FAQ


"Overal leest ik dat ik met mijn buik moet ademen. Klopt dat?"


Mij wordt vaak gevraagd of met de buik ademen (een buikademhaling) het beste is. In principe wel, maar er ligt een groot gevaar op de loer.

Ademen doe je met je ademhalingsspieren. Wanneer ze aanspannen, worden de longen groter gemaakt, en zuig je lucht naar binnen. Wanneer deze spieren weer ontspannen, loop de lucht er weer uit. 

De twee belangrijkste ademhalingsspieren zijn: (1) het middenrif (dat direct onder de longen ligt), en (2) de tussenribspieren. Adem, je met het middenrif dan voel je dat bij het inademen je buik naar voren komt. Dat heet daarom een “buikademhaling”.

De inademing

Iemand met een rustige, normale ademhaling heeft van nature een zachte buikademhaling.

Het gevaar

Je leest daarom vaak het advies “adem met je buik”, of “breng je ademhaling naar beneden, je buik in”.

En dan gaat het meestal fout. Je legt een hand op de buik, en wilt daar duidelijk beweging voelen. Je gaat dan “pompen” met je ademhaling. Het gevolg is dat je inderdaad leert met je buik te ademen, maar ook dat je met grote teugen leert ademen. Ik zie veel mensen die dit is overkomen: ze ademen met hun buik, maar ademen daarbij erg veel. 

En dan ben je volgens mij nog verder van huis.

Dus wil je met je buik leren ademen, zorg dan dat je ademhaling heel zacht en ontspannen blijft. 

Ik durf je te stellen dat wanneer je “Buteyko leert” en je ademhaling zich herstelt, je als vanzelf teruggaat naar een ontspannen, zachte buikademhaling. Daar hoef je meestal niets voor te doen.