Welke symptomen horen bij een verkeerde ademhaling?

De reguliere medische wereld heeft verbazingwekkend weinig aandacht voor de ademhaling. Misschien omdat er geen pil bestaat die de ademhaling verbetert?.

Symptomen van een verkeerde ademhaling Wat doet chronische hyperventilatie met je?

Chronische hyperventilatie wordt daarom vaak over het hoofd gezien.

Dit zijn enkele symptomen die het gevolg kunnen zijn van Chronische hyperventilatie.

Luchtwegen

[     ]  Snel buiten adem bij inspanning
[     ]  Benauwdheid
[     ]  Astma-aanvallen
[     ]  Piepende ademhaling
[     ]  Duidelijk hoorbaar ademen
[     ]  Door de mond ademen
[     ]  Overmatig zuchten of gapen
[     ]  Veel hoesten
[     ]  Veel slijm
[     ]  Chronisch verstopte of lopende neus
[     ]  Neuspoliepen
[     ]  Weinig ruiken
[     ]  Droge mond

Hersenen

[     ] Duizeligheid
[     ] Licht in het hoofd
[     ]  Slechte concentratie
[     ]  Geheugenverlies
[     ]  Nervositeit, spanning
[     ]  Bezorgdheid
[     ]  Paniekgevoelens, angst zonder reden
[     ]  Hyperventilatie-aanvallen
[     ]  Geestelijke vermoeidheid
[     ]  Snel emotioneel
[     ]  Snel geïrriteerd zijn
[     ]  Piepende oren
[     ]  Vlekken voor de ogen

Spieren

[     ]  Chronisch vermoeide spieren
[     ]  Kramp

Hart en bloedcirculatie

[     ]  Hoge bloeddruk
[     ]  Onregelmatige, bonzende of versnelde hartslag
[     ]  Pijn, beklemming op de borst
[     ]  Pijn bij het hart

Huid

[     ]  Eczeem
[     ]  Droge huid
[     ]  Spataderen
[     ]  Overdadig zweten

Slapen

[     ]  Snurken
[     ]  Niet in slaap kunnen komen
[     ]  Slecht slapen
[     ]  Nachtelijke astma
[     ]  Onderbroken slaap
[     ]  Bedplassen of vaak moeten plassen ’s nachts
[     ]  ’s Morgens moe opstaan
[     ]  Ademhalingsstilstand tijdens slaap

Immuunsysteem

[     ]  Snel verkouden, grieperig

Algemeen

[     ]  Koude handen / voeten
[     ]  Opgezwollen buik
[     ]  Oprispingen
[     ]  Snel moe
[     ]  Tintelingen in vingers of gezicht
[     ]  Een algeheel gevoel van slapte en vermoeidheid
[     ]  Fysieke uitputting
[     ]  Lusteloosheid
[     ]  Diarree of juist constipatie
[     ]  Onverklaarbaar gewichtsverlies of gewichtstoename
[     ]  Allergische reacties


Wil je meer lezen over een bepaalde ziekte (zoals waarom die ziekte volgens Buteyko ontstaat en wat de ervaringen van mijn cursisten zijn wanneer ze Buteyko leren) kijk dan bij bij de Kennisbank over de gevolgen van een verkeerde ademhaling.

Tenslotte

Deze symptomen wijzen op chronische hyperventilatie. Maar wil je zeker weten of je verkeerd ademt?

     Doe de hyperventilatietest

Pieter
Door

Pieter

op 21 Oct 2020

Hallo, Ik heb nu al een tijdje last aan mijn borstkas op onregelmatige momenten. Dit duurt meestal tussen de 30 min en 1u. Ik heb ook soms last van tintelingen in mijn vingers. Verder denk ik ook dat ik verkeerd adem op bepaalde momenten, ik denk dat dit ook komt omdat ik vaak zelf adem. Ik heb dan een gevoel dat ik ga stoppen met ademen, ookal weet ik dat dit niet gaat gebeuren blijf ik het toch doen.Heeft iemand tips voor hoe ik dit kan oplossen, vooral het feit dat ik last heb van mijn borst vind ik heel vervelend. Alvast bedankt.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 27 Oct 2020

Hallo Pieter, Als je minder leer ademen zal dit wel weg trekken. Dick

Renee
Door

Renee

op 13 Oct 2020

Hi Dick, Ik heb de laatste maanden last van vage klachten: - deinend gevoel alsof ik op een boot zit - druk in mijn hoofd - tintelingen in mijn gezicht en in mijn hoofd - stuwend gevoel naar mijn hoofd - onzichtbare vibraties in mijn lijf, alsof ik op een trilplaat zit/lig - kropgevoel in mijn keel - brandend maagzuur achterin mijn keel - een soort borrelend gevoel in mijn luchtwegen, alsof er een soort motortje meedraait als ik ademhaal - piepende ademhaling - benauwdheidKan dit door chronische hyperventilatie komen? En is daar wat aan te doen met Buteyko en hoe snel ervaren de meeste mensen al verlichting van klachten?

Dick-Kuiper
Geen
Door

Geen

op 05 Aug 2021

Hallo Dick de meeste sympthomen doe jij hebt heb ik ook , en ik heb ook het gevoel dat het door verkeerd ademhalen komt , alleen een oplossing heb ik helaas niet voor je

christin
Door

christin

op 02 Oct 2020

Hallo .Ik heb ook hyperventilatie. Ik voel soms dat ik persies een natte neus heb .Maar terwijl het niet zo is .of een druppel op mijn lijf of dergelijke.en heel veel tintelingen .zo als in het hoofd en vinger toppen. Alsof ik een hart infarct ga krijgen en zo. Gevoelloos heid en zo als verdoofd in het gezicht en arm en been .En slok darm . En erg moe zijn .En een moeilijke slaap zo als nacht meries en zo .En veel wakker worden. Uit paniek .En angst. En veel duizelig !! En moe .groetjes

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 27 Oct 2020

Wat zal ik zeggen: Buteyko leren !!

Anke
Door

Anke

op 29 Sep 2020

Sinds begin dit jaar veel spanning en stress. Daardoor trek ik mijn buikspieren in. Nu blijven mijn buikspieren erg gevoelig, lijkt of er een band in mijn buik zit. Kan dit ook door verkeerd ademhalen? Want als ik op mijn ademhaling let, merk ik dat ik het oppervlakkig doe. Vandaag na een ingreep van het verwijderen van een vleesboom, wees een verpleegkundige die de saturatie in de gaten hield, mij erop dat ik niet goed ademhaalde, hyperventileren noemde ze, terwijl ik me er helemaal niet van bewust was.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 27 Oct 2020

Hallo Anke, ja dat kan. Om je middenrif te ontspannen kan je deze oefening een paar keer per dag doen:1. Zit rustig op een stoel. Of lig op een bed/bank. Mond dicht. 2. Nu doe je ook je neus dicht. Je kan nu niet meer ademen. 3. Begin dan snelle ademhalingen te maken (alsof je dus toch ademt - maar er komt geen lucht naar binnen of buiten). Dwz: je buik gaat naar binnen en buiten, in een snel tempo. 4. Doe dat totdat je een beetje achter adem raakt. Niet te veel pushen.Groeten van Dick Kuiper

Son
Door

Son

op 24 Aug 2020

Mijn CP zit op 17 a 18. Ik heb heel veel last van vage klachten. Luchtgevoel onder/midden borsten, licht in hoofd, angst, paniek, onwerkelijk, idee flauw te gaan vallen, opboeren, soort hartoverslagen, nekpijn, krakend geluid in oren etc ..... Ben al meerdere keren gecontroleerd in zh, cardioloog alles is goed. Ik word hier echt zo onzeker door. Iedere keer schiet ik weer in die angst. Ook altijd niezen na eten en loopneus dus denk soort allergie. Maar heb ook meerdere allergietesten gehad en ook niks uitgekomen.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 27 Aug 2020

Hallo, een CP van 17 is laag (ik zie ze nog veel lager zoals 8, maar best is het niet). Kom Buteyko leren zou ik zeggen want met een dergelijke CP wil je niet de rest van je leven verder ademen.

Adam
Door

Adam

op 06 Aug 2020

Ik heb bijna alle opgenoemde symptomen. Naar wie zou ik moeten gaan? Maag en darmspecialist? Overdag krijg ik heel weinig lucht, moeilijk denken, geen concentratie. Opgezwollen buik. Pijn aan de darmen. Ct scan laten uitvoeren paar maanden geleden. Huisarts zegt waarschijnlijk spastische darmen. Ik denk dat hij zicht vergist. Pillen daarvoor gepakt wat helemaal niets opleverde. Ik zie heel erg af laatste tijd. Ik wil terug kunnen ademen als normale mens. Dank jullie op voorhandMvg

Dick-Kuiper
Daan van de Velde
Door

Daan van de Velde

op 27 Jul 2020

Goededag,Persoonlijk heb ik een stressvolle periode achter de rug. Sinds ik ben teruggekeerd van mijn stageperiode op Curaçao heb ik veel met m’n gezondheid lopen kwakkelen. Dit, in combinatie met hypochondrische klachten omtrent het coronavirus, hebben er voor gezorgd dat ik chronische stress ervaar en ik het gevoel heb dat ik mijn ademhaling veelal niet onder controle heb. Dit zorgt voor een gevoel van hyperventilatie wat lichamelijke klachten in de hand werkt. Maar als hypochonder is het extra vervelend omdat ik sommige klachten die ik ervaar ook zou kunnen koppelen aan het nieuwe coronavirus. Wat ik momenteel het meeste ervaar: - Vermoeidheid (slappe benen) - Raar benauwd gevoel in m’n keel - Een soort ik-moet-hoesten gevoel, alleen heb ik nog geen 1 x hoeven hoesten - Een soort ‘licht’ gevoel in m’n longen; het lijkt wel alsof ik koolzuur omhoog krijg.Zijn dit herkenbare klachten bij een verkeerde ademhaling? (Met name dat hoest gevoel)Ben voor de rest (weer) kerngezond enkel de stress wordt me momenteel te veel. Zou in de toekomst graag een cursus bij jullie volgen.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 28 Jul 2020

Hall Daan, De corona geeft veel mensen stress merk ik. Hoesten (en dat hoest gevoel) is wel iets dat bij chronische hyperventilatie kan horen. Ik werk vaak met mensen die daadwerkelijk veel hoesten en bijna altijd zien die een sterke verbetering.

