Judith

Vermoeidheid, ME

Judith Jobse is een Nederlandse zangeres. In 2000 won ze het RTL4-talentenprogramma Your Big Break met haar compositie “You”. Het nummer stond het wekenlang in de hitparade.

     Bekijk “You” op YouTube

Zangeres Judith Jobse heeft Buteyko geleerd bij het Buteyko Instituut Nederland

Dit nummer leverde Judith o.a. een gouden plaat en een TMF-award voor de Beste Nieuwkomer op.

Judith had allerlei lichamelijke klachten, en volgde een individuele Buteyko cursus bij me. Het volgende verhaal stuurde ze me na een paar maanden toe.

“Ik ben Buteyko gaan doen omdat ik na mijn derde zwangerschap fysiek in de lappenmand zat en er niet meer uitkwam. Ik had bekkenklachten en een opleving van het Chronische Vermoeidheidssyndroom ME, wat ik vóór mijn zwangerschap al jaren onder controle had”.

“Door een rust- en inspanningsmeting kwam ik mijn verborgen hyperventilatie op het spoor. Ik deed die test omdat ik fysiofitness deed voor mijn herstel, maar ik het gevoel had dat het contraproductief werkte en dat het mijn klachten eerder verergerde dan dat het ze verbeterde. Dat gaat er bij een standaard huisarts of fysiotherapeut niet in, dus ik bleef doorbuffelen op de fitnessapparaten terwijl ik mij steeds slechter voelde. Ik hoopte dat de inspanningsmeting een tipje van de sluier zou oplichten. Er kwam uit dat ik verkeerd ademhaalde. Iets wat mij verbaasde omdat ik zangeres van beroep ben, en dan denk je toch wel een goede controle te hebben over je ademhaling”.

Zangeres Judith Jobse vertelt haar verhaal over de Buteyko Methode

“Via via hoorde ik over de Buteyko Methode en via Google kwam ik bij Dick Kuiper terecht. Mijn Controle Pauze was nét iets boven de tien, wat verklaarde dat fysieke inspanning bij mij averechts werkte. Ik besloot te stoppen met fysiofitness en mij te gaan richten op mijn ademhaling als sleutel tot herstel”.

“Nu ruim drie maanden later en een hoop geoefen en geworstel verder (want dat is het regelmatig) en elke nacht mijn mond aftapen heb ik ’s morgens een Controle Pauze van boven de 40″.

“Ik heb weer normale slaaptijden, voel mij fit en heb mijn oude energie weer terug. Ook heb ik geen last meer van puistjes, waar ik eerst wel last van had. Mijn bekkenklachten zijn niet verminderd, maar mijn pijnbeleving wel, waardoor ik er minder last van heb. Ik voel nu voor het eerst sinds jaren een behoefte van binnenuit ontstaan om te bewegen en om veel in de buitenlucht te zijn. Alsof mijn lichaam zijn natuurlijke instinct terug heeft voor wat goed van mijn lichaam is”.

“Ik heb wel last gehad van reinigingsreacties, maar ik ben er in totaal maar ca. 4 dagen (2 x 2 dagen) echt ziek van geweest. Voor de rest bestaan mijn reinigingsreacties vooral uit drie keer per dag een grote boodschap doen en periodes van veel zweten (met name s’nachts). Ik heb ook een periode van 2 weken meerdere keren migraine gehad. De reinigingsreacties vond ik niet prettig, en het kan je geloof in de methode even doen wankelen. Het is lastig te begrijpen dat je ziek kan worden van iets dat goed voor je is. Met het zout en met 7 x 7 kruidenthee en EM-x drank heb ik nu een methode gevonden om de gevolgen van de reinigingsreacties te beperken”.

“Ik ben blij dat ik doorgezet heb en kan iedereen deze methode aanraden. Tenminste: De methode zoals Dick Kuiper het mij geleerd heeft. Er is ook een stroming bij Buteyko die meer zelfcastijding is en waar de reinigingsreacties dus ook heftiger schijnen te zijn”.


Groetjes, Judith


Vermoeidheid & Buteyko

Wanneer je verkeerd ademt, krijgen de lichaamscellen te weinig zuurstof. Ze gaan dan van een aerobe verbranding naar een anaerobe verbranding. Daarbij wordt veel melkzuur gemaakt.  

Het is geen wonder dat je daar moe van wordt. Dat kan zelfs doorschieten naar chronische vermoeidheid en ME.

Ik heb gewerkt met mensen met ernstige vermoeidheidsklachten. Ik heb gemerkt dat Buteyko veel kan betekenen, maar ook dat ik hen lang moet begeleiden, omdat ze vaak stevige reinigingsreacties kunnen krijgen.

Maar veel mensen voelen dat hun oude energieniveau (en leven) met Buteyko terugkomt.