Alexander Stalmatski

Alexander Stalmatski is de Russische Buteyko therapeut die de Buteyko Methode in het westen geïntroduceerd heeft.

Buteyko therapeut Alexander Stalmatski

Stalmatski was ernstig ziek (leukemie) toen hij rond 1976 Konstantin Buteyko leerde kennen. Hij lag in het ziekenhuis, en men had hem opgegeven. Door zeer fanatiek te oefenen heeft hij zichzelf weten te genezen. Hij werd één van Buteyko's vertrouwelingen.

Begin 1990 was een Australische zakenman tijdens een zakenreis in Moskou ernstig ziek geworden (volgens het verhaal ernstige angina pectoris) en hij werd behandeld door Buteyko. Na genezen te zijn vroeg die zakenman of er een Buteyko therapeut naar Australië kon komen. Buteyko vroeg die aan Stalmatski en die landde oktober 1990 in Sidney, Australië. Stalmatski sprak in het begin gebrekkig Engels en leerde de Buteyko Methode daarom uit nood vooral aan Russische immigranten.

Maar toen ontmoette hij Christopher Drake op een feestje. Stalmatski vertelde Drake dat hij de "cure for all diseases" had, en iets moet Drake geïntrigeerd hebben want het duurde niet lang of ze werkten samen. Het moet een gelukkige samenwerking geweest zijn want Stalmatski was een prima therapeut en Drake wist hoe je iets op de kaart moest zetten. Zo werd bijvoorbeeld actief de confrontatie met het Australische Astmafonds gezocht, en was Drake erg goed in staat de media daarbij te betrekken (kranten, radio en TV). 


Alexander Stalmatski in actie

Deze twee TV documentaires stammen uit die tijd:

     Australische TV

Men richtte zich vooral op astmapatiënten (in Australië heeft 1 op de 10 volwassenen en 1 op de 5 kinderen astma, dus zo gek was dat niet). Helaas is daardoor in het westen wel het idee ontstaan dat de Buteyko Methode een "astma cure" is (helaas, omdat de Buteyko Methode zo veel meer kan betekenen).

Uiteindelijk werd in 1995 het eerste westerse medisch onderzoek opgestart (gepubliceerd in 1998).

Rond 1996 zijn Drake en Stalmatksi naar Engeland verhuisd, waar ze de Buteyko Methode introduceerden. En in 1997 schreef Stalmatski het eerste Engelstalige boek over de Buteyko Methode, getiteld "Freedom From Asthma ". 

Alexander Stalmatski Freedom from Astma

In Engeland hebben Christopher Drake en Alexander Stalmatski een Buteyko praktijk gehad in de beroemde Hale Clinic in Londen. Dat is een gezondheidscentrum waar een groot aantal therapeuten van zeer verschillende achtergrond (van Ayerveda tot Yoga) samenwerken. Ieder heeft zijn eigen praktijk, maar men werkt onder één dak. Het verhaal gaat dat Drake en Stalmatski zo succesvol waren dat ze vele klanten bij de andere therapeuten wegtrokken, en dat ze toen uit de Hale Clinic gezet zijn.

Overlijden

Na  2000 leek Stalmatski wel van de aardbodem verdwenen te zijn. De wildste geruchten deden de ronde., zoals dat hij teruggegaan was naar Rusland en daar in afzondering leefde. Ik heb met Christopher Drake samengewerkt en die vertelde me ook niet te weten waar Stalmatski was. In 2011 hoorde ik echter van Christopher dat bekend was geworden dat Stalmatski in het voorjaar van 2011 overleden is (volgens de geruchten is hij overleden aan leukemie, die na 35 jaar teruggekomen was).