Karel

Longemfyseem

Karel heeft ervaren dat de Buteyko Methode ook mensen met longemfyseem veel te bieden heeft.

“Met longemfyseem en een verminderde longcapaciteit vond ik tuinieren en andere activiteiten steeds moeilijker. Ik zwom en sportte regelmatig, maar dat mocht niet baten. Mijn dokter schreef verschillende soorten medicijnen voor, maar die gaven maar weinig verlichting”.

“Nadat ik vele medicijnen had uitgeprobeerd bleek uiteindelijk Atrovent Forte het beste te werken. Ik nam het drie keer per dag, maar toch moest ik mijn levensstijl en tempo aanpassen vanwege mijn ademhalingsproblemen”.

“Toen las ik in de krant over een lezing over de Buteyko Methode. Mijn nieuwsgierigheid werd gewekt en ik ging er naar toe om te horen over deze nieuwe methode”.

“Ik besloot de cursus te volgen als een soort experiment. Ik had toch niets te verliezen en het klonk interessant. Na het aanleren van de methode heb ik mijn medicijnen met de helft teruggebracht”.

“Ik voel dat mijn gezondheid niet langer achteruit gaat. Ik kan nu meer doen dat voordat ik de cursus had gedaan. Ik heb meer energie en ik ben niet meer zo buiten adem wanneer ik in de tuin werk”.

“Buteyko heeft me geholpen en het heeft me duidelijk goed gedaan. Ik ben blij dat ik deze methode heb ontdekt”.


Longemfyseem & Buteyko

Longemfyseempatiënten kunnen veel baat hebben bij Buteyko.

Ik heb met mensen gewerkt die vóór Buteyko moeite hadden met een blokje om wandelen, die daarna weer langere wandeltochten maken. 

Maar een waarschuwing vooraf: progressie is vaak langzaam. Stap voor stap. Altijd door de neus ademen en de ademhaling ten alle tijde rustig houden is essentieel (dus niet snel, snel even iets doen en daarbij buiten adem raken - dan maak je het alleen maar erger op de langere termijn).