Willy
Door

Willy

op 05 Aug 2021

Hallo, Bovenstaande klinkt een beste een beetje bekend. Doordat ik me erg focus/heb gefocust op klachten van corona ben ik in een cirkel terecht gekomen van klachten en testen. Hier wil ik uit komen. Met name de laatste tijd elke 3 á 4 á 5 weken een wat zwaarderig gevoel in longen en neiging tot hoesten en hierna ook daadwerkelijk hoesten. Vervolgens is het even weg, maar dan begint het weer. Maar hoesten is een klacht passend bij corona, terwijl ik telkens negatief getest ben. De huisarts denkt dat het door stress komt en het testen moet nu doorbroken worden. Ook lijkt m'n hart de laatste weken soms even over te slaan. Zouden deze klachten ook bij chronische hyperventilatie (door stress) kunnen komen?

Nancy van Houtum
Door

Nancy van Houtum

op 27 Jul 2020

Hallo Dick,ik heb al een aantal jaren last van luid snurken als vrouw zijnde. De laatste maanden is daar bijgekomen: snel kloppend hart moeheid verstopte neus (constant) angstaanvallen (paniekaanvallen) niet lekker in mijn vel zittendeKunnen dit aanwijzingen zijn voor stress en hyperventilatie?

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 28 Jul 2020

Ja, dat kan zeker. Snurken wijst vaak op te zwaar ademen. En ook die andere klachten zijn klachten waar ik veel mee werkt.Heb je de Controle Pauze gedaan?https://buteyko-instituut.nl/test-je-ademhaling/

Kelly
Door

Kelly

op 18 Jul 2020

Hoi Dick, ik ben ook bezig met buteyko. Heb Al 3 jaar lichamelijke klachten. Ontstaan na het overlijden van mijn oma, en een dag naar de begravenis sleutel gekregen van mijn eerste huis. Sinds dien klachten begonnen. Al zoveel hulp geprobeerd. Waaronder psycholoog. Maar klachten werden niet minder. Het beheerst me leven. Word er gek van. Ik heb er last van als ik tot rust moet komen en niks doe. Als ik bezig ben is het goed. Zowel zittend als op bed heel extreem. Waardoor slapen ook drama is lig uren wakker. Vak uiteindelijk wel in slaap. Druk op borst, zuchten, gevoel geen lucht meer te krijgen, het gevoel alsof ik stik als ik merk dat ik even stop met ademen. extreem gefocust op hoe ik moet ademen. Opgejaagd/onrustig. Hoge hartslag. Het gevoel alsof me buik op slot staat en ik niet kan ademen. Hierdoor angst en waardoor t alleen maar erger word. Cp gemeten kom rond de 15 telkens. Merk nu ik de hele dag door bezig ben met oefeningen dat mijn focus nog erger word en alles verergerd. Kan het zijn dat alles eerst erger word voor het minder word? En heb je een tip hoe ik de extreme focus van letten op mijn ademhaling eraf kan halen? Wil me zo graag weer goed voelen en klachten vrij zijn. Ben ten einde raad... alvast bedankt.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 23 Jul 2020

Hallo Kelly, ik zou je moeten zien om je echt goed antwoord te kunnen geven. Maar sm is het verstandiger de ademhaling los te laten en je eerst te richten op het goed leren ontspannen van je lichaam. En pas als dat goed gaat heel langzaam iets met je ademhaling te gaan doen.

Geart
Door

Geart

op 26 Jun 2020

Hallo , ik heb al 3 jaar chronische hyperventilatie ben nu 19 jaar. Ik heb het meeste last van een bultje in mijn hals en het gevoel of het linkergedeelte van mijn lichtpijp dichtzit (door een bult of dergelijke) heeft dit met chronische hyperventilatie te maken ? Heb bijna alle symptomen (of gehad).

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 23 Jul 2020

Hallo Geart, ben je bij de arts geweest om dat te laten onderzoeken? Als blijkt dat er niets zit, stelt je dat waarschijnlijk al een stuk gerust. Daarna aan je ademhaling werken.

Mo
Door

Mo

op 24 Aug 2021

Ben je al eens jij een osteopaat geweest? Wellicht kan die je helpen.

Annalia
Door

Annalia

op 15 Jun 2020

Dag DickIk ben altijd al wat angstig geweest. De ene keer is het jaren weg gebleven en nu is het sinds een tijdje weer terug. De dokter zegt dat ik een angststoornis heb maar kan dit moeilijk geloven omdat ik deze dingen allemaal echt voel: - een vol gevoel/steken in de maag - geen eetlust - druk in de bovenrug - Kokhalzen - spierpijn - steken bij het ‘hart’ - tintelende ledematen - verhoogde hartslag en bloeddruk ( heb hier reeds medicatie voor gekregen en is nu goed onder controle) De dokter zegt dat het door de angsten komt.. Elk pijnscheutje link in onmiddellijk aan iets ernstig. Ben al bij de cardioloog geweest en alles was oké, ook ben ik vorig jaar bij de maag en darm specialist geweest en daar bleek ook niets uit voort te komen.. Is dit hyperventilatie? Heb je tips? Heel graag dan.. Alvast bedankt

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 22 Jun 2020

Hallo Annalia, Het kan heel goed hyperventilatie zijn. Sommige symptomen wijzen daar sterk op (zoals tintelende ledematen, verhoogde bloeddruk en hartslag). Kijk bij de Controle Pauze en je weet het zeker.https://buteyko-instituut.nl/test-je-ademhaling/Wat het kokhalzen betreft. Ik heb gewerkt met een jonge vrouw die meer dan 5 keer per dag opeens moest overgeven. dat was na 3 maanden weg.

jeroen
Door

jeroen

op 10 Jun 2020

beste dick ik heb zins en paar weken last van me ademhaling ik kan heel moeilijk goed doorademen lijkt wel of het laaste stuk niet overkomt waardoor ik veel na lucht hap en hierdoor en raar boven en onderbuik gevoel heb zijn dit ook symptonen van hyperventilatievriendelijke groet jeroen

Dick-Kuiper
Anna
Door

Anna

op 05 Jun 2020

Heb sinds paar dagen tintelende voeten/tenen en vingers. Nou heb ik vaak dat ik door míjn mond adem en had een score van rond de 15. Ik heb ook last van stress.... zou dit een oorzaak kunnen zijn? Maak me gauw druk,heb last van hypochondrie.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 08 Jun 2020

Hallo Anna, stress jaagt de ademhaling op, en tintelende voeten/handen zijn een klassiek symptoom van hyperventilatie. Met een Cp van 15 raad ik je echt aan Buteyko te leren.https://buteyko-instituut.nl/de-buteyko-cursus-corona/

Manon
Door

Manon

op 05 May 2020

Beste, ik heb reeds 6 dagen last van een druk onder mijn borsten. mijn arts zegt dat dit chronische hyperventilatie is. Kan dit? Ik dacht eerst aan covid, maar gezien de zuurstofwaarde in mijn bloed goed zit, was dit uitgesloten zei hij. En hoe geraak ik ervan af?

Dick-Kuiper
Anoniem
Door

Anoniem

op 06 Apr 2020

Hallo, ik heb vaak last van spierpijn bij mijn nek/schouders/rug. Heb ook last van duiziligheid, misselijkheid, buikpijn, hoofdpijn en moe. Moeite met trappenlopen en fietsen. CP is net iets boven de 15. Hoort dit bij chv

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 08 Apr 2020

Hallo, Met een CP van 15 zou ik verwachten dat deze klachten voortkomen uit chronische hyperventilatie. Die spierpijn kan verzuring van het lichaam zijn, wat bij een anaerobe verbranding hoort (een proging van het lichaam de zuurgraad van het bloed goed te houden). Duizeligheid is dat de hersenen te weinig O2 krijgen omdat je te veel CO2 uitademt. Vermoeidheid is opnieuw die verzuring. En ik zie mensen die een enorme en soms snelle achteruitgang in conditie ervaren (hijgen bovenaan de trap terwijl ze altijd erg goed en veel gesport hebben). Als je rustiger ademt verdwijnt dit.

Peter huisman
Door

Peter huisman

op 02 Mar 2020

Hallo,ik lijd al jaren aan buikpijnen,moeheid,kortademigheid,veel zweten,afvlakkingsverschijnselen,en slecht slapen,loop al jaren bij huisarts en die kan niets vinden,behalve dat ik hoge bloeddruk heb.kan iemand me helpen alstublieft ik ben een man van 65 jaar,ben tevens zeer depressief,nergens interesse in,vreselijk vergeetachtig,ben al bij psycholoog geweest echter zonder succes.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 05 Mar 2020

Hallo Peter, Meet je Controle Pauze (https://buteyko-instituut.nl/test-je-ademhaling/).Is die onder de 20, leer dan Buteyko. Ik denk dat rustiger leren ademen veel van je klachten (zelfs depressiviteit) weg kan nemen.

