Jennifer Stark

Alexander Stalmatski is de Russische Buteyko Therapeut die, na de val van het ijzeren gordijn in 1989, de Buteyko Methode naar het westen gebracht heeft.

Hij verhuisde in 1990 naar Australië, en werkte er vooral met astmapatiënten (in Australië heeft 1 op de 10 volwassenen en 1 op de 5 kinderen astma, dus werk genoeg).

Dat is trouwens ook de reden dat sommige mensen denken dat de Buteyko Methode bedoeld is voor mensen met astma. Dat klopt niet: het is ontwikkeld voor mensen die verkeerd ademen. Dat kan, naast astma, tot vele andere ziektes leiden.


Jennifer & Russel Stark 

Jennifer en haar man Russell maakten in 1993 kennis met de Buteyko Methode toen ze een cursus bij Stalmatski volgden.

Russell was astmatisch. Maar ze maakten zich veel meer zorgen over hun zoon Robert. Die had hele zware astma, en ze zijn een paar keer bang geweest dat ze hun zoon zouden verliezen. Robert gebruikte vele medicijnen, waaronder elke vier tot zes weken een Prednisonkuur. Hij had het ronde gezicht dat typerend is voor iemand die langdurig corticosteroïden gebruikt.

In 1993 zag Jennifer op de Australische televisie een documentaire over de Buteyko Methode (ik heb ze op YouTube gezet – je kan ze hier bekijken). Russel en Robert deden een cursus bij Stalmatski, en dat was een groot succes. Na enkele weken konden ze beide al hun astmamedicijnen laten staan.

     Het verhaal van Robert kan je hier lezen

Russell en Jennifer waren zo onder de indruk van wat je met de Buteyko Methode kan bereiken dat ze een opleiding tot Buteyko Therapeut bij Stalmatski gevolgd hebben. Op de foto uit 2000 zie je (van links naar rechts) Jennifer Stark, Professor Buteyko, zijn vrouw Ludmilla en Russell Stark.

Jennifer Stark & Konstantin Buteyko

Russell en Jennifer vertrokken in 1994 naar Nieuw Zeeland (waar Jennifer geboren is), en richtten daar Buteyko New Zealand op.

Sinds ongeveer 1998 leiden Jennifer en Russell Stark (met de goedkeuring van Buteyko) mensen op tot Buteyko Therapeut. Ik ben door hen (en het Buteyko Institute of Breathing & Health) opgeleid in 1999/2000.

Op het moment wonen Russel en Jennifer weer in Australië.