Tim

Astma, Vermoeidheid

Tim is 9 jaar. Claire (de moeder van Tim) vertelt wat Buteyko voor de astma en de vermoeidheid van haar zoon heeft betekend.

“Bij Tim werd de diagnose van astma gesteld toen hij 4 jaar oud was. Hij bleef maar hoesten en daardoor kon hij ’s nachts slecht slapen. Ik gaf hem de voorgeschreven Ventolin siroop. Maar ik was bezorgd, want het leek alsof dit hem hyperactief maakte”.

“De volgende jaren werd de astma steeds meer een probleem. Tim was vaak moe. Toen hij 8 jaar oud was schreef zijn dokter Intal voor, een ontstekingsremmer zonder steroïden. Maar na dat een aantal weken gebruikt te hebben leek er geen verbetering te komen in zijn piepende ademhaling en zijn ademnood”.

“Alhoewel Tim maar twee serieuze astma aanvallen heeft gehad in die jaren, leek hij nooit echt gezond te zijn. En soms werd hij echt goed ziek, waarbij wij ons zorgen maakten, omdat een verkoudheid betekende dat hij weer meer Ventolin nodig had om hem niet de hele nacht te laten hoesten. De dokter stelde voor om Vicrom te proberen, een andere ontstekingsremmer zonder steroïden, maar we zagen opnieuw geen verandering in de situatie”.

“Ik had gehoord over de bijwerkingen van medicijnen met steroïden, dus toen de dokter dergelijke medicijnen wilde voorschrijven, was ik daar helemaal niet gelukkig mee. Ik dacht dat ik geen alternatief had, totdat ik een advertentie zag over Buteyko”.

“Tim’s vooruitgang was al in de eerste twee dagen van de cursus duidelijk. Zijn gezondheid was die winter zo goed dat ik bijna vergat dat astma ooit een probleem was geweest. Hij kon ‘s morgens in de vrieskou naar buiten en speelde hockey. En alhoewel we altijd zijn Ventolin meenamen voor het geval dat, dacht ik er verder eigenlijk nooit meer aan. Voorheen was ik altijd bezorgd dat we zijn Ventolin niet zouden vergeten, maar nu was ik vol vertrouwen dat hij geen problemen zou hebben, want met de Buteyko methode wist hij daarmee om te gaan”.

“Tim’s astma kan weer even opspelen als hij griep heeft. Maar de hoeveelheid medicijnen die hij dan nodig heeft is minimaal. Hij heeft geen ontstekingsremmers meer nodig en gebruikt in deze situatie in totaal misschien 2 of 3 keer zijn Ventolin. Ik heb hem twee keer naar de dokter gebracht voor een verkoudheid, maar er was geen spoor van astma, tot grote verbazing van de dokter”.

“Onze dokter staat nu achter onze keuze voor Buteyko. Ik kan het elke ouder van harte aanbevelen om hun astmatische kind voor een cursus op te geven. U zult er geen spijt van krijgen!”