Wat is een goede, rustige ademhaling?
06 november 2017 

Wat is een goede, rustige ademhaling?

Wat is de medische norm?

Voor bijna alle aspecten van ons lichamelijk functioneren heeft de medische wetenschap normen ontwikkeld.

Zoals voor je bloeddruk: bij een bovendruk van 120 en een onderdruk van 80 praat men over een perfecte bloeddruk. Of bij de lichaamstemperatuur: ongeveer 37 °C  is normaal, en boven de 38 °C spreekt men van koorts. Of je bloedsuikerspiegel: die hoort tussen de 4 en 8 mmol/liter te liggen, en komt die boven de 11 dan kan je diabetes hebben.

Ook voor de ademhaling bestaat zo’n medische norm. Daarbij kijkt men naar het MinuutVolume.

MinuutVolume

Het MinuutVolume is de totale hoeveelheid lucht die je elke minuut in en uit ademt. Het MinuutVolume bestaat uit twee aspecten:

1. Het tempo

Met “het tempo” bedoelt men hoe vaak je per minuut ademt.

2. De diepte

Dit is de hoeveelheid lucht die je, elke keer dat je inademt, naar binnen zuigt. Dat wordt ook wel de ademteug genoemd.

Diepte en tempo van de rust-ademhaling

Gecombineerd krijg je dan de volgende formule:

MV (Minuut Volume) = Tempo ademhaling x Diepte ademhaling.

Een gezond MinuutVolume

Om een goed beeld van iemand’s ademhaling te krijgen, kijkt men naar de ademhaling in rust: als iemand op een stoel zit te niksen. De celverbranding is dan bij iedereen ongeveer gelijk.

Voor een dergelijke rust-ademhaling heeft men een norm ontwikkeld: in rust zou iemand ongeveer 6 liter per minuut per minuut moeten ademen. Dit is bijvoorbeeld de norm waar de WHO (World Health Organisation) mee werkt. Je komt deze norm ook veel in medische studieboeken tegen.

Wat kan betekenen dat iemand per minuut 12 keer ademt, en elke keer ongeveer een halve liter lucht inademt (12 x 0,5 liter = 6 liter per minuut). Of 10 keer, met elke keer ongeveer 0,6 liter.  Of 15 keer, met ongeveer 0,4 liter per keer.

Kijkt een arts naar het MinuutVolume?

Het bizarre is dat in de praktijk artsen maar zelden onderzoeken hoeveel iemand ademt. Werkelijk heel vreemd. Alsof hoeveel je ademt niet van belang is.

Het is net alsof ze ademen als een aan/uit knop zien: iemand ademt en dan is het OK. Of iemand ademt niet en dan hebben we een probleem.

Ademhaling aan of uit

Waar artsen wel naar kijken is hoeveel lucht iemand in 1 seconde kan uitademen. Dat doet men in een longfunctietest waarbij men zo hard mogelijk uit moet blazen.

Helaas is die longfunctietest de gouden standaard geworden bij longonderzoek. Maar het zegt niets over hoeveel iemand in het dagelijkse leven ademt. Een verkeerde ademhaling (chronische hyperventilatie) spoor je er niet mee op.

Chronische hyperventilatie

Chronische hyperventilatie is dan ook een probleem dat vaak onopgemerkt blijft. Maar het is niet minder reëel.

Wanneer men bij medisch onderzoek (onderzoek waarbij men de algemene medische kennis wil uitbreiden) wél naar de ademhaling kijkt (wat ook helaas niet standaard is), blijkt vaak dat het MinuutVolume van patiënten veel hoger dan wenselijk is. Zo ligt het bij hartklachten en astma vaak boven 12 liter per minuut (dus 2 keer de norm).

MinuutVolume bij een aantal ziektes

De tabel laat resultaten zien voor enkele ziektes.

Het is niet verwonderlijk dat iemand die voor twee personen tegelijk eet, ziek wordt. Net zo min is het verwonderlijk dat iemand die voor 2 mensen tegelijk ademt, op termijn allerlei ziektes kan krijgen, zoals astma, hoge bloeddruk, allergieën of slaapapneu.

Waar iemand uiteindelijk last van krijgt, hangt af van hoe het lichaam omgaat met het verlies aan koolzuurgas.

Over de schrijver
Ik had ooit astma en zware allergie. De Buteyko Methode heeft me geleerd rustig te ademen, zodat ik hiervan genezen ben. Ik ben sinds 2000 Buteyko therapeut.
Marlies
Door

Marlies

op 08 Nov 2017

Wat zou het mooi zijn als dit verhaal naar alle huisartsen in Nederland gestuurd zou kunnen worden. En als heel veel mensen dit zouden kunnen lezen! Het klinkt zo logisch en dat is het natuurlijk ook, eigenlijk. Maar helaas wordt er nog niet zo naar gekeken en gehandeld.

