FAQ


Waarom wordt ik benauwd als ik lach (of praat)?

Benauwd worden betekent dat de luchtwegen vernauwen. Vaak wijst dat op astma.

Onlangs hebben onderzoekers van de Universiteit van New South Wales (Sydney, Australië) 105 astmapatiënten gevraagd waar ze het benauwd van kregen.

Een verrassende uitkomst was dat maar liefst 42% van hen lachen noemde als een belangrijke prikkel die aan een astma-aanval voorafgaat. Hoe komt dat eigenlijk?

Lachen veroorzaakt een astma-aanval

Buteyko's verklaring

De gangbare medische wetenschap heeft hier geen antwoord op. Maar bekijk je het volgens de visie van Buteyko, dan is het opeens allemaal heel helder.

Wanneer je hard lacht, verlies je veel koolzuurgas. Dat is volgens Buteyko erg slecht omdat koolzuurgas een belangrijke rol speelt in het lichaam.

Het lichaam kan proberen dit verlies te beperken door de luchtwegen te vernauwen. Dat gaat het snelst door het glad spierweefsel rondom de luchtwegen te verkrampen: en daar wordt je benauwd van.

Buteyko ziet deze reactie als een verdedigingsmechanisme van het lichaam. Een poging het kostbare koolzuurgas binnen te houden.

Praten

Hetzelfde gebeurt wanneer je door veel te praten veel koolzuurgas verliest.

Ik besteed daarom in de Buteyko groepscursus (en natuurlijk ook tijdens de individuele trainingaltijd aandacht aan het leren van correct praten, zodat je zo weinig mogelijk koolzuurgas verliest.