Peter

Hooikoorts, Sinusitis

Peter heeft een lange geschiedenis met hooikoorts achter de rug. Een paar jaar geleden nam hij deel aan mijn Buteyko cursus. Dit is zijn verhaal.

“Sinds ik een tiener was, is hooikoorts een probleem voor me geweest. Ik haalde adem door mijn mond, omdat mijn neus steeds verstopt zat”.

“Tijdens het voorjaar had ik tranende, opgezwollen ogen, niesbuien die minuten lang konden duren en een constant verstopte neus. Ik probeerde verschillende anti-histamine medicijnen, maar degenen die hielpen, maakten me zo suf dat ik niet kon werken”.

“Uit wanhoop schreef ik me in voor een Buteyko cursus, midden in het hooikoorts-seizoen. Het was in het begin moeilijk controle te krijgen over mijn ademhaling door de ontstekingsprocessen die in mijn lichaam gaande waren. Maar met doorzettingsvermogen boekte ik toch vooruitgang en nu heb ik geen medicijnen meer nodig”.

“De resultaten zijn het waard. Soms heb ik nog wel wat last in het hooikoortsseizoen, maar ik weet nu hoe ik erdoor heen kan komen, en gebruik de Buteyko technieken voordat het te erg wordt. Ook tijdens de rest van het jaar heeft Buteyko een groot verschil gemaakt voor mijn gezondheid”.

“Mijn sinusitis is praktisch verdwenen, er zijn nu veel minder zakdoeken in de was. Mijn stem heeft niet meer zo’n nasale klank. In plaats van steeds opnieuw verkouden te worden tijdens de winter, werd ik deze winter niet éénmaal verkouden. Mijn reuk is sterk verbeterd. En één van de beste resultaten van de cursus is dat ik nu veel beter slaap”.