Diana

Astma, Lusteloosheid, Hartkloppingen, Nervositeit

Diana is een vrouw van 57. Ze is graag buiten in de natuur bezig, en houdt van tuinieren, hout hakken en duiken. Ze heeft zolang ze zich kan herinneren astma gehad, en voelde zich daardoor voortdurend benauwd. Ze heeft heel wat medicijnen gebruikt in haar leven. Toen ze Buteyko leerde, gebruikte ze Symbicort en zo nodig Bricanyl.

Diana heeft in 2014 deelgenomen aan een groepscursus in Ede (dit verhaal is een half jaar later opgeschreven).

“Ik begon met een Controle Pauze van ongeveer acht. Ik vond het best lastig om de oefeningen onder de knie te krijgen en met mijn ademhaling te werken. Bovendien vraagt Buteyko discipline”.

We hebben speciale oefeningen gedaan die beter bij haar pasten. In de loop van de weken en maanden is haar Controle Pauze gaan stijgen. Wat betekent dat haar ademhaling steeds rustiger werd. Momenteel zit haar Controle Pauze rond de 32. De komende tijd wil ze rustig doorgaan omdat ze weet dat wanneer haar COntyrole Pauze boven de 40 uitkomt, haar immuunsysteem zich helemaal gaat herstellen.

Voordat ze met Buteyko begon heeft Diana een longfunctietest gedaan. Het bleek dat ze haar luchtwegverwijders echt nodig had: De longfunctie verbeterde na het innemen van deze medicijnen met 40%. In februari 2015 heeft ze zich weer laten testen en toen bleek dat haar waardes sterk verbeterd waren. Ze kon daarom met haar medicijnen stoppen.

Diana heeft haar astmamedicijnen afgebouwd: “Begin december gebruikte ik niks meer, en ik word niet meer benauwd en heb veel meer lucht”. Vroeger moest ze veel niezen, nu (bijna) nooit meer: “Zelfs als ik leibomen snoei – en dat is erg veel stof, daar hoef je niet eens allergisch voor te zijn – is er nu niets aan de hand. Ik let heel goed op mijn ademhaling bij bijvoorbeeld hout kloven en dan is er niets aan de hand. Ik kan heel lang door blijven gaan”.

Diana moest elke nacht drie keer haar bed uit om te plassen, en nu nooit meer: “Dat is een leuke bijkomstigheid van Buteyko doen”. Ook snurkt ze niet meer volgens haar man.

Wel vindt Diana dat ze met haar energie nog veel winst kan halen – dat is één van haar motivaties om echt naar een Controle Pauze van 40 te gaan.

Verder had ze hartproblemen: “Ik had behoorlijk last van hartkloppingen, vooral als ik naar bed ging. Die heb ik nooit meer. Ik ben erg blij dat ik er van af ben, want het is een rotgevoel”. Het is wat onduidelijk of die hartkloppingen weggetrokken zijn omdat ze stopte met de astmamedicijnen of omdat haar CP zo’n stuk hoger geworden is.

Tenslotte was Diana afgekeurd voor het duiken, maar nu is ze getest door een duikarts en die zei “Met deze waardes mag je gewoon duiken”. Diana vertelde dat haar duikarts zo onder de indruk was dat hij Buteyko verder gaat onderzoeken.


Laatste nieuws

In januari 2016 kreeg ik een email van haar: “Hallo Dick, In 2014 heb ik bij jou de cursus gevolgd en nu krijg ik de jaarafrekening van de eigen bijdrage van mijn zorgverzekering. Omdat ik door Buteyko alle astma-inhalors kon stoppen hoef ik over 2015 maar € 70 eigen bijdrage te betalen. Dat is € 305 minder. Mijn gezondheid is natuurlijk het belangrijkste maar dit is toch een hele welkome bijkomstigheid. Ik vond dit leuk om je dit even te vertellen. Ik ben nog steeds zo blij dat ik bij jou de cursus heb gevolgd. Hartelijke groet, Diana”.