Machteld kerdel
Door

Machteld kerdel

op 13 Feb 2020

Hallo Dick, hier machteld. Ik wil graag weten of mijn klachten idd van chronische hyperventilatie komen.Ik heb sinds juli_december 2018 last van:hartkloppingen, misselijk, lichtelijk angst momenten. Ik ging daarvoor naar de praktijkondersteuner van de huisarts. Sinds december 2018 is het vele malen erger geworden : Werd eind december 2018 midden in de nacht wakker met de gedachte je kunt niet slapen dus je bent gek. Na verloop van tijd toch in slaap gevallen. Maar deze gedachte was een aanzet naar nu een jaar lang elke dag de volgende klachten: Last van slapeloosheid /elke dag hartkloppingen /misselijk /angstaanvallen /ademfocus/achterelkaar ademen/zwaar ademen /benauwdheid /pijn in ribben bij ademhaling /buik inhouden/zeer vaak rode plekjes en blaasjes op wangslijmvlies/verstopte neus gebruik hier sinds een jaar dagelijks neusspray voor. Zoals eerder gezegd dit onderga ik de hele dag door sinds ongeveer een jaar in deze hevigheid. Zit sinds een jaar bij psycholoog en voor ademhaling bij cesar therapeut. Vind het niet genoeg helpen. Kun jij me aan de hand van bovengenoemde klachten vertellen of dit idd chronische hyperventilatie zou kunnen zijn en of jullie methode mij dan echt zou kunnen helpen? Ik hoor het graag van je want dit is zo naar. Groetjes van machteld

Machteld kerdel
Door

Machteld kerdel

op 13 Feb 2020

Hallo Dick, hier machteld. Ik denk dat ik ook chronische hyperventilatie heb. Maar wil dat graag van jou horen aan de Han d van mijn volgende symptomen. Heb sinds juli _december 2018 veel last van hartkloppingen, misselijkheid en wat angst. Zat daar voor bij praktijkondersteuner huisarts. Sinds december 2018 tot nu is alles nóg erger geworden. Werd december 2018 midden in de nacht wakker met de gedachte :je kunt niet slapen dus je bent gek. Uiteindelijk wel in slaap gevallen maar die gedachte was het begin van de ellende : Slapeloosheid /angstaanvallen /elke dag erge en hoge hartkloppingen /vaak misselijk /ontzettende adem focus al een jaar/zware ademhaling /veel achterelkaar ademen/zuchten en het gevoel soms het laatste stukje adem te missen/pijn op borstbeen /pijn ribben door ademhaling /buik inhouden met ademhalen soms. Dit zijn de meest voorkomende klachten die ik Dagelijks! Heb. Ik zit nu bijna een jaar bij psycholoog en voor ademhaling bij Cesar therapeute. Vind het zelf niet genoeg helpen. Weet jij aan de hand van bovengenoemde klachten of dit chronische hyperventilatie is? Ik hoor het graag van je. Ik word er echt wanhopig van nml. Groetjes van machteld

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 17 Feb 2020

Hallo Machteld, Het klinkt inderdaad als stevige hyperventilatie. Zelfs met paniek lees ik. Wil je zeker weten of je hyperventileert, doe dan de test: https://buteyko-instituut.nl/test-je-ademhaling/

Ruben
Door

Ruben

op 20 Jan 2020

ter aanvullingde controle pauze is 22 seconden

Ruben
Door

Ruben

op 20 Jan 2020

Hoi Dick,Ik heb al een maand of 4 een kriebel in mn keel. Mijn luchtpijp voelt ook wat geirriteerd.. Ook een zeurende pijn in mijn gehemelte en wat van pijntjes in het borst en schouderblad gebied. Al deze klachten zijn wel licht te noemen maar bij elkaar opgeteld toch behoorlijk vervelend inmiddels. Natuurlijk al meerdere keren voor naar de dr. gegaan maar deze kan niks geks vinden. Bloed laten prikken en alles was in orde. Ook bloedruk en hartslag erg goed. Ik ben nu dus zelf op zoek naar een oplossing. Ik kan hierboven dus wel wat dingen afvinken aan klachten die ik heb.Wat zou u mij kunnen aanraden als vervolg stappen?

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 28 Jan 2020

Hallo Ruben, Je CP is niet geweldig, maar ook niet dramatisch laag. De eerste stap die ik zou nemen is er voor te zorgen dat je altijd door je neus ademt. ALTIJD. Dat kan al goed helpen. Blijven de klachten, dan zou ik Buteyko leren.

D Wehkamp
Door

D Wehkamp

op 15 Dec 2019

Hallo ik heb snachts altijd pijn op me borst slaap hierdoor heel slecht het maakt me bang ben er ook de hele dag door aan het denken en als ik opsta is er niks aan de hand bloeddruk vaak gemeten is prefect ecg is ook goed wat kan het zijn.ook last van duuzelig

Dick-Kuiper
Jan
Door

Jan

op 04 Dec 2019

Beste Dick,Naast het vaak ademen, spiertrekkingen enz... ben ik ook vaak verkoudeb, en ook krijg ik regelmatig steenpuisten/pijnlijke puisten hoort dat er bij?

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 28 Jan 2020

Als je spiertrekkingen hebt, wijst dat er op dat je stevig hyperventileert. Neem eens magnesium, en kijk wat je CP is. Is die laag, leer dan Buteyko.https://buteyko-instituut.nl/test-je-ademhaling/Ik vind het moeilijker om die puisten direct aan hyperventilatie toe te schrijven.

Jules
Door

Jules

op 04 Nov 2019

Hallo, Ik heb al enkele maanden last van kortademigheid bij kleine inspanningen (traplopen e.d.). Bijkomende symptomen: Slijmen Hoesten Irriatie in de keel Pijn op de borstIk heb al longfunctietesten, echo, RX-beeldvorming, bloedname, e.d. Laten afnemen maar niets geeft duidelijkheid. Mijn arts vertelde me overlaatst dat ik heel oppervlakkig adem. Daarom ben ik op uw website terechtgekomen. Zouden mijn symptomen te wijten kunnen zijn aan slechte ademhaling? Wat is CP waarde? Alvast bedankt!

Dick-Kuiper
Linde
Door

Linde

op 02 Nov 2019

Beste, Ik ben een meisje van 19 en heb de diagnose van chv gekregen. Ik adem wel door mn neus en nu door ademhalingstherapie meerendeels in mn buik. Mn ademhalingstherapeut kon overigens niet veel voor mij betekenen en ik vraag me af waar ik naar op zoek moet gaan in een nieuwe therapeut? Of wat voor soort? Ik heb een gemiddelde van 21x ademhalen p/m en een CP van precies 15. Mijn voornaamste klachten zijn, zweten, koude voeten/handen, misselijkheid, verergerde prikkelbare darm, spierpijn, steken op de borst, kortademig, benauwd, slaapproblemen, ‘opvliegers’ en duizeligheid. Ook heb ik een burn out en al jarenlang een depressie, de angststoornis twijfel ik over, want de ‘angst’ kwam pas toen ik klachten van de CHV kreeg en ik nog niet wist wat het was. Ik ben ook zwaar ondergewicht dus de CHV is niet erg helpend daarbij. Ook krijg ik soms ineens vlagen (ookal zit ik in rust) van hitte en misselijkheid/buikpijn, spierkrampen en tintelingen, ik probeer dan rustig te ademen en naar een koude plek van het huis te gaan, maar ik vraag me af wat ik op zo’n moment kan doen het onder controle te houden zonder een aanval te krijgen? Alvast hartelijk bedankt!

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 28 Jan 2020

Hallo Linde, volgens mij is de frequentie van je ademhaling minder belangrijk dan hoe diep je ademt. Allen is het gemakkelijk te meten hoe vaak je ademt - en minder makkelijk hoe diep je ademt. Ik heb mensen gezien die heel trotst vertelden dat ze maar 6 keer per minuut ademen, maar die daarbij een Controle Pauze (https://buteyko-instituut.nl/test-je-ademhaling/) van 10 seconden hadden.Heb je een aanval, ga dan rustig en klein ademen, en doe bijvoorbeeld zo nu en dan even je neus dicht (3-5 seconden en dat bv 2-3 per minuut). Je wilt namelijk CO2 opbouwen in je longen, en bloed. En dat doe je het beste door ontspannen en iets minder diep te ademen.

ELINE
Door

ELINE

op 01 Nov 2019

Hallo, ik heb sinds 2 jaar wisselend last van de volgende klachten: - spierpijn - spier schokken en trekkingen - hoofdpijn - verhoging of juist koud - tintelingen in en om de mond Soms ook in mijn hand - onrustig gevoel/ snel geirriteerd - jeuk -drukkend benauwd gevoel -lam gevoel onderkaak en hals -slechte concentratie -tong voelt raar aanDe spierpijn (zwaar vermoeid gevoel) is constant en de rest wisselt. Zou dit chv kunnen zijn? Ik heb diverse onderzoeken gehad in het ziekenhuis maar hier kwam niks uit wat de klachten kon verklaren. Ik heb een hoop fysio gehad, acupunctuur, mensendieck, manueel therapeut en niks helpt. Ik voel me geregeld wanhopig erdoor.

Dick-Kuiper
Stefan
Door

Stefan

op 29 Sep 2019

Hoi Dick, Ik heb al maanden last van pijn op de borst, nek, schouders en rug, duizelig, buikpijn, koude handen en voeten, enz..... ik heb net de CP test gedaan en kom uit op tussen de 15 en 20 sec. Zou je hier een advies in kunnen geven.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 30 Sep 2019

Hallo Stefan, Ga allereerst naar de dokter en kijk welke diagnose hij stelt. Je kan verkrampte / vermoeide spieren krijgen als je hyperventileert. Met een CP van 15 zou ik je aanraden Buteyko te leren.

Anne
Door

Anne

op 24 Sep 2019

Goeie avond,Ik heb nu al weer een paar maanden last van vage klachten. Het is ook wel sinds ik weer aan het werk ben. Na me zwangerschapsverlof. Dit zijn de klachten: tintelende hand links, zware hand links, stijve nek en schouder, trekkend gevoel in rug, soms het gevoel niet genoeg zuurstof te hebben dus diep adem halen. Vorige week voor het eerst bij de fysio geweest. Die zei dat het goed vast zat ik linkerschouder en rechts in me nek. En dat het door een verkeerde houding komt en door het tillen van me zoon. Wat me alleen niet lekker zit is dat vervelende trwkkende/duwende gevoel in me rug. Hij heeft wel dry needling gedaan. Dus misschien dat net daar van is. Maar het zit me gewoon niet lekker. En eigenlijk door dat vage gevoel raak ik in paniek en ga ik verkeerd ademen. Ga op internet opzoeken wat het zou kunnen zijn en ben dan best bang dat het me hart zou kunnen zijn. Wordt ik nog banger en krijg ik het nog benauwder. Denkt u dat ik chronische hyperventilatie heb of zou het iets anders kunnen zijn?? Of is het gewoon stress en verkeerde houding?? Groetjes.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 30 Sep 2019

Hallo Anne, Ik zou niet zo snel in paniek raken. Iemand die een hyperventilatie-aanval heeft denk vaak dat hij of zij dood gaat omdat je wat pijn op de borst kan krijgen. Maar bespreek het anders een met de huisarts. En kijk wat je controlepauze is (zie https://buteyko-instituut.nl/test-je-ademhaling/). Is die echt laag, dan zou ik wat aan mijn ademhaling gaan doen.

