arrow_drop_up arrow_drop_down

De Buteyko Cursus

De Buteyko Cursus

Tijdens een Buteyko cursus leer je de volledige Buteyko Methode, waardoor je ademhaling stap voor stap zal verbeteren. Je leert alle Buteyko-oefeningen correct toepassen, en samen bekijken welke oefeningen het beste voor jou geschikt zijn.


Verder kijken we naar activiteiten die je ademhaling zwaarder kunnen maken. Zoals praten, slapen, sport, voeding en stress.

Je ontvangt natuurlijk alle materialen die je nodig hebt bij het volgen van een cursus. Ik stuur je, voor de cursus begint, de Buteyko Doos op (met o.a. het Werkboek, het goede zeezout, de juiste tape en een stopwatch). 


Met Buteyko krijg je de controle over je ademhaling en gezondheid terug. Naast  enig doorzettingsvermogen is goede begeleiding van een ervaren therapeut vaak belangrijk. Een goede therapeut kan het verschil maken.

Ik ben dit jaar 20 jaar werkzaam als Buteyko Therapeut, en heb met duizenden cursisten gewerkt. Ik denk dat ik de valkuilen van Buteyko goed ken, en  ben er voor je zolang je me nodig hebt. Ook na vele maanden en zelfs jaren. 


Om je goed op weg te helpen, houden we de eerste paar maanden daarom goed contact met elkaar.


Mensen die het programma trouw volgen, merken echter dat hun ademhaling stap voor stap rustiger wordt. Met alle positieve gevolgen die daarbij horen.


Een goede Buteyko cursus kan je leven veranderen!


Buteyko Therapeut Dick Kuiper

De Buteyko cursus & corona

Ik gaf altijd elke maand een groepscursus in Ede (2 zaterdagen) en mensen kwamen naar mijn praktijk in Zevenaar. Maar helaas, totdat het corona-sein weer op groen staat, kunnen we elkaar niet echt ontmoeten.


Gelukkig gaat de Buteyko cursus door. Ik gebruik hiervoor Zoom: een beveiligde website waarop je kan inloggen zodat we elkaar (via de camera van je mobiel, laptop of PC) kunnen zien en horen. Het werkt erg eenvoudig: ik stuur je een uitnodiging met een link, daar klik je op en dan wordt je naar de website gebracht, en  kunnen we elkaar zien en met elkaar praten.


Het is natuurlijk jammer dat we elkaar niet echt ontmoeten. Maar zoom is een prima alternatief. Ik ben er zelf erg enthousiast over. Maar wat belangrijker is, mijn cursisten zijn ook zeer tevreden.


Ik krijg ongevraagd veel opmerkingen zoals: 

"PS, ik vind de training via Zoom echt heel fijn! Met vriendelijke groet"  - Jolanda Wagner

"Je cursus is van een zeldzaam hoog gehalte. Ik waardeer de kwaliteit van de inhoud, de duidelijke overdracht en de didactische kwaliteit, het inspelen op vragen, en ik heb lol in de cursus" - Herman Leenders


De voordelen van Zoom

Ik mis het sociale aspect van echt bij elkaar komen (de gezelligheid), maar zie ook een aantal voordelen van Zoom. 

  • We kunnen elkaar goed zien en horen (veel beter dan b.v. bij Skype).
  • Er is geen reistijd (vooral fijn voor mensen die van ver komen).  Alle tijd kan worden besteed aan het leren van de Buteyko Methode.
  • Na de cursus (van 5 kortere of 2 lange sessies) ga je door met de oefeningen en hou je me op de hoogte (ik wil je graag  langdurig kan begeleiden). Daarom  plannen we  terugkomsessies (meestal duren ze ongeveer 30-45 minuten) die ongeveer een maand uit elkaar liggen. Dat motiveert de deelnemers enorm merk ik. 
  • Er is meestal veel discussie in de groep-sessies. Ik heb het idee dat dit erg waardevol is voor alle deelnemers.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik wat sceptisch was over het werken op afstand, maar ik ben  zeer tevreden met de resultaten die de cursisten behalen (en daar gaat het uiteindelijk natuurlijk om).


1. De Groepscursus (Voorjaar 2021)

 Er kunnen maximaal 8 deelnemers per groep meedoen. De groepen stromen vaak op het laatste moment vol. Ik zal bijhouden hoeveel plaatsen er nog vrij zijn.

Groepscursus J

(2 zaterdagen - nog 5 plekken)

Zaterdag 17 april  9.00-14.00 uur
Zaterdag 24 april  9.00-14.00 uur

Groepscursus M

(2 zaterdagen - nog 8 plekken)

Zaterdag 15 mei  9.00-14.00 uur
Zaterdag 22 mei  9.00-14.00 uur


Groepscursus N

(5 ochtenden - nog 8 plekken)

Donderdag 6 mei  9.00-10.30 uur
Vrijdag 7 mei  9.00-10.30 uur
Donderdag 13 mei  9.00-10.30 uur
Vrijdag 14 mei  9.00-10.30 uur
Donderdag 20 mei  9.00-10.30 uur


Groepscursus O

(5 avonden - nog 8 plekken)
Donderdag 6 mei  19.00-20.30 uur
Vrijdag 7 mei  19.00-20.30 uur
Dinsdag 11 mei  19.00-20.30 uur
Vrijdag 14 mei  19.00-20.30 uur
Donderdag 20 mei  19.00-20.30 uur

Tarief Groepscursus

Het basistarief is € 350.


Er is een gereduceerd tarief voor mensen met een laag inkomen (zoals studenten, mensen met AOW, WAO, een part-time baan, e.d.). Zij betalen € 295.


Verder is er een gezinstarief (twee personen uit één gezin betalen  € 550, drie personen uit één gezin betalen € 750).


Aanmelding Groepscursus

Je kan je direct aanmelden via onderstaand formulier (zorg dat je je emailadres juist invult).


Buteyko cursus in Corona tijden

Ja, ik wil deelnemen aan de Online Buteyko cursus

2. Individuele begeleiding

Ik kan je ook individueel begeleiden. Wat betekent dat we de sessies gezamenlijk plannen. De eerste sessie is meestal ongeveer 1,5 uur. Daarna plannen we samen de vervolgsessies.


Het individuele traject kost € 500.


Ben je geïnteresseerd in individuele training? Of heb je nog vragen? Bel of email.Dick Kuiper

0316 – 76 90 93

dick.kuiper@buteyko-instituut.nl