Jeanne
Door

Jeanne

op 09 Nov 2017

Heel duidelijk uitgelegd. Ik ben heel blij dat ik nu de cursus heb gedaan. Heel veel geleerd! Nogmaals dank!

Dick Kuiper
Door

Dick Kuiper

op 09 Nov 2017

Hallo Jeanne, bedankt. Ik geef de cursus met veel plezier want je kan met Buteyko je gezondheid een geweldige boost geven (ook al vraagt het wel inzet en doorzettingsvermogen).

emma c.
Door

emma c.

op 07 Sep 2019

heb stadium 4 copd en gebruik 4l zuurstof. heeft het voor mij ook nog zin?

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 30 Sep 2019

Hallo Emma, lastig te zeggen. Ik wil geen valse hoop wekken want je bent er slecht aan toe. Toch zou ik Buteyko gaan leren want het kan je zeker wat helpen, maar niet in een groep maar individueel. Zoek een goede Buteyko Therapeut (iemand die ervaring heeft met Gold klasse 3 / 4). Goldklasse 1 en 2 is veel gemakkelijker te behandelen dan 3 of 4. Dick .

Reina de Vries
Door

Reina de Vries

op 01 Mar 2020

Wat is Goldklasse 1, 2, 3 of 4, wat geeft dat aan?

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 02 Mar 2020

Hallo Reina, je wordt op basis van een longfunctietest ingedeeld in een Goldklasse. Wil je precies weten hoe dat gaat, kijk dan hier: https://www.spirometrie.info/nl/goldrichtlijnen.htmlAls je longemfyseem hebt kan je beter geen longfunctietest doen is mijn ervaring. Sommige mensen met longemfyseem hebben er daarna erg veel last van. Er is iemand gepromoveerd op het onderwerp en zijn conclusie was dat een longfunctietest meestal weinig extra informatie levert waar de arts wat mee kan. Een arts-patiënt gesprek is beter zegt hij. Lees een samenvatting eens op de website van de UMCG:https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Persberichten/Paginas/Vragenlijst_voor_sturing_behandeling_COPD_alternatief_voor_meten_longfunctie.aspx

Marianne Schrama
Door

Marianne Schrama

op 02 Mar 2020

Door te veel eraan te denken om goed te ademen met de onder buik, krijg ik in de avond uren en nacht het lichtelijk benauwd, en ben dan bang om dood te gaan ,dat ik niet meer ga ademen heel raar maar ik raak in paniek soms heb ik een apparaatje het meet zuurstof en slagen van het hart, daar kijk ik dan naar en vaak zie ik dan dat het 93 of 91 % is en dan weer 95% moet ik ook denken aan als ik ga slapen gaat het dan ook dalen het zuurstofgehalte denk het wel

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 05 Mar 2020

Hallo Marianne,Ik heb gemerkt dat het erg vaak fout gaat met het bewust leren ademen met de buik. Als je rustig ademt, adem je altijd met je buik. Maar andersom is het niet altijd zo: veel mensen die met de buik leren ademen, willen de buik in en uit voelen gaan, en beginnen eigenlijk te hyperventileren. Mensen ademen trouwens het meeste tijdens de nacht (zo rond een uur of 4-5). Ben je 's nachts onrustig, probeer dan gewoon al je spieren te ontspannen, en als dat lukt kan je Mini Pauzes doen (bv 2-3 keer per minuut je neus 3-5 seconden dicht doen). Zo bouw je langzaam weer wat CO2 op.

Wyts
Door

Wyts

op 22 Mar 2020

Ik ben 84 jaar en heb heel lang geleden een longembolie gehad ook heb ik longemfyseem ( veroorzaakt door stof). Vaak is het zuurstofgehalte in mijn bloed slechts tussen de 85 en 92 ,Is er een manier om dit wat te verbeteren?

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 08 Apr 2020

Hallo Wyts, Ja, dat moet lukken. Niet door aan de zuurstof te gaan, maar door juist rustiger te ademen.

Silvester de Ruig
Door

Silvester de Ruig

op 27 Apr 2020

Ha Dick, ik snap de berekening van 6 liter (tempo X volume). Het volume dat ik inadem kan ik helaas niet zelf meten, het tempo wel. Is er volgens jou een wenselijk tempo? (Hoeveel ademteugen per minuut?) Of gaat het altijd om de verhouding tempo, volume? Dank je vast, Silvester

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 08 Jun 2020

Hallo Silvester, tempo is makkelijk te meten, en daarom zijn er vele ademhalingstherapieën die zich op tempo richten. Volgens mij is dat maar de helft van het verhaal. De diepte van elke teug is minstens zo belangrijk. En gaat het daarom heel vaak fout. Het gaat dus altijd om de verhouding.

Kay
Door

Kay

op 31 Dec 2021

Dag Dick, wat zou dan een goede ademhaling zijn in ruststand als je puur kijkt naar aantal secondes in, uit en pauze? Want op die manier zou je dan wel redelijk in de buurt moeten komen van een ideale minuutvolume.

Reactie plaatsen