Brigitte
Door

Brigitte

op 23 Sep 2019

Beste, Heb al een tijdje een bloeddruk van 170 op 95 . Kan je doordat je altijd verkeerd ademd een hoge bloeddruk hebben ? Zonder een aanval. Groetjes

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 30 Sep 2019

Hallo Brigitte, Ja dat kan. Buteyko had zelf een extreem hoge bloeddruk en ontdekte dat die daalde als hij rustiger ging ademen. Chronische hyperventilatie is niet onschuldig, maar kan een hele hoop ellende veroorzaken. Dick

M de Zeeuw
Door

M de Zeeuw

op 25 Oct 2019

Dick, wat bedoel je met ‘chv is niet onschuldig ,maar kan een hoop ellende veroorzaken ‘ ? Vlgs mij is dit antwoord niet logisch, kun je dat nader uitleggen? Heb zelf al jaren CHV, vandaar. Bedankt, M

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 28 Jan 2020

Als je over hyperventilatie leest, wordt het vaak beschreven als iets relatief onschuldig dat weer overgaat. Vaak heeft men het over hyperventilatie-aanvallen. Maar echte chronische hyperventilatie is verre van onschuldig. Zoals de hele lijst van symptomen al laat zien.

Des
Door

Des

op 26 Jun 2019

Hallo,Ik heb heel veel symptomen die vallen onder hyperventilatie. Echter het tintelen in ledematen (wat ik heel veel teruglees) heb ik NIET/nooit. Dus dan begin ik toch wel te twijfelen of ik het wel echt hv is. Daarnaast heb ik regelmatig dat ik wankelend lopen, kan dan niet recht over een lijntje lopen. Heeft dit ook met Hyperventilatie te maken?

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 28 Aug 2019

Hallo Des, Hyperventilatie is een veelkoppig monster. Waar de één veel last van heeft, heeft een ander nooit last van. Zo zijn er mensen die erg duizelig zijn, terwijl anderen dat helemaal niet herkennen. Wil je weten of je werkelijk hyperventileert, doe dan de test: https://buteyko-instituut.nl/test-je-ademhaling/

Nikita
Door

Nikita

op 23 May 2019

Hallo, Ik heb al meer dan 8 maanden last van duizeligheid, het is meer licht in mijn hoofd zijn. Ik heb het 24/7, dus het gaat niet meer weg, alleen tijdens het autorijden merk ik het niet. Mijn bloeddruk is goed, bloedwaarden allemaal in orde, evenwicht onderzoek was ook goed, mijn huisarts zegt dat het verkeerde ademhaling is, ik hoop dat ik ooit hier vanaf kan komen want het begint echt mijn hele leven te beheersen. Heeft u advies voor mij? Ik ben een vrouw van 34jaar en heb drie kinderen. Heb ook angst en paniekstoornis gehad, tijdje ging goed maar nu dat ik oorsuizingen heb komt de angst langzamerhand meer naar voren.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 07 Jun 2019

Hallo Nikita,Wat je beschrijft wijst duidelijk op hyperventilatie. Wat is je Controle Pauze? Als ik die weet kan ik je beter advies geven.Test je ademhaling op:https://buteyko-instituut.nl/test-je-ademhaling/Misschien is het beter privé te communiceren: stuur me een email met je meting naar dick.kuiper@buteyko-instituut.nl

Carla
Door

Carla

op 09 May 2019

hartkloppingen, snelle hartslag, veel boeren, spierspanning, en snel buitenadem, vaak diep ademhalen => dit allemaal met momentenkan dit door hyperventilatie? en wat is de oorzaak? bedankt.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 07 Jun 2019

Hallo Carla, die symptomen kunnen veel te maken hebben met hyperventilatie. Als je bij MEER OVER ADEMEN en ZIEKTES onderaan de website kijkt, krijg je veel informatie die 1 en ander uitlegt. Een belangrijke oorzaak van hyperventilatie is stress. En het vervelende is dat als je eenmaal chronische hyperventilatie hebt, je veel sneller de stress in schiet.

Natascha
Door

Natascha

op 12 Apr 2019

Hoor langdurig kriebelhoest ook bij chronisch hyperventilatie?

Dick-Kuiper
Illy
Door

Illy

op 10 Apr 2019

Beste Dick, Ik zit al meer dan een jaar te piekeren/angst.Ik heb plotse vermoeidheid (ookal ben ik uitgeslapen), pijnlijke schouders rug enz... ik moet ook vaak diep ademhalen, soms ook hartkloppingen. Hoort vermoeidheid ook bij chronische hyperventilatie ookal heb ik dan goed geslapen?

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 11 Apr 2019

Ja zeker, ik werk veel met mensen die chronische vermoeid zijn. Het rare is dat als je te veel ademt, het lichaam te weinig zuurstof krijgt. Het gaat dan o.a. van een aerobe verbranding naar een anaerobe verbranding, en dan wordt melkzuur gemaakt. Dat zorgt voor veel vermoeidheid.

Vanessa
Door

Vanessa

op 01 Apr 2019

Hallo , bij deze zit ik met heel wat vragen !! Heb nu al maar dan een week constant last van draaierigheid , licht in hoofd gaat zo door een ganse dag .. nu 2 jaar geleden heb ik een zware paniekaanval gehad . Kwam uit het niks heb deze nadien nog is een paar keer gehad . Steeds naar ziekenhuis geweest en daar hebben ze dat iedere keer vastgesteld . Daar door ben ik beginnen angsten te krijgen , durfde niet meer in drukke omgevingen gaan ..ver van huis wou ik ook niet meer .. bang om alleen te zijn . Schrik voor een hartaanval . Schrik van zomer weer omdat ik mijn 1ste aanval gehad heb toen het 32graden was buiten .dat was echt geen leven dus heeft de arts mij temesta voorgeschreven moet zeggen dat hielp mij in Enorm en heb dat kunnen afbouwen dus een jaar paniek vrij !! Nu 3 weken geleden heb ik een wijsheidstand laten uittrekken en was best wel heel zenuwachtig ... 6dagen na de verwijdering had ik een abces gekregen waar ik heel ziek van ben geworden en bleek ook dat ik een allergische reactie had op de antibiotica dat de tandarts had voorgeschreven ! Moest dan opgenomen worden in ziekenhuis .. vanaf dan zijn die symptomen gebleven altijd maar licht in hoofd durfde weer mijn kamer niet te verlaten . Na ontslag 5dagen nadien terug uitslag blijkt weer een allergische reactie op de andere antibiotica ! Nu neem ik nog steeds medicatie iets voor de allergie en de draaierigheid maar heb de indruk dat ik terug allergisch ben aan die medicatie ‘! Kreeg weer droge keel en mond .. spierklachten draaigheid .. maag & darmen dat over hun toeren leken . Nu is mijn vraag zou dat weer in mijn hoofd allemaal zitten en dat ik die paniekaanvallen weer zelf veroorzaak omdat ik deze toestand heb meegemaakt met de medicatie of zou er toch meer aan de hand zijn ! Mvg

Dick-Kuiper
Jantina
Door

Jantina

op 27 Mar 2019

Hallo, Ik heb al hele periode dat ik anders adem dan normaal tenminste heb idee dat ik er hele tijd over na moet denken. Nu deze week in de avond kreeg ik rommelede darmen en diarree en had het koud en tintelen in voeten en handen zweet handen en voeten en hartkloppingen. Na uur werd het minder. Maar de hele week merk ik als ik maar wat verkeerd doe of teveel doe dat ik anders ga ademhalen en voel ik keel tintelen en zere keel en weer tintelen in vingers of linker arm. Als ik poos met ademhaling aan oefenen ben ga het iets beter maar die spanning blijf deze week hangen. Mijn linkerarm heb gevoel dat soort van spierpijn heb en mijn schouderbladen ook stijf en bij bosten ook soort van spierpijn. Heb dat met hyperventilatie te maken of paniek aanvallen of is het mijn hart???? Heb al verschillende keren naar huisarts geweest maar die zeg dat door stress komt maar luister niet eens of mijn hart in orde is dus maak me eigenlijk zorgen.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 28 Mar 2019

Hallo Jantina, het klinkt als hyperventilatie. Maar wil je het zeker weten doe dan de test op de website. Zit je laag, kom dan Buteyko leren in Ede.

Sann
Door

Sann

op 04 Feb 2019

Hallo ik wil graag me verhaal kwijt ik heb al tijdje last van me luchtwegen het lijkt net of iets het blokeerd soms kan ik bijna niet praten of er daar iets in de weg zit ik vind het allemaal maar eng ben ook al paar x naar de dokter gegaan en hun geven me geen duidelijk antwoord soms gaat weg en dan komt het ineens terug ik weet niet meer wat ik er aan kan doen Ik hoor graag van u

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 05 Feb 2019

Hallo Samantha, Is het een astma-aanval? Heb je al eens bv Ventolin in zo'n situatie gebruikt? Als het geen astma is, dan is het waarschijnlijk een hyperventilatie-aanval: daar kan je ook behoorlijk paniekerig en benauwd van worden. In beide gevallen zou ik trouwens aanraden Buteyko te kleren (zeker als je Controle Pauze onder de 20 is).Groeten van Dick Kuiper

Tatjana
Door

Tatjana

op 31 Jan 2019

Hallo ik doe ook dag in dag uit opervlakkig ademen halen, en moet ook vaker gapen, heb de laatste tijd veel stress en ben er constant er mee bezig

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 05 Feb 2019

Ben je al met Buteyko begonnen? Stress hoort een oefening zeker niet te geven. Heerlijke ontspanning wel.

Ilias
Door

Ilias

op 27 Jan 2019

Ik heb heel veel last van mijn ademhaling waardoor ik pijn in MN borst heb het is Dan ook heel moelijk om te stappen want Ben dan bijna direct buiten adem of Kan niet rustig blijven altijd last van angst of stress terwijl ik niks ernstig denk een hele zwaare vermoidheid daar heb ik ook heel veel last mee Kan iemmand mij helpen!?.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 05 Feb 2019

Hallo Ilias, Als je Controle Pauze onder de 20 is, is het behoorlijke pittige hyperventilatie en denk ik dat je veel aan Buteyko zal hebben. Pijn op de borst klinkt een beetje als angina pectoris. Kijk ook eens wat de huisarts zegt.

