De diagnose chronische hyperventilatie
In de reguliere gezondheidszorg kan de diagnose van chronische hyperventilatie op 3 manieren gesteld worden.
(1) De hyperventilatie-provocatietest
Deze test wordt in het ziekenhuis uitgevoerd. Je zit rustig op een stoel en ademt door je mond in een buis. Dan moet je een paar minuten heel zwaar ademen. Daarbij worden de ademhalingsgassen (O2 en CO2) gemeten.
Van zo zwaar ademen wordt bijna iedereen duizelig en beroerd, maar bij mensen die chronisch hyperventileren duurt het langer voor de symptomen weer wegtrekken en de gasuitwisseling weer normaal is.
Ik heb veel mensen gesproken die deze test gedaan hebben, en bijna iedereen vind het een "rot-test".
Veel ziekenhuizen hebben een brochure waarin deze test uitgelegd wordt. Je kan hier die van het Spaarne Ziekenhuis lezen:
Hyperventilatie-provocatie Test (Spaarne Ziekenhuis)
(2) Bloed prikken
Je kan ook in het ziekenhuis je bloed laten prikken. Er wordt dan gekeken wat de concentratie CO2 in het bloed is. Bij mensen die chronisch hyperventileren is deze verlaagd.
Wil je deze test goed doen, dan zou je moeten kijken naar het slagaderlijke bloed (het bloed dat van de longen en het hart naar de weefsel toe gaat). Maar vaak wordt er gekeken naar het aderlijke bloed (het bloed dat van de weefsels terugstroomt naar de longen en het hart). Dat bloed is gemakkelijker af te nemen. Maar daarmee wordt de test een stuk onbetrouwbaarder.
Toch zie ik wel eens mensen in de cursus die hun bloed hebben laten meten. Een goede waarde voorCO2 in het bloed is ongeveer 40 mm Hg (mm kwikdruk). Ik heb waardes rond de 25 mm Hg gezien.
(3) De Nijmegen Vragenlijst
Tenslotte hebben artsen van het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen een vragenlijst ontwikkeld waarmee een inschatting gemaakt kan worden of iemand chronisch hyperventileert. Het is een vragenlijst waarbij je 16 hyperventilatiesymptomen, zoals “tintelende handen en voeten” een score geeft. Die score loopt van “Nooit” (=0) tot “Heel vaak” (= 4). Bij elkaar opgeteld krijg je dan een indruk van of iemand chronisch hyperventileert.
Erg betrouwbaar is de test volgens mij niet. Je kan hem hier inkijken:
Test jezelf: De Controle Pauze
Dr. Konstantin Buteyko heeft in de 60-er jaren een eenvoudige en betrouwbare test ontwikkeld waarmee je zelf heel eenvoudig kan bepalen of je te veel ademt. Het heet de Controle Pauze.
Hier wordt die test verder uitgelegd:
Sabrina
op 07 May 2020Dick-Kuiper
op 08 Jun 2020eek
op 14 Feb 2020Dick-Kuiper
op 17 Feb 2020Kelly
op 12 Sep 2019Dick-Kuiper
op 30 Sep 2019Rob aan de Brugh
op 18 Jan 2017Dick-Kuiper
op 09 Feb 2017Rob aan de Brugh
op 23 Feb 2017