Allergie & Buteyko

Wanneer je verkeerd ademt, kan je immuunsysteem geheel ontregeld raken.

Buteyko’s visie op allergie

Buteyko stelt dat allergie een gevolg kan zijn van een verkeerde ademhaling. Wanneer je te diep ademt, verlies je te veel koolzuurgas uit het bloed. Het gevolg is respiratoire alkalose, wat betekent het bloed minder zuur wordt (koolzuurgas is een beetje zuur). Dit heeft een grote invloed op de werking van bijna alle enzymen, mineralen, vitamines en hormonen. Daarmee wordt ook de functie van het immuunsysteem aangetast.

Ook leidt een verlies van koolzuurgas tot een verhoogde concentratie van histamine in het bloed. Het is een soort wipwap: daalt de concentratie koolzuurgas in het bloed, dan stijgt de hoeveelheid histamine in het bloed. En gaat de hoeveelheid koolzuurgas omhoog (wat we met de Buteyko Methode voor elkaar proberen te krijgen), dan daalt de concentratie histamine in het bloed.


Het gevolg van een grotere hoeveelheid histamine in het bloed is dat het immuunsysteem nog verder in de war raakt.

Tenslotte is het zo dat mensen die diep ademen, meer prikkelende stofjes binnenkrijgen dan mensen die rustig ademen. Wie veel lucht inademt, ademt ook veel pollen, kattenharen, etc naar binnen.

De Buteyko Methode en allergie

Met de Buteyko Methode leert je rustiger te ademen. Dit kan op termijn een zeer positieve invloed hebben op allergische reacties.

Vooral kinderen merken dit snel. Bij volwassenen is het herstel vaak een wat langzamer proces waarbij de allergische reacties beetje bij beetje afzwakken.

Mijn ervaring is dat bij veel mensen de Controle Pauze echt richting de 30-35 moet gaan willen ze over een allergie heen groeien.

Uitspraken van cursisten

Hier enkele uitspraken van mijn cursisten:

“Het gaat duidelijk beter met mijn allergieën, en ik gebruik geen hooikoorts-pillen meer”. Anna

“Ik heb nu een CP van 40 en het gaat veel beter met mijn allergieën”. Annamarie

Reactie plaatsen