Alysha
Door

Alysha

op 06 Jan 2019

Hallo ik heb al 2 maanden last van slechte ademhaling en ik ben er mee naar de huisartsenpost gegaan bij het ziekenhuis en daar heb ik toevallig een antibiotica kuur gekregen en die moet ik af maken alleen voor mij gevoel werkt het niet,, en ik heb ook al heel lang last van vermoeidheid waardoor ik vaak smiddags in slaap val als ik uit school kom, en daar door amper kan slapen snachts en ik ben vaak ook erg misselijk en duizelig door het slecht ademen en heel snel uitgeput,, ik ben ook gewicht verloren en heb vaak ook last van tintelingen of heel emotioneel worden en depressie 😥 Gr.

Ilias
Door

Ilias

op 26 Jan 2019

Ik Heb juist get zelfde

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 07 Jan 2019

Hallo Alysha, verkeerd ademen kan een hele hoop ellende veroorzaken. Het beste advies dat ik je kan geven is "kijk naar je Controle Pauze (kijk op https://buteyko-instituut.nl/test-je-ademhaling/)". Is je CP duidelijk lager dan 20, dan zou ik stappen ondernemen, en Buteyko gaan leren.Met vriendelijke groeten, Dick Kuiper

GJ van Druten
Door

GJ van Druten

op 28 Dec 2018

Ik heb apneu, doordat ik zelf het apparaat kan uitlezen zag ik dat ik tijdens het slapen veel te snel adem. Normaal is volgens mij ca 10 tijdens slapen maar ik doe 25 ademen/pm. Alsof je hardloopt tijdens slapen. Kan ik hier vanaf komen zodat ik weer een normaal ademtempo heb tijdens slapen?

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 07 Jan 2019

Hallo G.J.Een normaal tempo is 12 x per minuut. Langzamer is niet altijd beter, maar 25 is wel erg veel. En de CPAP kan dan behoorlijk veel lucht naar binnen duwen (hoe hoog staat de druk van het apparaat?). En ja, je kan van slaap apneu afkomen. Ik werk veel met mensen met slaap apneu, en heb gemerkt dat het een langzaam proces (kan best een paar maanden duren), maar vaak kan men op een gegeven moment de CPAP laten staan.Groeten van Dick Kuiper

Monique
Door

Monique

op 09 Dec 2018

Ik heb een CP van 14 en dat merk ik ook. Bij inademen komt maag/onderkant borst omhoog ipv buik. Nou heb ik bij het inademen koude lucht. Heel typisch. Adem koude lucht in maar adem is gewoon warm. Klinkt dit bekend bij iemand en is dit te wijten aan verkeerde ademhaling?

Monique
Door

Monique

op 08 Dec 2018

Beste, normaal gesproken haal je over je buik adem. Die komt dan ook omhoog. Bij mij gaat de maag omhoog bij het inademen. Houdt dit in dat ik verkeerd adem haal? Pauze test gedaan. Die is 14 dus ja. En heeft iemand ervaring met het inademen van koude lucht als gevolg van een verkeerde ademhaling?

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 07 Jan 2019

Hallo Monique,Met je buik ademen is prima. Maar veel mensen die dit willen leren, willen de buik echt naar buiten en naar binnen voelen gaan. Soms (vaak) gaan ze daardoor juist meer ademen dan ervoor. En het grootste probleem met ademen is niet of je wel of niet met de buik ademt, maar dat je te veel ademt (en zo CO2 verliest).Groeten van Dick

Mirjam
Door

Mirjam

op 14 Oct 2018

Hallo ik heb al sinds vorig jaar hyperventilatie en overgang nu kreeg ik van mijn phyoloog te horen dat ik veel moet rusten en dat de klachten in het begint ergens worden en daarna minder worden klop het . Ik doe alles om ervan af te komen. Groetjes Mirjam

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 26 Oct 2018

Hallo Mirjam, chronische hyperventilatie gaat niet zo maar met wat rust weer over. Daar moet je toch echt oefeningen voor gaan doen (helaas). Mijn ervaring met overgangsklachten zoals opvliegers is dat bij sommige vrouwen die erg snel weg kunnen trekken als ze rustiger beginnen te ademen (binnen een week al), maar dat bij de meerderheid het veel langer duurt voordat ze wat gaan merken (de Controle Pauze moet eerst behoorlijk wat hoger worden). Groeten van Dick

Mirjam
Door

Mirjam

op 03 Nov 2018

Hallo welke oefeningen dan en hoe vaak dan . Ik ben sinds bijna drie weken gestopt met roken en de benauwdheid neemt nog niet af .

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 12 Nov 2018

Buteyko oefeningen - dus kom een Buteyko cursus doen. In sigaretten zit trouwens een astmamedicijn dat de longen open zet. Ik zie veel mensen die zeggen dat hun benauwdheid is toegenomen na het stoppen met roken. Men stopt van alles en nog wat in tabak tegenwoordig, en niemand die precies weet wat want het is "bedrijfsgeheim".

Mirjam
Door

Mirjam

op 02 Dec 2018

Waar blijf mijn antwoord op de vraag die ik gesteld heb. De klachten nemen andere vormen aan

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 03 Dec 2018

Waar heb je nu last van? Chronische hyperventilatie kan zich op vele manieren uiten.

Mirjam
Door

Mirjam

op 28 Nov 2018

Hallo en depressie hoort dat ook bij hyperventilatie en en overgang wand dat heb ik nu zes weken van het roken af en ik word gek van spanningen en onrust is daar iets tegen te doen . Mirjam

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 03 Dec 2018

Hallo Mirjam, Depressie kan zeker iets te maken hebben met chronische hyperventilatie. Verder stimuleert roken hyperventilatie. Als je CP onder de 20 is zou ik Buteyko leren.

Jasper
Door

Jasper

op 27 Aug 2018

Hallo ik ben Jasper, 15 jaar en heb last van moeilijk ademen en duizeligheid. De afgelopen maand heb ik last van een oorontsteking gehad, toen ik deze heb gekregen voelde ik me ook een beetje zo. Komt het terug, of ben ik gewoon te gestrest? Ook drink ik wel eens wat met vrienden, misschien heeft dit er wat mee te maken?

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 17 Sep 2018

Hallo Jasper, Kijk eens naar je Controle Pauze. Is deze echt duidelijk te laag (beneden de 25), dan denk ik dat je klachten inderdaad vanuit chronische hyperventilatie komen. Stress jaagt de ademhaling op, evenals alcohol drinken (mensen die te veel drinken, snurken enorm wanneer ze slapen).

Jill
Door

Jill

op 14 Aug 2018

Ik mis heel erg 'grote honger' als symptoom! Terwijl dat een van de voornaamste dingen is die ik merk als symptoom en wat ook duidelijk vermindert bij een hogere CP score.Sowieso kan ik in het Nederlands geen artikelen vinden over de relatie tussen ademhaling en honger vanuit de Buteyko visie en het indirecte verband met gewichtstoename hierdoor. Tip!

Hannah
Door

Hannah

op 03 Aug 2018

Heb al een paar jaar last van chronische hyperventilatie. Na veel ademhalingsoefeningen zijn mijn klachten verbeterd (maar ben vooral nog steeds heel vermoeid, zeker tijdens periodes van stress, waarschijnlijk omdat ik dan onbewust vaker slecht adem.) Ik word vaak misselijk wakker, kan dit zijn omdat ik 's nachts te diep ademhaal?

Stefan
Door

Stefan

op 01 Aug 2018

Dag Dick...Rond Pasen ben ik plots moeite beginnen krijgen met praten...Ik gebruikte verkeerde woorden of sprak ze verkeerd uit. Ik ben altijd wel een zenuwachtig iemand geweest. Ik heb me toen in het ziekenhuis laten opnemen en ze hebben me binnenstebuiten gekeerd om te concluderen dat de oorzaak stress was. De huisarts heeft me toen fysiotherapie voorgeschreven en ik heb wel beter leren ademen, maar heb toch dezelfde symptomen. Daarom laat ik me binnen enkele weken terug onderzoeken...Nu is mijn vraag of problemen met spraak bekende symptomen zijn bij chronische hyperventilatie...

Lisalotte
Door

Lisalotte

op 18 Jun 2018

Goedemiddag. Kan je buikademhaling een positief effect hebben op de intensiteit van oorsuizen? Iemand ervaring mee?

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 30 Jul 2018

Hallo Lisalotte,Alleen leren met je buik te ademen zal niet veel veranderen. Ik weet dat dat het kernpunt is van veel ademhalingstrainingen, maar het belangrijkste is dat je kleiner, minder gaat ademen. Ik zie mensen die maar 8 keer per minuut ademen, en zich hebben aangeleerd met de buik te ademen, maar die toch een erg beroerde ademhaling hebben. Wat je kan bepalen door naar de Controle Pauze te kijken.

marian
Door

marian

op 06 Jun 2018

Het laatste half jaar erg veel stress gehad. Ik begon te hoesten ( kriebelhoest) die maar niet overging. Daarna het gevoel van een brok in de keel en ne sinds een week om de haverklap het gevoel dat niet goed te kunnen inademem. Het maakt me zo moe!! Een beetje inspanning is al te veel. Zou het chv zijn ?? Help!

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 30 Jul 2018

Hallo Marian, Dat kan heel goed. Ik heb een redelijk aantal keren gewerkt met iemand die zwaar een veel hoestte. Het is niet iets dat heel snel overgaat, maar met twee maanden moet het hoesten wel voorbij zijn.

jason
Door

jason

op 18 May 2018

ik heb de laatste tijd last van pijnlijke nek schouder spieren kramp in armen korte terugkerende pijntjes op de borst gapen koud hebben rillen tintelingen in de vingers/voeten ping voelt soms verdoofd en ben 24/7 enorm angstig en controlleer me lichaam dagelijks zijn dit sympthomen van chv? me dokter zegt dat ik gezond ben en een angststoornis heb maar ik vind dat moeilijk te geloven

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 30 Jul 2018

Hallo Jason, Het lijkt inderdaad erg veel op hyperventilatie. Stress kan er natuurlijk veel mee te maken hebben omdat dat de ademhaling zwaar maakt. Maar de symptomen die je beschrijft horen allemaal duidelijk bij chronische hyperventilatie.

