Koolzuurgas

Koolzuurgas of kooldioxideKoolzuurgas is een andere naam voor de chemische verbinding CO2. C is koolstof en O is zuurstof. Het bestaat dus uit één koolstofatoom (C) en twee zuurstofatomen (O). Het wordt daarom ook wel kooldioxide genoemd (di  betekent twee).

De vorming van koolzuurgas

Het wordt gevormd bij een volledige verbranding van koolstofhoudende materialen (zoals bijvoorbeeld hout): C + O2 ⇒ CO2. Daarbij komt veel energie (bijvoorbeeld warmte) vrij.

Ook dieren maken koolzuurgas. In hun cellen wordt zuurstof (O2) en glucose (koolhydraten/suikers) omgezet in energie, koolzuurgas en water.

Celverbranding: De rol van zuurstof en koolzuurgas bij het maken van energie

Het mooie is dat planten precies de andere kant opwerken: ze zetten koolzuurgas en water om in glucose (suikers) en zuurstof.

Fotosynthese

Zonder een dergelijk proces zou de hoeveelheid zuurstof in de atmosfeer snel afnemen. Dus lang leve planten.

Koolmonoxide is dodelijkKoolmonoxide

Mensen verwarren kooldioxide vaak met koolmonoxide. Koolmonoxide (CO) ontstaat bij een onvolledige verbranding. Koolmonoxide inademen is dodelijk omdat het de zuurstof uit het bloed verdringt. Elk jaar sterven er nog steeds mensen aan koolmonoxidevergiftiging omdat hun geiser niet goed werkt.

Het broeikaseffect

CO2 en opwarming van de aardeWanneer je koolzuurgas in het nieuws tegenkomt gaat het meestal over de opwarming van de aarde en de rol die CO2 daarbij speelt (het broeikaseffect). De lucht die we inademen bestaat voor ongeveer 78 % uit stikstofgas (N2), 21% zuurstofgas (O2) en 1% Argon (Ar). Maar er zit ook hele kleine hoeveelheden andere gassen in de lucht, zoals ongeveer 0,04 % koolzuurgas (CO2).

De concentratie koolzuurgas in de buitenlucht loopt de laatste 100 jaar gestaag omhoog (rond 1900 was het ongeveer 0,03%). En die toename wordt in verband gebracht met de opwarming van de aarde (van 0,03 naar 0,04% gaan is natuurlijk relatief een grote toename).

Brandweer en CO2Dagelijks gebruik

Koolzuurgas wordt veel gebruik in frisdrank (Spa rood, cola, etc). Het geeft deze drankjes de bubbels omdat koolzuurgas is opgelost in water.

Verder wordt koolzuurgas o.a. gebruikt door de brandweer in bepaalde types brandblussers.

Koolzuurgas en gezondheid

Deze hele website draait om de rol van koolzuurgas bij goed laten functioneren van je lichaam. Koolzuurgas is geen afvalstof van het lichaam (zoals in veel medische tekstboeken staat) maar essentieel voor een goede gezondheid.

Wil je weten wat koolzuurgas in je lichaam doet?

Klik hier

Met de Buteyko Methode bouw je stap voor stap steeds iets meer koolzuurgas op in je lichaam.

 
Jos C
Door

Jos C

op 20 Feb 2017

Eigenlijk zou je bij de tweede reactievergelijking moeten schrijven: 'energie' + H2O + CO2 geeft O2 + glucose, want zonder de energie van zonlicht lukt planten dat niet. En dan is de vergelijking echt hetzelfde, alleen de andere kant op.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 14 Sep 2017

Hallo Jos, je hebt helemaal gelijk. Zo werkt fotosynthese. Dick Kuiper

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down