Janet

Hyperventilatie-aanvallen, Hoofdpijn, Angst

Hyperventilatie-aanvallen, Hoofdpijn, Angst

Janet Boessenkool was 38 toen ze de Buteyko cursus in Ede volgde. Ze vindt dat mensen soms ten onrechte het idee hebben dat Buteyko alleen iets voor astma is. Daarom stuurde Janet me dit verhaal.

"Ik heb er enorm veel aan gehad. Ik kan wel zeggen dat ik m'n leven er mee terug heb gekregen en nu bijna klachtenvrij ben".

"Mijn problemen zijn ooit begonnen met twee ernstige hyper-ventilatieaanvallen. Voordat ik Buteyko deed had ik dagelijks dat mijn hart oversloeg en zwaar bonsde. Ik had zeker twee, drie keer in de week vreselijke hoofdpijnen, en ik was erg angstig, ook om van alles en nog wat te hebben".

"De eerste cursusdag ben ik begonnen met een Controle Pauze van 10. Aan het eind van de dag was het toen 14. De tweede cursusdag zat ik al heel snel rond de 20. Daarna is het een hele tijd stil blijven staan, zo rond de 22, 23. Toe had ik zoiets van “Bah, waarom schiet het toch niet op”. Maar ik ben doorgegaan en nu zit ik ’s morgens vroeg zo rond de 30".

"Ik slaap veel beter, ik heb veel minder spierpijn, en mijn angsten zijn veel minder geworden. Echte hoofdpijn heb ik bijna nooit meer. Ik slaap nog steeds met de plakband op mijn mond. En dat helpt heel goed. Als ik niet plak droom ik veel onrustiger".

"Na de Buteyko cursus heb ik de eerste maand een behoorlijke reinigingsreactie gehad. Februari was een rotmaand. Maar daarna is het alleen maar steeds beter gegaan. Mijn Controle Pauze is nog steeds niet heel hoog, zo rond de 30, maar ik voel me enorm goed".

"Dus promoot ik Buteyko ook bij hyperventilatie-patiënten, want door heel strikt te zijn met je oefeningen kun je, in mijn ogen, volledig herstellen van hyperventilatie".

"De collega’s op mijn werk zeggen ook dat ik veel rustiger geworden ben. Wanneer ik het heel druk heb of er gebeuren vervelende dingen op mijn werk dan kan mijn Controle Pauze nog steeds wat zakken. Soms krijg ik dan nog wat hoofdpijn. Maar dan doe ik de oefeningen en dan wordt mijn ademhaling snel weer rustig".

"En veel vage klachten zijn trouwens ook helemaal weg. Ik ben nooit meer verkouden, waar ik erg blij mee ben. En ik heb geen verstopt oren meer, wat ik vroeger heel vaak had"


Hyperventilatie-aanvallen & Buteyko

Met hyperventilatie-aanvallen bedoelen we de acute vorm van hyperventilatie. Iemand raakt vrij plotseling de controle over de ademhaling kwijt.

Onder acute hyperventilatie ligt altijd chronische hyperventilatie. Iemand ademt voortdurend te veel, ook wanneer men denkt dat de ademhaling rustig is.

Iemand met acute hyperventilatie leert in de Buteyko cursus alle normale Buteyko ademhalingsoefeningen, maar ook een oefening waarmee een hyperventilatie-aanval gestopt kan worden.