Wat is een allergie?

Je immuunsysteem beschermt je tegen “binnendringers”, zoals bacteriën, schimmels en virussen.

Dat is natuurlijk prachtig, maar bij een allergie reageert het immuunsysteem overdreven paniekerig op een bepaalde stof, terwijl die stof in wezen weinig schade kan aanrichten. Zo’n stof wordt een allergeen genoemd.

Een allergische reactie

Het plaatje laat zien wat er bij een allergische reactie gebeurt.


Allergenen die het lichaam binnendringen, worden (1) gekoppeld aan de mastcellen die in je bloed ronddobberen. Hierop laten (2) de mastcellen een aantal stoffen los, waarvan histamine de belangrijkste is. Histamine zorgt er o.a.voor dat (3) de wanden van de bloedvaten doorlaatbaar worden, zodat het “leger” dat de allergenen moet opruimen (de leukocyten in je bloed) het weefsel binnenstroomt. Dat veroorzaakt een ontsteking (de weefsels zwellen op).

Soorten allergie

Mensen kunnen voor vele zaken allergisch worden: van huismijt, de krant, dieseldampen tot aan bloemkool. Bij een cursus vraag ik wel een waar mijn cursisten op reageren, en dit schrijf ik dan op het bord. Dat geeft vaak een hoop discussie: de één kan niet tegen witte wijn, terwijl de ander juist niet tegen rode wijn kan. De één moet van alle appels afblijven, terwijl een ander wel groene appels, maar geen rode appels, kan eten.

Zo kon ik zelf niet tegen katten voordat ik Buteyko leerde. Ik kreeg dikke ogen en werd benauwd. Nu hebben we thuis een leuke poes, die niets liever doet dan op mijn toetsenbord gaan zitten en kopjes geven.


Waar in je lichaam een allergie opspeelt, bepaalt trouwens mede welke ziekte je krijgt. In de longen: astma. In de huid: eczeem. In de neus en ogen: hooikoorts. Etc.

Reactie plaatsen