Ursula

Hoesten, Niet kunnen ruiken of proeven, Astma

Hoesten, Niet kunnen ruiken of proeven, Astma

Ursula Penninkhof is  in september 2014 begonnen met de Buteyko cursus.

Ik heb haar 3 maanden later geïnterviewd.

“Ik hoestte al twee jaar en was vaak verkouden. Met zo nu en dan een longontsteking. Ik werd doorgestuurd naar de longarts en toen werd de diagnose astma gesteld”.

“Het was lastig de juiste medicijnen te vinden. Flixotide en Ventolin sloegen bij mij niet aan. Ik kreeg antibiotica en zo nu en dan een stootkuurtje Prednison, en dat hielp wel eventjes. Maar het was ook snel weer mis. Toen kreeg ik Foster, maar ik bleek hypergevoelig te zijn voor een bestanddeel daarvan waardoor ik erge hartkloppingen kreeg. Uiteindelijk kreeg ik een ontstekingsremmer (Alvesco), en dat gaf wat rust”.

Naast de Alvesco gebruikte ze Fluticason neusspray, Citalopram (een medicijn dat angst vermindert) en Omeprazol (een maagzuurremmer).

Ursula is bij het Buteyko Instituut Nederland terecht gekomen omdat een broer van haar die COPD heeft zei “Je moet eens kijken op de site van Dick Kuiper”.

Ze wilde graag van de medicijnen af: “Als er een ademtechniek is die er voor kan zorgen dat ik me beter ga voelen en medicijnen kan verminderen, dan ga ik daarvoor”.

Ursula heeft gekozen voor de individuele begeleiding via Skype: “Ik heb een heel druk leven – ik combineer twee banen met een gezin – dus daarom heb ik voor Skype gekozen. Ik heb dat als heel goed ervaren. We hebben veel geSkypt, in het begin met de camera zodat Dick kon zien hoe ik de oefeningen deed, en later zonder camera”.

Het gaat nu erg goed met Ursula. Ze begon met een Ochtend Controle Pauze van 13 en die is in ongeveer 12 weken gegroeid naar ongeveer 36.

“Het gaat prima. Ik had weinig adem, weinig lucht, voortdurend een lopende neus en leefde van hoestbui naar hoestbui. Bij inspanning was ik snel buiten adem en werd benauwd. Ik kan nu na 3 maanden zeggen dat ik van dat alles helemaal geen last meer heb”.

“Waar ik heel erg van geniet is dat ik na twee jaar weer kan ruiken en proeven. Dat was weg – alleen tijdens een Predisonkuur kon ik soms weer wat ruiken. Het is erg frustrerend dat je weet dat je iets lekkers eet, maar je proeft niets. Ik was bang dat het nooit meer terug zou komen. Ik kwam vanmorgen terug van mijn nachtdienst en dat je dan door het huis loopt en je ruikt de koffie. Dat is zo heerlijk”.

“Ik ben nu gestopt met de Fluticason neusspray en de Alvesco. Ik heb geen moment meer het idee dat ik het nodig heb. Ook ben ik gestopt met de Omeprazol”.

Het slapen is een stuk verbeterd. Ursula zit in de overgang en ging vaak haar bed uit doordat ze een opvlieger kreeg: “Ik ging er dan uit om op de bank een poosje af te koelen. Nu mijn CP wat hoger is heb ik dat nog maar zelden”.

Ursula heeft sinds haar 23-ste een angststoornis: “Ik denk dat mijn ademhaling als kind al niet goed was. Zo was ik angstig en ik kon maar een paar meter onder water zwemmen. Ik ben op een gegeven moment de antidepresiva Citalopram gaan gebruiken. Het gaat nu zo goed dat ik aan het minderen ben. Buteyko heeft er zeker effect op. Ik merk dat ik door mijn ademhaling rustig te houden, de angst beter onder controle heb”.

Het sporten gaat nu lekker: “Ik beweeg veel en heb meer energie. Het was erg leuk met een collega op te fietsen en die zei: ”Oh, wat ben jij vooruitgegaan vergeleken bij vorig jaar”. Vorig jaar kon ik niet praten en fietsen tegelijkertijd en dan nog kon ik een slak amper bijhouden”.

De Controle Pauze is bij Ursula rustig gestegen: “Het is een kwestie van discipline en volhouden. Soms heb je een paar dagen dan gaat het heel goed vooruit, en dan heb je weer een paar dagen dat de CP weer wat omlaag gaat. Ik maak er geen drama van. Ik doe trouw 3 tot 4 keer per dag mijn oefening. En daar blijf ik lekker mee doorgaan totdat ik bij de 40 ben”.