Chronische vermoeidheid & Buteyko

Wat is chronische vermoeidheid?

CVS (het Chronisch Vermoeidheid Syndroom) of ME (Myalgische Encephalomyelitis) zijn ziektes met een uitgebreide lijst aan symptomen, waarbij een groot gebrek aan energie centraal staat. Maar ook bij andere ziektes, zoals een Burn out of Fibromyalgie, speelt vermoeidheid een grote rol.

Chronische vermoeidheid en de Buteyko Methode

Ze treffen vooral jonge mensen, tussen 20 en 40 jaar oud. Nu is iedereen wel eens moe. Maar bij chronische vermoeidheid of ME is het extreem en blijvend. Zo zijn er mensen die amper meer hun bed uit kunnen komen.

Buteyko's visie op chronische vermoeidheid

Mensen met chronische vermoeidheid ademen te veel. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan tijdens een lange stressperiode. Stress jaagt de ademhaling omhoog. Na een langere tijd van stress, is een gejaagde, diepe ademhaling een gewoonte geworden.

Daardoor kunnen de bijnieren uitgeput raken. Ze reageren steeds trager, en produceren steeds minder adrenaline en cortisol. Deze hormonen  spelen een belangrijke rol bij de energiehuishouding.

De tekening legt uit wat er gebeurt.

Hoe hyperventilatie leidt tot chronische vermoeidheid

Verder zorgt (1) hyperventilatie er voor dat (2) het koolzuurgasniveau in het bloed omlaag gaat.

Daardoor kan het zuurstof dat je bloed opgenomen heeft, minder makkelijk afgegeven worden. Het paradoxale is dus dat bij een diepe ademhaling (3) minder zuurstof naar de lichaamscellen gaat. En zuurstof is de bouwstof die de cellen van energie voorziet.

Cellen die te weinig zuurstof krijgen, gaan over op (4) een anaerobe verbranding. Dat is een verbranding zonder zuurstof waarbij (5) veel melkzuur geproduceerd wordt.

Dit melkzuur komt in het bloed terecht, en is tevens een poging van het lichaam de zuurgraad van het bloed weer normaal te krijgen. Maar deze verhoogde melkzuurproductie voelen we als (6) vermoeidheid in ons lichaam. Zo kunnen we gespannen, "verzuurde" en vermoeide spieren krijgen.

Het lichaam kan een tekort aan zuurstof een tijdlang opvangen. Maar op een gegeven moment is het op.

De extra melkzuurproductie, het chronisch tekort aan zuurstof en de uitputting van de bijnieren eisen hun tol. Het lichaam is uitgeput en chronische vermoeidheid ontstaat.

Uitspraken van cursisten

"Ik heb veel meer energie, en heb mijn middagslaapje niet meer nodig”

Jennie

"De cursus heeft me erg goed geholpen. Ik wordt niet meer zo moe overdag, en slaap ’s nachts erg goed"

Sylvia

"Dat je door de dag heen slepen is weg. Ik heb veel meer energie, fiets weer met mijn dochter, en merk dat ik veel minder snel buiten adem ben"

Janna

“Ik heb veel meer energie als ik de oefeningen doe”

Karin

"Ik slaap ’s nachts veel beter en heb overdag veel meer energie”

Marian

“Ik vind het heerlijk dat ik weer de energie heb om naar de markt te fietsen, met mijn kleindochter voorop”

Joke

"Ik slaap de hele nacht door en heb overdag veel energie. Vroeger plofte ik vaak rond drie uur ’s middags in elkaar, maar nu gebeurt dat nooit meer. Ik heb geen last meer van trillende spieren, voel me veel rustiger"

Maartje

De Buteyko Methode en chronische vermoeidheid

Met de Buteyko Methode leer je rustiger te ademen. Hierdoor krijgt het lichaam meer zuurstof, terwijl de opname en afgifte van mineralen, vitamines en hormonen zich herstelt.

Niet alleen mensen die officieel de diagnose ME, Burn out, Fibromyalgie of CVS ontvangen, kunnen profiteren van Buteyko. Meer energie en beter slapen zijn ervaringen die veel Buteyko cursisten tot hun verrassing meemaken.

Wel is het mijn ervaring dat mensen met bijvoorbeeld ME of Fibromyalgie nog wel eens stevige reinigingsreacties kunnen krijgen die soms ook langer dan normaal duren. Blijkbaar hebben ze nogal wat gifstoffen opgeslagen in hun lichaam.

Vermoed je dat je te veel ademt en dat de Buteyko Methode je misschien kan helpen, test dan je ademhaling.

In Australië heeft een studente een klein onderzoek uitgevoerd naar de effecten van de Buteyko Methode bij mensen met chronische vermoeidheid of ME.

Onderzoek naar chr. vermoeidheid

Het was niet een erg formeel onderzoek, maar geeft toch een aardige indruk.Reactie plaatsen