Bram
Door

Bram

op 05 Apr 2018

Hoi. Ik ben bekend met de Buteyko techniek, maar een ding dat ik me altijd heb afgevraagd is dat ik het idee heb dat ik heel rustig adem over het algemeen. Maar wellicht zonder te weten te diep? Misschien ben ik er al zo aan gewend dat het voor mij heel normaal voelt? Maar als ik op andere mensen let, ademen zij niet veel langzamer of minder diep. Ik ben door een burn-out 3 jaar geleden wel veel gevoeliger voor stress geworden helaas. Ik merk voornamelijk dat mijn ademhaling met mij aan de loop gaat als ik lichte inspanning ga doen terwijl ik altijd een hele fitte sporter ben geweest. Maar tijdens harlopen bijvoorbeeld is mijn ademhaling erg schokkend en de pauze tussen het uitademen en inademen is er bijna niet meer. Zijn dit typische verkeerde ademhaling symptomen? Ik heb een CP van 15 over het algemeen met zeldzame uitschieters net boven de 20. Heb het nog niet voor elkaar te kregen de CP constant rond de 20 te houden.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 30 Jul 2018

Hallo Bram, Ga eens hardlopen met je mond dicht. Wat betekent dat je het heel rustig aan moet doen. Hopelijk kan je zo je ademhaling beter controleren. Verder went alles, dus ook je eigen ademhaling ( hoe raar die ook kan zijn).

Renate
Door

Renate

op 15 Feb 2020

Hallo, Ik heb last van hypochondrie en inmiddels erg veel lichamelijke klachten. Werd heel naar bij de huisarts en zij constateerde dat mijn ademhaling erg hoog zat. Heb ook alle klachten van ch. Het beangstigt me nog meer en ik weet niet hoe ik dit kan doorbreken. Mijn hele lijf doet pijn, rug, nek, armen, benen. Mijn hart is vorig jaar helemaal nagekeken en daar zijn geen afwijkingen bij gevonden. Ik ben erg angstig en word ook bang om bijvoorbeeld naar de winkels te gaan. Wat kan mij op korte termijn helpen? Op de ademtest scoor ik 15 seconden.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 17 Feb 2020

Hallo Renate. De eerste stap is door de neus ademen bij alles dat je doet. Chronische hyperventilatie noemen ze in Engeland het "Fat Folder Syndrome" omdat iemand steeds met andere klachten bij de huisarts komt en zo een dik dossier opbouwt. Met een CP van 15 zou ik Buteyko leren. Kijk op https://buteyko-instituut.nl/de-buteyko-cursus/ voor de mogelijkheden. Hartelijke groeten van Dick Kuiper

marlies monster
Door

marlies monster

op 03 Apr 2018

ik heb altijd als ik heel rustig zit dat ik licht in me hoofd ben! maar verder als ik loop of auto rij of iets doe heb ik het niet. alleen als ik heel stil zit.groetjes,marlies

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 30 Jul 2018

Hallo Marlies, heb je een lage bloeddruk? Dick

Raymond
Door

Raymond

op 19 Mar 2018

Ik heb de test gedaan en kom uit op 13 seconden. Voel me altijd moe en heb het gevoel of ik in een droom leef, word ook altijd moe wakker met wen droge mond en keel. Vaak heb ik een opgelaten gevoel en adem ik zwaar en kort ademig. Heb gesprekken gehad met de psygoloog en die zei dat ik geen last heb van depressie of stress. Ik word er gek van, zou yoga mij van mijn klachten af kunnen helpen?

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 30 Jul 2018

Hallo Raymond, Ik vind het jammer te moeten zeggen, maar of het algemeen weten yogaleraren bitter weinig van de ademhaling. Ze hebben vaak het idee dat je diep moet ademen met je buik, om zo het lichaam van zuurstof te voorzien en afvalstoffen af te voeren. Ik krijg redelijk vaak yogaleraren in mijn cursus die zelf behoorlijke lichamelijk klachten hebben. Dus doe de asana's (de houdingen), maar let niet op wat ze over de ademhaling zeggen.

Corry
Door

Corry

op 07 Mar 2018

Goede avond allemaal mijn moeder klaagt maar over dat ze koud ademt en daar word ze helemaal gek van heeft iemand hier ervaring mee of wat de oorzaak hiervan kan zijn ,kan dit ook door een bepaald medicijn komen de huisarts heeft hier geen verklaring voor hoop dat iemand of dat dick hier een antwoord op kan geven

Monique
Door

Monique

op 18 Jun 2018

Beste Corry, ik herken dit zeker. Heb ook een tijd bij inademen koude lucht gevoel gehad. Als ik mijn hand voor mijn mond hield was de lucht toch warm. Het was wel een periode van veel stress. Het kan door hyperventelatie komen. Bij mij is het weggegaan.

Robin
Door

Robin

op 02 Mar 2018

Beste allemaalIk loop ruim een jaar met vage klachten die mij erg angstig maken waardoor ik ga piekeren en denken dat ik van alles mankeer . Klachten die ik heb en constand aanwezig zijn betreffen: Spiertrekkingen door het hele lichaam 24/7 Stijve gewrichten Tintelende tong 24/7 Stijve nek, schouders Inwendig trillen bij rust armen en benen. Hoofdpijn en oorsuizingen Gevoel niet kunnen ontspannen Hartkloppingen Stroom geleidingsgevoel in benen Branderige bovenbenen Pijnlijke / stijve spieren Enz enzBij neuroloog geweest en in bloed niets kunnen vinden, ook vitamine waren goed. Moet ermee leren leven, kan dit door CvH komen en of verkeerde ademhaling? Klachten die ik heb zijn zowel links als rechts aanwezig Voor mijn gevoel adem ik goed maar ervaar ik wel spanningen en stress ivm niet weten wat mijn lichaam doetWie herkend zich hierin en of heeft tips voor mij, ligt dit aan de ademhaling?Alvast bedank allemaalGr robin

Jaylee
Door

Jaylee

op 03 Jun 2018

Hey Robin. Ik heb precies wat jij beschrijft. Meerdere malen bloed laten prikken maar alles is altijd goed. Zo vervelend dit. Komt het bij jou ook in vlagen. Zo heb ik er een paar weken geen last van en dan ineens weer helemaal beroerd. Heb jij inmiddels al tips of iets? Gr jaylee

Robin
Door

Robin

op 19 Jun 2018

Hallo Jaylee,nee ik heb het al meer dan een jaar 24/7, kom er niet vanaf, ook de gedachten en focus op mijn klachten nemen toe, ik kan niet geloven dat ademhaling en of stress dit met een lichaam kan doen. Heb wederom Vit D laten controleren ( uitslag volgt nog ) en een sec. Opinieonderzoek bij het UMCG, ik ben zo drastisch op zoek naar een antwoord welke ik waarschijnlijk niet zal krijgen.Probeer nu wel meer rust te nemen en te ontspannen en de klachten te nemen zoals ze zijn, merk dat de spiertrekkingen wat minder zijn.\ Wat mij ook goed helpt is Shiatsu, zeer ontspannend met focus op je eigen lichaam, ben ik er nog niet maar heb ik inmiddels zoveel onderzoeken gehad met goede uitslagen dat ik er niet omheen kan dat dit met ademhaling en of Chorinische hyperventilatie te maken heeft.\\Ben jij al wat verder? Wel blij te horen dat ik niet de enigste ben.Gr Robin

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 30 Jul 2018

Hallo Robin, Het klinkt als stress-gerelateerd. Stress betekent dat je de vecht/vlucht reactie in schiet, en zwaarder begint te ademen. Op termijn wordt die zware ademhaling een gewoonte en komen er allerlei lichamelijke klachten.

Miriam
Door

Miriam

op 25 Feb 2018

Ik draag meerdere keren per week hele dagen een strakke trainingslegging met hoge taille. Sinds enige tijd heb ik last van een geblokkeerd middenrif. Opeens legde ik de link. Klopt het, dat het dragen van een strakke hoge broek, ondanks de soepele stof, nadelige gevolgen heeft voor het vrijuit kunnen ademen?

Liliane
Door

Liliane

op 24 Feb 2018

Heb een tekort aan zuurstof in mijn bloed, voel me steeds benauwd en smorgens voel ik me niet goed als ik opsta

Peter
Door

Peter

op 20 Feb 2018

Geachte Heer, Beste Dick Kuiper, Ik heb m'n astma reeds vijftien jaar onder controle (zonder medicijnen). De fiets heeft me daar enorm bij geholpen. Ik ervaar enkel nog problemen met de ademhaling door de neus wanneer ik plat lig op de rug of op de buik. Ik slaag er dan nog in om door de neus te ademen maar het verloopt niet zo vlot. Zijn er ademhalingsoefeningen die als remedie kunnen dienen.

Tim
Door

Tim

op 18 Feb 2018

Ik heb het mwt fietsen dat ik dan een onregelmatige ademhaling krijg als ik met tegenwind fiets

Eleonore
Door

Eleonore

op 14 Feb 2018

Ik ben 32 jaar en al vijf jaar last van chronische hoest en bronchitis. Ik heb allerlei onderzoeken gedaan, maar niks gevonden. De huisarts denkt aan chronische hyperventilatie. Kan je daar zo lang en zo ziek van worden.

Anneke Lutgerink
Door

Anneke Lutgerink

op 13 Feb 2018

Wat ben ik blij met Uw programma. bedankt.Gelukkig heb ik een hele goede conditie 82 ,maar nu word ik iedere keer wakker met enorme oorsuizingen en heb het gevoel dat ik er geen zuurstof naar mijn hoofd komt.Wanneer ik dan bv.iets zeg dan lijkt mijn hoofd te ploffen. Wil vannacht proberen om zonder kussen te slapen. Kan dat zin vol zijn?

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 30 Jul 2018

Hallo Anneke, Dan kan prima zijn, maar dan wel op de buik slapen. Zorg dat je NOOIT op de rug slaapt want dat stimuleert de ademhaling behoorlijk.

