De diagnose chronische hyperventilatie

In de reguliere gezondheidszorg kan de diagnose van chronische hyperventilatie op 3 manieren gesteld worden.

(1) De hyperventilatie-provocatietest

Hyperventilatie-provocatietestDeze test wordt in het ziekenhuis uitgevoerd. Je zit rustig op een stoel en ademt door je mond in een buis. Dan moet je een paar minuten heel zwaar ademen. Daarbij worden de ademhalingsgassen (O2 en CO2) gemeten.

Van zo zwaar ademen wordt bijna iedereen duizelig en beroerd, maar bij mensen die chronisch hyperventileren duurt het langer voor de symptomen weer wegtrekken en de gasuitwisseling weer normaal is.

Ik heb veel mensen gesproken die deze test gedaan hebben, en bijna iedereen vind het een "rot-test".

Veel ziekenhuizen hebben een brochure waarin deze test uitgelegd wordt. Je kan hier die van het Spaarne Ziekenhuis lezen:

Hyperventilatie-provocatie Test (Spaarne Ziekenhuis)

(2) Bloed prikken

Je kan ook in het ziekenhuis je bloed laten prikken. Er wordt dan gekeken wat de concentratie CO2 in het bloed is. Bij mensen die chronisch hyperventileren is deze verlaagd.

Wil je deze test goed doen, dan zou je moeten kijken naar het slagaderlijke bloed (het bloed dat van de longen en het hart naar de weefsel toe gaat). Maar vaak wordt er gekeken naar het aderlijke bloed (het bloed dat van de weefsels terugstroomt naar de longen en het hart). Dat bloed is gemakkelijker af te nemen. Maar daarmee wordt de test een stuk onbetrouwbaarder.

Toch zie ik wel eens mensen in de cursus die hun bloed hebben laten meten. Een goede waarde voorCO2 in het bloed is ongeveer 40 mm Hg (mm kwikdruk). Ik heb waardes rond de 25 mm Hg gezien.

(3) De Nijmegen Vragenlijst

Tenslotte hebben artsen van het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen een vragenlijst ontwikkeld waarmee een inschatting gemaakt kan worden of iemand chronisch hyperventileert. Het is een vragenlijst waarbij je 16 hyperventilatiesymptomen, zoals “tintelende handen en voeten” een score geeft. Die score loopt van “Nooit” (=0) tot “Heel vaak” (= 4). Bij elkaar opgeteld krijg je dan een indruk van of iemand chronisch hyperventileert.

Erg betrouwbaar is de test volgens mij niet. Je kan hem hier inkijken:

Nijmegen Vragenlijst

Test jezelf: De Controle Pauze

Dr. Konstantin Buteyko heeft in de 60-er jaren een eenvoudige en betrouwbare test ontwikkeld waarmee je zelf heel eenvoudig kan bepalen of je te veel ademt. Het heet de Controle Pauze.

Hier wordt die test verder uitgelegd:

De Controle Pauze



Sabrina
Door

Sabrina

op 07 May 2020

Hoi, ik heb klachten en de dokter beweert dat het om chronische hyperventilatie gaat. Nu twijfel ik hier zelf aan en wil dit dan ook laten diagnosticeren of uitsluiten. Is dit mogelijk? Nu heb ik bijvoorbeeld al anderhalve week extreme pijn in heel mijn lichaam en dan met name in mijn handen, voeten, armen, hals links en op mijn borst. De pijn is scherp en knijpend en gaat heel de dag door maar verplaatst zich constant. Ook heb ik last van tintelingen en een branderig gevoel, opgezetten haarvaten en doof gevoel in tenen en vingers. Daarnaast voel ik spanning achter mijn neus waardoor ik soms benauwd ben en idd verkeerd ga ademen. Dit allemaal lijken doorbloedingsproblemen en de dokter vindt geen verklaring en wil mij niet doorverwijzen. Kunnen deze klachten worden veroorzaakt door een verkeerde ademhaling? De pijn is zo intens alsof mijn bloedvaten samen krampen.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 08 Jun 2020

Hallo Sabrina, Je hebt een aantal testen die het ziekenhuis kan doen, zoals bloed prikken en kijken hoeveel CO2 er in je bloed zit. Of de hyperventilatie-provocatietest. Ik zelf heb het meeste vertrouwen in de Controle Pauze test die Buteyko ontwikkeld heeft: https://buteyko-instituut.nl/test-je-ademhaling/

eek
Door

eek

op 14 Feb 2020

hoi, herken heel veel symptonen zoals harde hartslag, klamme handen maar juist droge slijmvliezen, soms piep/suis in rechteroor, koude handen/voeten, m.n. vingers, spierspanning, benauwdheidsaanvallen. Uitslag ademtest was zojuist 26sec. (in rust). Klachten wisselen wel sterk: soms bij grote inspanning wel energiek en niet buiten adem, dan een ander moment met veel minder inspanning (of geen t.w. op bank zitten) opeens benauwd/ klamme handen/droge slijmvliezen. Een heel lichte druk thv borst herken ik wel hoewel het bij mij veel vaker hoger zit en keel wat dichtgeknepen voelt icm opgeblazen buik. Betreft perioden goed/slecht die elkaar afwisselen wat ik me nog wel afvroeg: is vochtophoping boven de bovenrand van de sok (daarboven dikker, daaronder tot aan de voeten beduidend dunner, soort omgekeerd flessenhals effect) ook mogelijk gevolg van doorlopend te vaak ademen? En hoofdpijn, m.n. in de nacht bij slapen op de rug (voorheen nooit gehad, nu wel en bij dunste kussen minder vaak)? Ik lees hier niets over dus vandaar de vraag, ook omdat ook deze effecten de ene keer duidelijk aanwezig zijn, dan weer helemaal niet. dank!

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 17 Feb 2020

Hallo, vocht vasthouden kan iets zijn dat door hyperventilatie veroorzaakt wordt, maar er zijn meer oorzaken, dus dat is moeilijk zo te zeggen. Wil je weten hoe je ademt, doe dan de test: https://buteyko-instituut.nl/test-je-ademhaling/ En is je CP benden de 20, kom dan Buteyko leren want een dusdanig lage CP geeft nu en op de langere termijn allerlei klachten.

Kelly
Door

Kelly

op 12 Sep 2019

Als je het CO2 gehalte in mm HG weet, kun je dit dan ook omzetten naar procenten? Zoja is daar een tabel voor?

Dick-Kuiper
Rob aan de Brugh
Door

Rob aan de Brugh

op 18 Jan 2017

Mooi overzicht Dick! En informatieve nieuwe website! Goed bezig! Als je tijd hebt....check ook mijn site. Ik verwijs in mijn eBook ook naar de buteyko methode!

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 09 Feb 2017

Hallo Rob, bedankt. Het verbaasd me nog steeds dat ademhaling zo'n ondergeschoven kindje is. Iedereen kijkt naar voeding, terwijl ademen minstens zo belangrijk is.

Rob aan de Brugh
Door

Rob aan de Brugh

op 23 Feb 2017

Absoluut! Naar mijn mening ademhaling, voeding, mindset, inzicht en ontspanning. Allemaal belangrijk in het genezingsproces.

Reactie plaatsen