Adriaan

Slaapapneu

Adriaan (58) werkt en woont in Amersfoort. Hij is in 2014 naar het Buteyko Instituut Nederland gekomen omdat hij last had van ernstige slaapapneu. Hij gebruikte een CPAP.

Dit is zijn verhaal.

“In 2009 snurkte ik heel behoorlijk en ik heb toen een KNO arts daar eens naar laten kijken. Hij vermoedde dat ik last kon hebben van apneu. Ik was ook veel moe, vooral in de auto maar ook ’s middags tijdens mijn werk. Om zeker te weten dat het slaap apneu was heeft hij me een nachtje laten slapen in een slaapkliniek, waar ik werd gekoppeld aan allerlei apparatuur. Uit dat onderzoek bleek dat ik behoorlijk last had van slaapapneu. Duidelijk ver boven het gemiddelde”.

“De arts stelde eerst voor een bitje te gebruiken, maar dat werkte niet bij mij”.

“Toen ben ik aan de CPAP gegaan. Ik heb hem vanaf 2010 gebruikt. Na een week was ik er aan gewend en sliep weer goed. Ik voelde me uitgerust en vol met energie. Mijn vriendin was er ook erg tevreden mee want ik snurkte niet meer”.

“Maar ik zag er wel tegenop de rest van mijn leven met dat apparaat te moeten slapen. Maar hem laten staan durfde in niet want slaapapneu is slecht voor je hersenen en slecht voor je hart”.

“Daarom ben ik op een gegeven moment op zoek gegaan naar alternatieve therapieën. Er zo kwam ik bij het Buteyko Instituut Nederland terecht”.

“Ik ben op 22 september 2014 begonnen. Dick Kuiper heeft me via Skype begeleid. Ik heb de Buteyko oefeningen van hem geleerd en trouw toegepast”.

“Ik adem nu altijd door de neus. Vroeger zat mijn neus vaak dicht, maar nu ik er op let altijd door mijn neus te ademen, lijkt het wel alsof hij niet meer dicht gaat zitten. Ik plak ’s nachts en dat werkt geweldig”.

“De Controle Pauze waarmee ik begon was ongeveer 15 seconden. Nu zit ik rond de 35. En dat merk ik. Ik heb geleidelijk het gebruik van de CPAP gestopt en gebruik hem nu helemaal niet meer”.

“Apneu’s heb ik niet meer. Ik gebruik een speciale App op mijn smart phone die de hele nacht de ademhaling volgt en opneemt. Die App laat zien dat ik geen apneu’s meer heb. Ik heb de opnames een paar keer afgeluisterd en daaruit blijkt dat de apneu’s helemaal weg zijn. De combinatie van de pleister, op de zij slapen en de oefeningen werkt geweldig”.

“Toen ik nog apneu’s had gaf de CPAP me erg veel energie. Ik heb nu zonder de CPAP evenveel, zo niet meer, energie”.


Slaapapneu & Buteyko

Ik werk steeds meer met mensen met slaapapneu. Dat heeft denk ik twee redenen: (1) veel mensen kunnen niet wennen aan de CPAP of MRA-beugel, (2) we halen goede resultaten met slaapapneu (de kans dat je van de CPAP afkomt, wanneer je serieus aan de slag gaat met Buteyko, schat ik hoger dan 50%). 

Buteyko heeft een hele interessante kijk op slaapapneu ontwikkeld. Volgens hem zijn de apneus een compoensatie voor het diepe ademen dat bij sommige mensen ontstaat tijden het slapen.