FAQ


Moet ik door mijn neus ademen bij het sporten?

Een mens heeft een neus gekregen om mee te ruiken, en mee te ademen. Door de neus ademen heeft een groot aantal voordelen. Door de mond ademen maakt de ademhaling beroerder, en is op de langere duur slecht voor je gezondheid.

We stimuleren onze cursisten ook tijdens het sporten door de neus te blijven ademen.

null

Dus wat deze mevrouw hier doet is niet goed.

Wanneer je begint met Buteyko, en wanneer je ademhaling nog relatief zwaar is, zal door je neus ademen tijdens sport heel lastig zijn. Maar wanneer je Controle Pauze omhoog gaat, zal je merken dat het steeds gemakkelijker wordt.

En de voordelen zijn legio: uiteindelijk meer zuurstof naar je spieren, minder spierpijn de dagen erna,  je beter voelen na sport, minder hoesten en rochelen, etc.

Wanneer je doorzet, kan je met Buteyko duidelijk je sportprestaties verbeteren. We besteden daarom tijdens een Buteyko cursus veel aandacht aan op een goede manier sporten. Eén van de topsporter  waarmee ik werkte (een schaatser) noemde Buteyko zelfs "mijn geheime voorsprong op de concurrentie”. Nu moet ik wel zeggen dat hij (als ik hem op TV zag op de 1000 meter sprint), zijn mond open had. Maar dat is niet raar, want tijdens zo'n korte explosie heb je alle zuurstof nodig die je binnen kan krijgen.

Maar in het algemeen geldt: altijd je neus in- en uitademen tijdens sport. En ik hoor van “normale sporters” bijvoorbeeld dat ze op een gegeven moment harder kunnen fietsen, persoonlijke records verbeteren bij het hardlopen, etc.

null

De enige uitzondering die ik zou kunnen verzinnen op het idee van “Altijd je mond dicht bij sport” is duiken en snorkelen :) .