FAQ


"Kan je me iets meer vertellen over de Buteyko-oefeningen?"


De kern van de Buteyko Methode bestaat uit ademhalingsoefeningen. Dankzij die Buteyko-oefeningen wordt de ademhaling geleidelijk rustiger. Nu bestaan er in “Buteykoland” verschillende opvattingen en stromingen. Niet alle therapeuten kennen en gebruiken alle oefeningen.


Zachte en pittige Buteyko-oefeningen

Zo zijn er therapeuten die bijna uitsluitend de zachte Buteyko-oefeningen gebruiken, waarbij je vooral probeert je ademhaling te ontspannen en klein te maken. Een voorbeeld van zo’n oefening heet “Verminderde Ademhaling”. Hierbij ga je rechtop zitten en probeer je zó rustig te ademen dat de concentratie koolzuurgas in de longen langzaam omhoog gaat.

Klinkt simpel, maar er zijn toch een heel aantal fouten die je kan maken met deze oefening.

Daarnaast zijn er therapeuten (en ik heb met een aantal van hen gewekt, zoals Rusland’s meest ervaren Buteyko therapeut Vladimir Sukhonosov) die vooral proberen met pittige Buteyko-oefeningen snel koolzuurgas op te bouwen. Een voorbeeld van zo’n oefening is de Maximale Pauze, waarbij je je adem inhoudt totdat je “bijna blauw” ziet. ABSOLUUT NIET DOEN zonder begeleiding van een deskundige therapeut want deze oefening kan bij sommige ziektes gevaarlijk zijn!!

null

Toch is er ook voor dergelijke pittige oefeningen soms een plaats in het programma dat je bij mij volgt. We beginnen altijd met de “lieve oefeningen”, maar de kans is groot dat we na een tijdje, en in onderling overleg,  besluiten “pittige oefeningen” toe te voegen.


We kijken welke Buteyko-oefeningen bij jou passen

Het is mijn taak ervoor te zorgen dat je alle verschillende oefeningen goed aanleert en correct leert te gebruiken.

En verder kijken we samen naar alle aspecten van je dagelijkse leven die je ademhaling zwaar kunnen maken.

Dankzij de Buteyko Methode komt een herstelproces op gang waarbij je vaak veel vragen krijgt, bijvoorbeeld over Reinigingsreacties. Ik bel daarom in het begin regelmatig met mijn cursisten. En ze kunnen natuurlijk ook daarna met al hun vragen bij mij terecht.

Ik weet hoe waardevol de Buteyko Methode is, en zal mijn 15 jaar ervaring volledig inzetten om ook jou te laten ervaren wat een gezonde, rustige ademhaling voor je kan betekenen.