Vijf goede redenen om door je neus te ademen
08 maart 2019 

Vijf goede redenen om door je neus te ademen

Waarom is neus-ademen essentieel?

De 5 belangrijkste redenen waarom je ALTIJD door je neus moet ademen zijn:

(1) De neus verwarmt de lucht die je inademt

In de longen is het heerlijk warm (37 °C). De buitenlucht is vaak veel kouder.

Adem je door je neus, dan heeft de ingeademde lucht de tijd om in de neus opgewarmd te worden, voordat het naar de longen gaat.

Adem je door je mond dan schiet de koude lucht direct je longen in, wat je longen irriteert.

(2) De neus maakt de droge lucht die je inademt vochtig

De longen zijn erg vochtig. Longblaasjes hebben dat ook nodig, anders functioneren ze niet goed.

Adem je door de mond, dan kan droge buitenlucht diep de longen binnendringen, waardoor je longen uitdrogen. Je longen kunnen hierop reageren door veel slijm aan te maken die de luchtwegen voor verdere uitdroging moet beschermen.

Het is overigens ook belangrijk dat je door de neus uitademt. Het advies “door de neus in, en door de mond uit” (zoals je dat in veel sportcentra hoort) is een stap in de goede richting, maar nog steeds fout. Wanneer je door je mond uitademt verlies je veel vocht uit je longen.

(3) De neus doodt bacillen

Door de neus ademen doodt bacteriënAdem je door de neus dan filtert je neus allereerst de grotere stofdeeltjes uit de lucht. Daarna worden fijn stof en bacillen door het plakkerige neusslijm opgevangen. Dit slijm bevat een antibacteriële stof (lysozym) dat de celwand van bacteriën begint af te breken. Vervolgens slikt je het slijm door, zodat het in je maag terechtkomt. Maagzuur is zo zuur dat het de overgebleven bacillen doodt.

Je neus zorgt er dus voor dat schone lucht (zonder bacillen) je longen binnenkomt.

(4) NO

In de neus wordt stikstofoxide (NO) gemaakt. Onderzoek van de laatste 25 jaar laat zien dat NO het immuunsysteem helpt bij het opruimen van ontstekingen. Door de neus te gebruiken bij het ademen kan het NO dus vanuit de neus in de longen terecht komen, waar het zijn werk kan doen.

(5) Tenslotte, de neus is een kleine opening

Het is daarom moeilijker door je neus te hyperventileren, dan door je mond. Mensen die zwaar ademen, ademen vaak door de mond.

Over de schrijver
Ik had ooit astma en zware allergie. De Buteyko Methode heeft me geleerd rustig te ademen, zodat ik hiervan genezen ben. Ik ben sinds 2000 Buteyko therapeut.
Douwe Brouwer
Door

Douwe Brouwer

op 31 Oct 2019

Ik sport regelmatig en doe ook ademhalingsoefeningen. Ik weet dat uitademing erg belangrijk is oa. voor een goede zuurstof/koolzuur verhouding. Overdag gaat het prima, in rust adem ik maximaal 10 x per minuut. s Nachts is het echter net alsof ik hyperventileer, weliswaar door de neus maar wel erg snel m.n. in mn slaap. Ik denk zelf dat het te maken kan hebben met een neusschot dat scheef staat. Wat is jullie mening en misschien oplossing hiervoor?

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 28 Jan 2020

Hallo Douwe, mensen ademen vaak zwaarder tijdens de nacht. En het aantal keren dat je ademt is een beetje een dwaalspoor: als je minder vaak leert ademen, maar elke teug wordt dieper, ben je verder van huis. Als je overdag geen last hebt met door je neus te ademen zou ik denken dat je neusschot het probleem niet is. Wel vermoed ik dan dat je Controle Pauze (https://buteyko-instituut.nl/test-je-ademhaling/) niet al te hoog is. Leren met Buteyko overdag rustiger te ademen zou ik zeggen, en dan gaat zich dat ook uitbetalen in een rustiger ademhaling tijdens het slapen. Groeten van Dick Kuiper

Myra Koolen
Door

Myra Koolen

op 22 Nov 2019

Myra Koolen Kunnen jullie me het volgende verduidelijken? Jullie zeggen dat het uitademen via de mond niet goed zou zijn voor de longen. Ik heb ernstige copd en kom veelvuldig in aanraking met longartsen en andete longgerelateerde hulpverleners. Ik heb ook 8 weken in een longrevalidatie gezeten Alle deskundigen adviseren mij (en medepatiënten ) in te ademen door de neus maar uit ye ademen met getuite lippen door de mond. Dit is dus ern heel ander advies. Lunt u dat verklaren aub.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 28 Jan 2020

Hallo Myra,Als je door je mond uitademt verliest je veel vocht uit je longen (als je je bril wilt schoonmaken kan je hem voor je mond houden en dan adem je uit door je mond en worden je brillenblazen vochtig - dat lukt niet goed als je je bril voor je neus houdt). Je keel en longen gaan dan meer slijm maken, en daar heb je dan weer last van bij het ademen. Bovendien is het de bedoeling dat je CO2 opbouwt (dat gaat je helpen gezond te worden) en als je door je mond uitademt verlies je dat sneller. Ik denk dat men bij longemfyseem wil dat je met "pursed lips" uitademt om zo wat druk in de longen op te bouwen zodat de uitwisseling met beschadigde longblaasjes op gang komt. Maar ik denk dat als je zacht en rustig ademt en CO2 opbouwt je dit veel beter voor elkaar brengt.

Dawn
Door

Dawn

op 26 Aug 2020

,Hartelijk dank voor het aanbieden van zo een waardevolle "adem" website. Na het zwemmen lijkt het juist of mijn neus heerlijk opengaat. Dit terwijl tijdens het zwemmen het vrijwel alleen mogelijk is om door ie mond te ademen. Is zwemmen dus slecht omdat je vrijwel alleen door je mond ademt, of geeft door je mond ademen vlakbij water geen vocht tekort en krijgt de neus even een letterlijke "adempauze"?

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 27 Aug 2020

Hallo Dawn, de meeste mensen merken dat hun neus dicht gaat zitten als ze door de mond ademen. Dat merk je bijvoorbeeld als je een tijdlang (bv 10 minuten) 1 neusgat dicht houdt en door het andere ademt. Dan gaat het neusgat waar je door ademt steeds verder openstaan, en als je het andere neusgat weer loslaat merk je dat dat neusgat redelijk dicht zit. Bij zwemmen speelt natuurlijk veel meer mee: de vochtigheid, de inspanning waardoor je koolzuurgas maakt, etc.

amandamook4@gmail.com
Door

amandamook4@gmail.com

op 21 Jul 2022

Hi ik heb n vraag! Is het ook beter voor als je n beetje lage schildklier ormoon hebt, om door je neus te ademen? Dankjewel

Reactie plaatsen