zes heerlijke jaren gewoond, terwijl ik als docent werkte bij de universiteit in Palmerston North.

Nieuw Zeeland


Astma

In Nieuw Zeeland kreeg ik last van astma.

Ventolin & astma

Vooral van sport werd ik benauwd. Ik gebruikte soms wat Ventolin, maar eigenlijk viel het allemaal wel mee (zeker nu ik de verhalen van mijn cursisten ken). Ik heb één keer een stootkuur Prednison genomen, na een week van benauwd aan de keukentafel zitten en amper slapen.

De ontdekking: Buteyko

In Nieuw Zeeland was de Buteyko Methode toen al bekend, dus iemand raadde me aan een Buteyko cursus te volgen. Ik heb “Buteyko geleerd” bij Jennifer Stark. Haar zoon Robert was zwaar astmatisch. In 1993 zag ze twee documentaires over de Buteyko Methode op de Australische TV.

     Bekijk deze documentaires met Nederlandse ondertiteling

Haar zoon Robert leerde de Buteyko Methode, en was in korte tijd van zijn astma en alle astmamedicijnen af.

     Lees  het verhaal van Robert

Dat wilde ik ook wel, dus ik leerde de Buteyko Methode bij Jennifer, en inderdaad trok mijn astma weg. Bovendien voelde ik me fitter en energieker.

Terug naar Nederland

Ik begon na te denken wat ik het beste met mijn verdere leven kon doen: bij de universiteit blijven (ik had een leuke baan), of in het diepe springen en iets gaan doen waarmee ik vele duizenden mensen kon helpen. Ik besloot de gok te wagen en heb me omgeschoold tot Buteyko Therapeut (geen moment spijt gehad).

Eerst heb ik een korte tijd als Buteyko Therapeut in Nieuw Zeeland gewerkt. In 2000 zijn we terug naar Nederland gekomen, met als doel ook hier de Buteyko Methode bekend te maken. Ik heb het Buteyko Instituut Nederland opgericht, en geef nu groeps- en individuele Buteyko cursussen.

     Meer informatie over de Groepscursus

     Meer informatie over de individuele training

Ik heb in Nederland meer dan 4.000 mensen mogen begeleiden, en heb een boek over de Buteyko Methode geschreven (het tweede boek ben ik aan het schrijven).

Leven zonder Astma dankzij de Buteyko Methode

Je kan twee hoofdstukken van het boek op deze website lezen:

     Naar het boek


20+ jaar Buteyko therapeut

Ik ben nu meer dan 20 jaar Buteyko Therapeut. 

Er zijn verschillende stromingen binnen “Buteyko-land”. Je kan rustig zeggen dat er een “harde school” is die veel werkt met oefeningen waarbij je lang je adem inhoudt, en een “zachte school” die vooral oefeningen gebruikt waarbij je ontspanning oproept en zo de ademhaling kleiner maakt.

Ik geloof niet in dogma’s, en je afzetten tegen anderen door te pretenderen dat je de wijsheid in pacht hebt. Konstantin Buteyko heeft een prachtig fundament gelegd dat je als therapeut goed moet kennen. Maar de Buteyko Methode is ook een methode die zich verder ontwikkeld (zo was Buteyko zelf tot aan het eind van zijn leven aan het experimenteren met nieuwe oefeningen). 

Als therapeut leer je trouwens het meest van je cursisten, wanneer je goed contact met hen houdt. 

En ik heb de afgelopen 20 jaar heel bewust met vele ervaren collega’s samengewerkt om van hen te leren, zoals:

  • Jennifer Stark (Nieuw Zeeland – een therapeute met 25 jaar ervaring),
  • Patrick McKeown (Ierland – de meest actieve Europese therapeut en schrijver van 6 boeken over de Buteyko Methode),
  • Christopher Drake (Bangkok – de Australische therapeut die 10 jaar met Alexander Stalmatski samengewerkt heeft. Stalmatski was de therapeut die de Buteyko Methode in het westen geïntroduceerd heeft),
  • Vladimir Sukhonosov (RRusland – de Buteyko Therapeut met de meeste ervaring: hij heeft sinds de 70-er jaren nauw met Buteyko samengewerkt en was zijn Hoofd Opleidingen).

De Buteyko Academie: de opleiding tot Buteyko therapeut

Ik merkte in de loop van de jaren dat sommige ex-cursisten ook graag Buteyko Therapeut wilden worden, dus heb ik in in 2008 de Buteyko Academie opgericht. Hier kan je opgeleid worden tot Buteyko Therapeut. De lessen worden verzorgd door Patrick McKeown en mijzelf.

     De website van de Buteyko Academie

Buteyko is en blijft een fascinerende ontdekkingsreis. Het laatste dat ik wil is dat de Buteyko Methode een starre, in beton gegoten, methode wordt. Er is nog steeds zoveel te ontdekken.

Ik hoop dat de Buteyko Methode ook jou kan helpen bij het bereiken van een sterk verbeterde gezondheid.