Gratis E-book!
Met 3 tips voor een betere ademhaling

Page content

Vijf goede redenen om door je neus te ademen

Vijf goede redenen om door je neus te ademen

Waarom is neus-ademen essentieel?

De 5 belangrijkste redenen waarom je ALTIJD door je neus moet ademen zijn:

(1) De neus verwarmt de lucht die je inademt

In de longen is het heerlijk warm (37 °C). De buitenlucht is vaak veel kouder.

Adem je door je neus, dan heeft de ingeademde lucht de tijd om in de neus opgewarmd te worden, voordat het naar de longen gaat.

Adem je door je mond dan schiet de koude lucht direct je longen in, wat je longen irriteert.

(2) De neus maakt de droge lucht die je inademt vochtig

De longen zijn erg vochtig. Longblaasjes hebben dat ook nodig, anders functioneren ze niet goed.

Adem je door de mond, dan kan droge buitenlucht diep de longen binnendringen, waardoor je longen uitdrogen. Je longen kunnen hierop reageren door veel slijm aan te maken die de luchtwegen voor verdere uitdroging moet beschermen.

Het is overigens ook belangrijk dat je door de neus uitademt. Het advies “door de neus in, en door de mond uit” (zoals je dat in veel sportcentra hoort) is een stap in de goede richting, maar nog steeds fout. Wanneer je door je mond uitademt verlies je veel vocht uit je longen.

(3) De neus doodt bacillen

Door de neus ademen doodt bacteriënAdem je door de neus dan filtert je neus allereerst de grotere stofdeeltjes uit de lucht. Daarna worden fijn stof en bacillen door het plakkerige neusslijm opgevangen. Dit slijm bevat een antibacteriële stof (lysozym) dat de celwand van bacteriën begint af te breken. Vervolgens slikt je het slijm door, zodat het in je maag terechtkomt. Maagzuur is zo zuur dat het de overgebleven bacillen doodt.

Je neus zorgt er dus voor dat schone lucht (zonder bacillen) je longen binnenkomt.

(4) NO

In de neus wordt stikstofoxide (NO) gemaakt. Onderzoek van de laatste 25 jaar laat zien dat NO het immuunsysteem helpt bij het opruimen van ontstekingen. Door de neus te gebruiken bij het ademen kan het NO dus vanuit de neus in de longen terecht komen, waar het zijn werk kan doen.

(5) Tenslotte, de neus is een kleine opening

Het is daarom moeilijker door je neus te hyperventileren, dan door je mond. Mensen die zwaar ademen, ademen vaak door de mond.

Comment Section

0 reacties op “Vijf goede redenen om door je neus te ademen

Plaats een reactie


*