Angst(-aanvallen) & Buteyko

Angst en hyperventilatie versterken elkaar.

Buteyko's visie op angst en paniekaanvallen

Volgens Konstantin Buteyko hebben mensen die chronisch hyperventileren (die dus dag in dag uit te veel ademen) een veel grotere kans op het ontwikkelen van angst en/of een paniekaanval. De hersenen krijgen voortdurend te weinig zuurstof, waardoor de angst zich kan ontwikkelen.

Wanneer je de Buteyko Methode leert gebruiken, groei je stap voor stap naar een natuurlijke, rustige ademhaling. Daardoor krijgen je hersenen voldoende zuurstof, en wordt de kans dat angst op komt zetten steeds kleiner.

Ook leer je speciale ademhalingsoefeningen waarmee je in het begin een acute paniekaanval kan opvangen.

Mijn ervaringen

Ik werk de laatste jaren steeds vaker met mensen die angst als hoofdklacht noemen.

De resultaten zijn soms geweldig, maar ook lastig te voorspellen vind ik zelf.

Is je Controle Pauze duidelijk beneden de 20 dan durf ik je Buteyko met een gerust hart aan te raden omdat ik denk dat je er op allerlei gebied baat bij zult hebben (een Controle Pauze van beneden de 20 geeft vaak allerlei klachten). Is je Controle Pauze boven de 25 en voel je je toch angstig, dan ben ik minder zeker van mijn zaak.

Uitspraken van cursisten

"Ik ben een Buteyko-gelovige geworden. Ik ben zo verrast met de veranderingen dat ik iedereen er over moet vertellen. Ik kon nooit uit naar feestjes een etentjes zonder dat ik me claustrofobisch voelde. Nu kan dat wel, en ik geniet met volle teugen”. Maaike

Reactie plaatsen