Edwin

Astma

Edwin is een jongen van 12 met astma. Hij en zijn ouders vertellen over Buteyko.

Edwin: “Ik heb sinds mijn vijfde last van astma. De eerste keer dat ik benauwd was kwam dat van de kerstboom. Ik kreeg Ventolin van de huisarts. In het begin gebruikte ik dat een paar keer per week, maar ik werd steeds vaker benauwd. Op een gegeven moment gebruikte ik het wel drie, vier keer per dag. Ik kon slecht tegen huismijt, en elke keer als ik ging sporten werd ik benauwd”.

Edwin’s vader: “Wanneer hij in de buurt ging voetballen kon je de klok er op gelijk zetten – na een paar minuten kwam hij binnen voor een pufje. Ook ’s nachts werd hij vaak benauwd wakker. Hij moest soms veel hoesten en was o.a. allergisch voor huisstofmijt, huisdieren en tomaten En de herfst en winter waren duidelijk moeilijker voor hem”.

Edwin: “Mijn moeder las ergens iets over de Buteyko Methode, en in november 2002 heb ik een cursus bij Dick gevolgd. Ik moest drie keer per dag de oefeningen doen. Wat ik best vervelend vond. Maar het hielp wel. Ik werd al snel niet meer benauwd”.

Edwin’s moeder: “Hij moest stappen doen, en begon met ongeveer 10 stappen. Met drie dagen zat hij op de 20 stappen. Je moet wel gedisciplineerd zijn. Ik stelde hem daarom kleine beloningen in het vooruitzicht om hem te motiveren. Bijvoorbeeld wanneer hij 50 stappen kon doen. En toen hij na een maand 100 stappen kon doen hebben we een feestje gegeven”.

Edwin: “Ik ben niet meer benauwd geweest sinds ik de cursus gedaan heb. Ik gebruik helemaal geen medicijnen meer. Het mooie is ook dat ik de oefeningen nooit meer hoef te doen”.

Edwin’s vader: “Wat Dick voorspelde gebeurde. Vanaf de vierde dag heeft hij geen Ventolin meer gehad. Hij slaapt lekker, en heeft geen inspanningsastma meer. Hij heeft ook duidelijk minder last van huismijt”.

Edwin’s moeder: “Het gaat super met hem. Hij heeft nooit meer een terugslag gehad. Wij zijn heel enthousiast en vertellen iedereen er over. We gaan nu weekenden weg zonder dat de Ventolin meegaat. We hebben zelfs het LongFonds gebeld, maar die waren niet geïnteresseerd. Ik heb daarom mijn lidmaatschap opgezegd”.