Mille
Door

Mille

op 10 Feb 2018

Beste ,mijn specialist voor maag en darmen zegt dat ik verkeerd adem,daar ik smorgens wanneer ik wakker word al een zestal maanden misselijk en geen eetlust heb ook ben ik vermoeid ik adem gedurende de nacht heel rustig door mijn neus.die misselijk.duurt Hans de voormiddag ik neem pillen tegen depressie en kruiden tegen misselijkheid,want de dokter zeg ook dat zenuwen zijn maar het help niet ,zou dat kunnen komen van verkeerd te ademen? Bedank voor te luisteren

Laura
Door

Laura

op 08 Feb 2018

Hallo, Ik heb ook pijn op de borst.... al paar keer bij dokter geweest ecg gehad. Hartslag aan hoge kant maar verder geen afwijkingen te zien ook niet in bloed. Mijn gehele bovenlichaam doet met uitstraling naar de kaken erg vervelend. 6 weken geleden kijkoperatie gehad.. erg emotioneel geweest (eug) Ik weet niet meer wat te doen 😓 Gr. Laura

Yohan
Door

Yohan

op 04 Feb 2018

Hoi heb al 7 maanden last van bonkend hart. t gevoel van dat i effe stopt! dan weer bonk. Ook heb ik last van, opgeblazen buik,constipatie,droge mond,paniekaanvallen, angst. Darmproblemen,krampen.eerste test kwam ik op 20. Tweede keer op 25. Alvast bedankt.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 05 Feb 2018

Hallo Yohan,Waarschijnlijk ben je behoorlijk gestrest. Dat kan de ademhaling erg opjagen, waardoor je dit soort klachten kan krijgen. De Buteyko cursus van februari is vol, maar voor maart is er nog voldoende plaats.

Kirsten
Door

Kirsten

op 23 Jan 2018

Hoi! Bij mij is chronische hyperventilatie geconstateerd. Nu is mijn vraag of dit tijdens inspanning ook druk op de borst kan veroorzaken. Ik had angst om een hartaanval te krijgen en heb hierom een CEG laten maken, waarop te zien is dat mijn hart perfect werkt, maar de angst blijft toch een beetje. Nu heb ik net een uur gewandeld en een benauwd gevoel (dichtgeknepen keel) en dus wat druk bij de borst. Komt dit door CHV? Alvast bedankt!

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 05 Feb 2018

Hallo Kirsten,Chronische hyperventilatie gaat gepaard met allerlei klachten. Vaak laten mensen dan onderzoek doe en dan blijkt dat hun hart, darmen, etc prima werken. Druk op de borst (en zelfs ook angina pectoris) kunnen absoluut veroorzaakt worden door CHV omdat hierbij het koolzuurgas-niveau in je lichaam omlaag gaat. En koolzuurgas ontspant onder anderen het glad spier weefsel rondom je slag aderen. Verkrampt dat gladde spierweefsel, dan wordt de slagader wat samengeknepen, en dat kan pijn doen.

Noor
Door

Noor

op 26 Dec 2017

Hallo, ik had een score van 15, beide keren dat ik de test gedaan heb. Ik heb veel last van droge kriebelhoest wat weken aanhoudt, maar ik weet dat ik vaak alleen in- en uitadem via mijn neus. Kan zo een lage score ook duiden op iets ernstige aan de longen? Een ziekte?

Wartn
Door

Wartn

op 18 Dec 2017

Hallo, Blij dat hier blijkt dat ik niet de enige ben... Na onderzoek blijkt dat mijn spieren te snel verkrampen, na veel 'vage' klachten: pijn schoudergordel, druk op borst, tintelingen in handen en aangezicht... Volgens huisarts stress, dus neem daar nu een pilletje voor (3 verschillende soortrn ondertussen, nu terug bij de 1e, laagste, dosering). 2 jaar geleden veel darmklachten, uit onderzoek kwam miks, enkel dat er daar spasmen zitten, dus ook daarvoor aangepast pilletje... Ondertussen zijn daar overmatig boeren, hartkloppingen, opvliegers, vermoeidheid,... bijgekomen Op moederdag dit jaar moest de ambulance komen, hevige paniekaanval blijkbaar, mijn spieren helemaal verkrampt, ik voelde moijn armspieren aanspannen, alsof ze in een schroef zaten. Mijn vingers waren helemaal naar buiten gedraaid, en ik kon er niks teen beginnen... Alles bij elkaar kom ik steeds uit op chv, maar waar kunnen ze daar effectief mee helpen? Heb al een cursus gevolgd met relaxatieoefeningen, echter van korte duur, die geven ze hier in de buurt niet langlopend. Zijn er methodes\cursussen die kunnen helpen?

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 21 Dec 2017

Hallo Wartn, In Engeland noemen zo chronische hyperventilatie het "Fat Folder Syndrome" omdat je er zo veel verschillende klachten van kan krijgen. De Buteyko Methode richt zich helemaal op het verminderen van chronische hyperventilatie.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 22 Nov 2017

Hallo Elvira, ik associeer koud zijn eerder met hyperventilatie. Veel mensen die bijvoorbeeld koude handen en voeten hebben merken bij de Buteyko oefeningen dat ze lekker warm worden. Wel heb ik een paar keer gemerkt dat sommige vrouwen in de overgang minder last van opvliegers krijgen als ze Buteyko leren (maar dat geldt zeker niet voor iedereen want ik heb ook met vrouwen gewerkt waar het geen verschil uitmaakte). Groeten van Dick

Tatjana
Door

Tatjana

op 18 Nov 2017

Goedenavond, ik heb nu al paar dagen last van mijn ademhaling een benauwd gevoel of nou ja eerder angstig gevoel alsof ik stik. Me hele borst kas en boven me maag doet zeer. Gisteren gespuugd en kwam best wat slijm mee. Heb geen loop neus maar me luchtwegen lijken wel verstopt te zitten. Voel ook elke keer soort lucht belletje in me keel alsof je een boer moet laten maar hij er niet uit wilt komen. Net de test gedaan kwam op 30 seconden uit. Maar heb ook op 27 sec gehad. Wat kan dit zijn? Ik adem verkeerd maar waarom dat pijnlijk gevoel en soort van adem nood en dan dat irritante gevoel in me keel alsof ik een boer moet laten. Herkent iemand dit en wat zou het kunnen zijn? Gr Tatjana

christin
Door

christin

op 02 Oct 2020

Dat heb ik ook

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 22 Nov 2017

Hallo Tatjana, Een Controle Pauze van tegen de 30 is voor iemand die nog met Buteyko moet beginnen vrij hoog. Het lijkt dus alsof je ademhaling redelijk rustig is. Mij klinkt het vooral alsof je last hebt van maagzuur. Ga eens goed opletten of het na het eten van bepaalde voedingsmiddelen erger wordt, en ga dan experimenteren met het stoppen die voedingsmiddelen te eten.

Geen Naam
Door

Geen Naam

op 17 Nov 2017

Beste Dick,Als ik sport en mijn hartslag naar de 150 breng voel ik me top! En geloof me ik sport door als ik sport. Maar juist wanneer ik zit te werken achter een bureau of ik relax dan krijg ik vage klachten zoals druk op de borst en er lijkt iets te bewegen onder mijn borstkas.Ik ben twee keer helemaal gecontroleerd door een Cardioloog en beide keren hebben ze niets gezien. Ik ben bang dat ze iets over het hoofd hebben gezien aangezien je in Nederland naar mijn mening snel met een paracetamol naar huis wordt gestuurd.Soms heb ik weken nergens last van. Ik heb een vermoeden dat dit door mijn ademhaling komt. Ik probeer wel heel rustig te ademen en doe dat ook, maar toch ligt de ademhaling "hoog" bij mijn borstkas. Ik wil graag uw methode proberen. Waar kan ik meer vinden over de pricing? En eventuele vergoedingen vanuit de verzekering.Alvast bedankt voor de genomen moeite.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 22 Nov 2017

Hallo "Geen Naam", Wanneer je sport maak je veel koolzuurgas. Ik vermoed dat je je daardoor op dat moment beter voelt. Ga je weer zitten dan kan het zijn dat de stress toeslaat en je eigenlijk te veel ademt voor wat je op dat moment aan het doen bent. Dat kan klachten geven (de hele website gaat daar op in).Bij de Buteyko cursus vind je verder alle informatie over kosten, etc.

Linda Matthyssens
Door

Linda Matthyssens

op 07 Nov 2017

Ik zit al meer dan 1 jaar met hoge ademhaling en pijnlijke spieren in mijn bovenlichaam kan iemand me helpen

M remers
Door

M remers

op 10 Jul 2018

Heb precies het zelfde ene keer wel dieper ademen en een volgende keer weer niet voor bij warm weer heb ook last van hyperventilatie en overgang word er gek van wil weer normaal ademen

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 08 Nov 2017

Ik vermoed maar zo dat je een geschikte kandidaat voor de Buteyko Methode bent.

Sam
Door

Sam

op 05 Nov 2017

Hallo ik ben 47 en man..sinds een maand of 2 sporadisch nachtzweten das 1 x in de week of 2weken...na huisarts geweest ...bloed gecontroleerd en sindsdien elke nacht zweten...eerst 1x per nacht nu al 4 dagen om 2 uur 3uur en 4 of 5 uur...ben ook elke keer klaar wakker..voel me niet ziek ..heb zelfs geen koorts...bloed was overigens ook goed....wel wat hoge bloeddruk 100 bij 170...heb nu ook hartkloppingen en slapen gaat nauwelijks..overdag geen mankementen ja nu moe....alleen in rust en s nachts problemen ga morgen weer naar huisarts maar wat kan het zijn??

Fenna Kuiper
Door

Fenna Kuiper

op 14 Jul 2020

Gebruik magnesium! Tekort hieraan ontregelt je ademhaling ook.. en kan zweten en verhoogde bloeddruk en hartslag geven .. lees voor meer informatie carolyn Dean .. magnesium Miracle

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 23 Jul 2020

Ik weet het. Wij gebruiken zeezout als ondersteuning (geeft ook veel magnesium).

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 06 Nov 2017

Hallo Sam,Het zou heel goed een verkeerde ademhaling kunnen zijn. De symptomen die je beschrijft horen daar wel bij. Wat is je Controle Pauze? Als ik die weet kan ik je beter advies geven.Test je ademhaling op:https://buteyko-instituut.nl/test-je-ademhaling/Groeten van Dick Kuiper

Saskia
Door

Saskia

op 29 Sep 2017

Mijn hartslag is door chv in rust soms over de honderd slagen pm soms wel 140, kan dit kwaad? Is dit slecht voor mijn hart? En klopt het dat je door chv kanker kan krijgen en gevaarlijke hartklachten?

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 06 Nov 2017

Hallo Saskia, Een hartslag van 140 in rust is erg hoog. Mensen met een wat kleiner hart hebben wel eens van nature 80, maar een hartslag in rust van boven de 100 betekent dat er iets serieus mis is. Ga na je huisarts. Het kan b.v. op een tekort aan cortisol in het lichaam wijzen.Verder heeft Buteyko inderdaad een link gelegd met chronische hyperventilatie (wat hypoxia - zuurstoftekort - in het lichaam veroorzaakt) en kanker. Maar ik vind het erg ver gaan om te zeggen dat je kanker kan genezen met Buteyko.

