Daniël

Astma

Daniël Schaap was 11 jaar toen hij  de Buteyko Methode bij me leerde.

Hij had ernstige astma, gebruikte een groot aantal astmamedicijnen, en werd toch nog steeds vaak ziek.

Daniël heeft de hoofdrol gehad in een  documentaire van het Longfonds over kinderen met astma waarin benadrukt werd hoe groot de invloed van astma op het leven van sommige kinderen is. Zo  werd vertelt dat Daniël niet kon sporten, en op allerlei  prikkels heel sterk reageerde (zo kon hij op school niet naast een meisje zitten dat thuis een hond had).

Sinds de Buteyko cursus die hij bij het Buteyko Instituut gevolgd heeft is dat allemaal achter de rug. Hij gebruikt geen medicijnen meer, wordt niet benauwd, en is speelt badminton.

Daniël heeft  een brief naar het Longfonds geschreven. Die kan je hieronder lezen.

Hallo mevrouw,

Mijn naam is Daniël Schaap en ik ben 11 jaar. Ik zit in groep 7 en ik woon in Rotterdam.

Een paar jaar geleden heb ik gezwommen met Marleen Veldhuis. Ze heeft mij geleerd dat ik me niet moet laten leiden door mijn astma en dat je bijna alles kan ook al heb je astma. Ik wil graag iets vertellen waar zij iets aan kan hebben, zodat ze misschien nog harder kan zwemmen.

Tot december had ik heel erg last van mijn astma. Ik moest elke dag flixotide en brycanil nemen en ook prednison als het te erg werd. Toen ben ik met Dick Buteyko gaan doen. We hadden ervan gehoord van Akke, mijn moeder kent haar. Buteyko heeft ademhalingsoefeningen bedacht. Hij bedacht dat het belangrijk is om niet teveel te ademen. Het heeft te maken met koolzuurgas. Daarvan moet je meer in je bloed hebben, dan voel je je beter. Het gaat niet zo gemakkelijk dat je dat doet door veel prik te drinken. Dat is wel jammer.

Je moet een paar keer per dag oefeningen doen en daardoor krijg je meer koolzuurgas. Als je hoest hou je 5 tellen je adem in en ook als je heel erg hard gelachen hebt. De oefeningen zijn niet moeilijk en duren maar 10 minuten per keer. Ik kan nu 120 stappen lopen zonder te ademen. Ik vind het heel moeilijk om dit aan u uit te leggen. Ik kan het beter laten zien. Dan is het duidelijker. Soms moet je opletten met eten, van sommig eten voel je je niet lekker.

Marleen zou dit ook moeten weten van Buteyko want ik heb geen last meer van astma. Ik neem geen medicijnen meer. Ik kan sporten zonder benauwd te worden en zonder medicijnen. Dat kon ik nooit. Ik kan nu hardlooptraining doen zonder benauwd te worden. Ik heb minder last allergie want ik zit in de klas naast een meisje die een hond heeft en dat kon vroeger nooit. Ik zit sinds april op badminton en ben 2e geworden bij de clubkampioen-schappen. Op de foto zie je mij met de beker van badminton. Ik hoest echt nooit meer.

Daniël Schaap met beker

Als ik een aanval krijg, doe ik meteen mijn oefeningen. Daardoor stopt de aanval. Ik voel me dan maar even vervelend in plaats van een paar dagen. Ik ben minder bang om een aanval te krijgen omdat ik weet dat ik de aanval kan stoppen door de oefeningen te doen. Soms vind ik het verschrikkelijk vervelend om de oefeningen te doen maar het helpt heel goed en over een tijdje kan ik ermee stoppen. Ik doe het nu al minder vaak dan in het begin. Bij mijn broertje werkte het zo goed dat de dokter nu gezegd heeft dat hij geen astma heeft. Hij moest ook altijd medicijnen nemen en lag ´s nachts altijd te hoesten en nu helemaal niet meer. En hij hoeft ook geen matrashoezen meer. Hij kan alleen niet tegen stro. Hij doet de oefeningen een paar keer per week mee, dat is genoeg.

Ik wil het heel graag aan Marleen vertellen want ik heb geleerd hoe het is om zonder astma te sporten. Omdat zij gezegd had dat je nooit op moet geven heb ik op een 1-wieler leren fietsen. Ik kan nu ook op de hoge 1-wieler.

Niet opgeven is heel belangrijk maar geen astma hebben is nog veel leuker. Je kan dan echt nog veel meer dan je dacht.

Wilt u mijn mail alstublieft doorsturen naar Marleen Veldhuis? Misschien kan ze terugmailen.


Bedankt en groeten van Daniël

Het is weinig verrassend dat het Longfonds niets met deze brief gedaan heeft. Ze hebben bijvoorbeeld nooit contact met mij gezocht. 

Nog steeds staat er op de website van het Longfonds dat astma een ongeneeslijke ziekte is waar je mee moet leren leven.

Niets is minder waar. Hier legt ik uit hoe Buteyko tegen astma aankijkt.


Wanneer je ademhaling verbetert, trekt astma weg. Altijd.