Karen

Astma

Karen is 41 jaar en werkt als fysiotherapeute. Ze heeft astma en heeft een cursus bij me gevolgd.

"Ik heb astma vanaf mijn derde. Toen ik tegen de twintig liep, werd ik extreem gevoelig voor allerlei allerdaagse zaken, zoals sigarettenrook, dierenharen en stof, wat vaak tot een astma-aanval leidde".

"Toch probeerde ik er voor te zorgen dat mijn astma zo weinig mogelijk invloed had op mijn dagelijkse leven, wat betekende dat ik naast mijn ontstekingsremmer steeds meer Ventolin ging gebruiken. Desondanks werd mijn astma, naarmate ik ouder werd, alleen maar erger".

"Na mijn fysiotherapie-studie werkte ik onder anderen met mensen met astma die ik de standaard astma-oefeningen leerde. Toch bleek ik maar weinig voor mezelf te kunnen doen om mijn astma te verlichten. Wanneer ik Ventolin gebruikte, voelde ik meteen de bijeffecten: mijn hartslag ging omhoog, ik voelde me duizelig en onzeker. Ik was kennelijk erg gevoelig geworden voor de bijwerkingen".

"Ik zag een advertentie in de krant voor een Buteyko cursus en ik besloot deel te nemen. Ik ben erg gelukkig met het resultaat. Ik heb geen Ventolin meer nodig".

"De Buteyko cursus was heel erg de moeite waard. Je kan geen prijs zetten op je gezondheid. Al de andere ademhalingsoefeningen die ik heb geleerd en jarenlang als fysiotherapeut aan anderen leerde (diafragma en diepe ademhaling) lijken nu alleen nog maar zonde van de tijd".

"Ik wou dat meer mensen de methode zouden leren, want als fysiotherapeut weet ik dat de methode helpt om de astma onder controle te krijgen met een minimale hoeveelheid medicijnen".


Astma & Buteyko

Ik werk veel met astmapatiënten.

Astma en Buteyko is een geweldig succesverhaal. Sommige mensen hebben de Buteyko Methode daarom wel eens een "asthma cure" genoemd. Wat niet terecht is omdat we met iedereen die verkeerd ademt werken.

Maar het klopt, bij astma halen we vaak heel snel resultaat.

Gemiddeld schat ik dat 90% van mijn cursisten na 3 maanden van alle medicatie af is en desondanks niet meer benauwd wordt.