Henk

Chronische bronchitis, Astma

Henk is 82, en heeft zijn hele leven longproblemen gehad (heeft zelfs TBC opgelopen). Hij heeft de Buteyko cursus in Ede gevolgd, met veel succes.

Dit is zijn verhaal.

“Als kind van vier kreeg ik bronchitis, en dat is later overgegaan in chronische bronchitis en astma. In mijn pubertijd werden dat flinke astma-aanvallen die vooral ’s nachts begonnen. De volgende ochtend kwam dan de huisarts langs voor een injectie. Daar ging ik erg van trillen, maar ik had dan wel weer lucht”.

“Door mijn slechte lichamelijke conditie raakte ik op mijn negentiende besmet met TBC en moest twee jaar kuren in een sanatorium. In die tijd was de oplossing voor jongeren opereren, en dus werd bij mij het aangetaste deel van mijn rechterlong verwijderd. Toen ik het sanatorium verliet had ik nog steeds astma. Soms ernstig, maar er waren ook tijden dat ik weinig last had. Omdat ik vaak problemen had bij lichamelijke inspanning koos ik voor kantoorwerk en deed niet aan sport”.

“Toen er nieuwe medicijnen kwamen, de Ventolin puffers, brachten die snelle verlichting. Maar ze boden geen definitieve oplossing en werkten verslavend. De laatste jaren ging het bij mij weer de verkeerde kant op en de arts schreef naast Ventolin ook Seretide voor, die ik dagelijks gebruikte”.

“Ik hoorde van de Buteyko-cursus en volgde in januari 2005 een cursus in Ede. Voor het eerst werd mij duidelijk waarom ik benauwd werd. Waarom en hoe je lichaam reageert wanneer je verkeerd ademt”.

“De Buteyko-oefeningen vragen doorzettingsvermogen, maar ik heb volgehouden. Ik doe de oefeningen bijvoorbeeld veel in de auto, en dat werkt perfect voor me. Met zeer goed resultaat”.

“Mijn eerste Controle Pauze was 12, en na 6 weken was hij al 30 seconden. Mijn ademhaling is veel beter geworden en de Ventolin heb ik bijna direct laten staan (nog twee keer gebruikt). De Seretide heb ik vervangen door Flixotide, die ik alleen zo nu en dan bij een hoestperiode gebruik. Er gaan maanden voorbij dat ik helemaal niets gebruik”.

“Ik voel mij goed en heb voldoende energie om allerlei dingen te doen met o.a. de renovatie van onze woning en een nieuwe badkamer. Na een leven met gevoelige longen is mijn huidige conditie als 71-jarige lang niet gek , beter dan ik ooit had verwacht. Ik ben erg blij dat ik de Buteyko-cursus heb gedaan en dankbaar voor de verkregen kennis!”


Chronische Bronchitis

Chronische bronchitis lijkt veel op astma. Het betekent dat je erg veel slijm in je longen maakt. En er zijn chronische ontstekingen in de luchtwegen. 

Het gevolg is dat je veel begint te hoesten en rochelen.

Net als bij astma, werkt de Buteyko Methode snel bij chronische bronchitis. Wel si mijn ervaring dat wanneer je erg veel hoest, het maanden kan duren voordat dit echt helemaal weg is.