Erik

Longemfyseem

Erik is 78 jaar en heeft longemfyseem. De Buteyko Methode werkt bij emfyseem, maar de progressie is langzaam. Het is een kwestie van “lange adem”.

Dit is Erik’s verhaal.

“Toen de arts me vertelde dat ik nog maar 30 % longcapaciteit had, besloot ik desondanks zo veel mogelijk van het leven te genieten. De medicijnen die ik gebruikte stabiliseerden mijn gezondheid, maar verbeterden deze niet. Ik besloot om een aantal alternatieve geneeswijzen te proberen”.

“Ik merkte dat acupunctuur me wat verlichting gaf met mijn kortademigheid en vermoeidheid, maar de verlichting was kortstondig. De acupuncturist vertelde me over de Buteyko Methode en ik besloot dat te proberen”.

“Toen ik de eerste keer op de cursus kwam, merkte ik dat ik erg laag zat met mijn oefeningen. Maar ik ben erg koppig en ik kon al snel veel hogere waardes halen. De Buteyko therapeut zei zelfs dat ik soms te hard mijn best deed. Maar mijn doorzettingsvermogen gaf resultaat. Na drie maanden was mijn gemeten longcapaciteit zelfs toegenomen, wat zeer ongebruikelijk is bij longemfyseem”.

“Er is geen twijfel mogelijk dat Buteyko heeft geholpen. Na drie of vier weken merkte ik een duidelijke verbetering – een groot verschil. Ik voelde de extra longcapaciteit. Ik begon weer te wandelen en kon al gauw weer vijf kilometer lopen binnen een uur. Dat mag misschien niet veel lijken, maar vergeleken met hoe ik me voorheen voelde is dat geweldig. De methode heeft me enorm goed gedaan”.