Nelly Aernouts
Door

Nelly Aernouts

op 22 Sep 2017

bij inspanning maak ik geluiden bij het ademhalen, wat voor mij zeer genant is. hierdoor zet ik mijn ademhaling vast en dit kost mij heel veel energie. ik ben hiervoor bij de huisarts geweest en die heeft mij door verwezen naar een logopedist , hier had ik geen baat bij. ook heb ik een breuk in mijn middenrif waardoor een gedeelte van mijn maag in mijn middenrif zit. dit kan dus op mijn longen drukken, ik weet het niet . help!!!!! kan iemand mij helpen om weer normaal te kunnen ademen.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 06 Nov 2017

Hallo Nelly, Dat geluid maken: daar zou ik me niet te veel van aantrekken. Als je met anderen sport zijn die druk bezig en ademen zelf een stuk zwaarder. Waarschijnlijk is jopuw ademhaling het laatste waar ze opletten. Dat gescheurde middenrif is wel lastig omdat het waarschijnlijk je ademhaling stimuleert. Probeer zo rustig mogelijk te ademen bij alles dat je doet (en natuurlijk altijd door de neus).

Mark
Door

Mark

op 07 Oct 2017

Hallo Nelly, erg vervelend allemaal. Begrijpelijk dat je hier erg last van heb. Wat ik je aan zou raden is dagelijks bewegen, wandelen, fietsen of gaan sporten. Probeer hierbij ook op je voeding te letten en zorg dat je regelmatig iets ontspannends gaat doen. Gr. Mark

Max Peeters
Door

Max Peeters

op 14 Sep 2017

Goedendag Ik ben max ik ben 17 heb het ook wel vaker maar ik weet niet wat het is. Ik heb wel veel angst enzo en paniekaanvallen maar heb het gevoel dat het iets anders is.... iemand tips?

Jan
Door

Jan

op 22 Sep 2017

Neem contact met jouw huisarts. Adhv jouw klachten kunnen ze jouw doorverwijzen.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 06 Nov 2017

Hallo Max, inderdaad. Praat met je huisarts. Dat je angstig bent kan zeker te maken hebben met een zware ademhaling. Je verliest dan te veel koolzuurgas, en koolzuurgas is een bijzonder rustgevende stof. Wat is je Controle Pauze? Dick Kuiper

Max Peeters
Door

Max Peeters

op 14 Sep 2017

Want het maakt mijn leven moeilijk echt waar...

Paul
Door

Paul

op 28 Feb 2018

Hi max, heb je inmiddels actie ondernomen? Je staat niet alleen voor deze problemen en ik weet hoe het je leven kan beheersen, want ik heb het van dichtbij meegemaakt met mijn eigen zoon. Blijf er niet mee zitten maar maak er werk van! Groet, paul

Sylvie
Door

Sylvie

op 31 Aug 2017

Toevallig ervaar ik precies hetzelfde! Ook darmklachten en er werd gedacht aan diverticulitis. Ontstekingswaarden en ontlasting waren telkens goed. Ook echo's gaven niks geks aan. Nu gestart met ademhalingstherapie. Het lijkt alsof de darmklachten verminderen nu. Nog wel last van pijn op borst en vermoeidheid in fases.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 13 Sep 2017

Hallo Sylvie, veel succes met de therapie. Rustig ademen is essentieel voor het goed laten functioneren van vele organen van je lichaam. Dick Kuiper

Hanneke de Kluiver
Door

Hanneke de Kluiver

op 29 Aug 2017

ik heb erg last van mijn darmen. pijn mijn buik, diaree. Heb in het verleden wel darmoperatie gehad(diverticulitus) maar de dokter heeft nu regelmatig mijn bloed nagekeken op ontstekingswaarden en die zijn allemaal goed. ook kweek van ontlasting gaf geen afwijking. Ben erg gestresst heb veel stresspoeriodes achter de rug. Vraag: heeft chv hier mee te maken. Ben wel bekend met andere verschijnselen van chv

Veronique
Door

Veronique

op 16 May 2020

Ik adem zo zwaar zegt mijn familie

lindq
Door

lindq

op 02 Jul 2020

Mijn cp zit op 16, ik heb vaak veel klachten. Extreme aanvallen van moeheid overdag. Hartkloppingen, draaierig, suis oren, draaierig,angst zonder reden,paniek enz. Doe ademhalingsoefeningen,soms gaat het goed en soms ook niet. Vraag mij vaak af of ik weer zonder klachten kan leven...

De Laet Wendy
Door

De Laet Wendy

op 05 Nov 2020

Op 10 juli is mijn eerste aanval geweest, daardoor in hospital beland, daar zijden ze je hebt hyperventilatie. Sindsdien heb ik al zeker 20 beurten kinesist opzitten, ik doe ook ademhalingsoefeningen, soms gaat het goed maar dan na een paar dagen weer niet, heb vaak het gevoel dat ik paar keer altijd moet slikken,ben bang om te slapen door hartkloppingen, ook snachts heb er heel veel last van, smorgens ben ik heel vermoeid. Dan denk ik doe ik de ademhaling wel goed? Mijn hart hebben ze nagekeken op echo, alsook zijn er foto's van mijn longen genomen en die waren goed, zelfs test van astma was OK. Vraag me ook af of ik ooit weer de oude word.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 09 Nov 2020

Hallo Wendy, Kom Buteyko leren. Je moet echt speciale oefeningen doen om het CO2 niveau in je lichaam te herstellen. Dick

Christian
Door

Christian

op 27 Jul 2020

Hoi ik wens je veel sterkte Ik ken veel van jou klachten Wat is cp 16?

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 28 Jul 2020

Hallo Christan, CP van 16 betekent dat je behoorlijk stevig aan het ademen bent. Bij een CP van benden de 20 raad ik altijd met klem aan iets aan je ademhaling te gaan doen.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 23 Jul 2020

Hallo Linda, je ademhaling veranderen is soms een lange weg. Ook als je Buteyko leert. Je ademt misschien 20.000 keer per dag, en dat veranderen vraagt tijd. Leer Buteyko zou ik zeggen, want dan weet je tenminste zeker dat de tijd die je er in steekt goed besteed is.

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 13 Sep 2017

Hallo Hanneke, dat kan zeker. Glad spierweefsel (en rondom je darmen zit erg veel glad spierweefsel) kan verkrampen als je te veel koolzuurgas verliest door chronische hyperventilatie. De een krijgt diarree, maar ik zie ook mensen die dan juist opstopping krijgen. Dick Kuiper

Cmstapel
Door

Cmstapel

op 22 Oct 2020

Dat heb ik ook gehad. Veel dairee .daar word ik heel moe van.en kan ik merken dat ik verkeert adem en wat is de beste manier om weer goed te adem

Hanneke de kluiver
Door

Hanneke de kluiver

op 04 Sep 2020

Hallo Rick. All enige tijd ben ik proberen te herstellen van burn-out en angst. Nu veel stress weer. Mijn cp is 8. Heb het veel benauwd. Ook s nachts. Mijn neus zit chronisch dicht. Afgelopen zondag zo benauwd dat buren de ambulance erbij gehad hebben. Het hartfilm en zuurstof was goed. Ook bij de de huisarts denkt ze stress en hyperventilatie. Kun je hier heel de dag last van hebben en dat dat snachts door gaat. Telkens wakker benauwd. Gevoel van verstikking angst enz. Ik hoop dat je me kunt antwoorden. Vr.gr. Hanneke

Bas pruijsen
Door

Bas pruijsen

op 06 Nov 2020

Beste Hanneke, Ik begrijp je klachten heel goed ik heb zelf ook sinds 5 weken de hele dag door last van chronische hyperventilatie. Ik ben de hele dag door op me Ademhaling aan het letten. Die brengt veel spanning en angst met zich mee. Mijn neus zit ook chronisch dicht. Dat is tot daaraan toe de hele dag door op je ademhaling letten is het zwaarste ik kan me nooit eens ontspannen. Dus ik begrijp je klachten heel goed. Het leven is op moment meer overleven dan gewoon leven geworden.GroetjesBas

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 09 Sep 2020

Hallo Hanneke,Leuk dat je met Buteyko begonnen bent bij me. Eerste stap: door de neus leren ademen.

Er
Door

Er

op 18 Jul 2021

Ik heb ook veel hoesten met taai slijm verstopte neus en druk op de borst. Maagklachten en doodmoe . Soms piepgeluid borst. Astmamedictie helpt niet. Vindt het heel gênant en vermoeiend, maar vooral angstig . Ondanks alles goed is negekeken heb ik nu stikangst en ben hele dag met mijn ademhaling bezig. Zelfs 3 x op spoedeisende hulp geweest alles goed. Mijn cp is 15. Kunt u zeggen of dit bij hyperventilatie hoort? Ik wordt er erg angstig van. De dokter zegt is manier van ademen. Op werk moet ik nu mondkapje op en direct ga ik dan hoesten met slijm. Alvast heel erg bedankt ( ik gebruik sinds 3 maanden antidepressiva echter " rare" adem blijft...

Dick Kuiper
Door

Dick Kuiper

op 08 Dec 2022

Hallo, Met een CP van 15 ben je behoorlijk aan het hyperventileren. Dat kan al je klachten veroorzaken. Begin eens met altijd door de neus te ademen.

Romy
Door

Romy

op 23 Jul 2021

Beste Dick,Ik heb sinds december 2020 een angst en piekerstoornis en sinds dien vaak erg benauwd voor langere perioden. Ook keelpijn komt vaak gepaard terug samen met kortademigheid. Ook heb ik last van hoofdpijn en wat moeite met slikken, gepaard met buikpijn. Heeftt dit te maken met hyperventilatie/? Mijn huisarts denkt hier namelijk aan.

Dick Kuiper
Door

Dick Kuiper

op 08 Dec 2022

Dat is heel goed mogelijk. Meet je CP en je weet hoe sterk je hyperventileert.

Lizzy
Door

Lizzy

op 30 Aug 2021

Beste Dick, Ik heb al een tijdje last van: - zeurend gevoel bovenrug, nek en schouder - druk op borst - verdoofd gevoel in arm - benauwdheid - hoofdpijn / druk gevoel in hoofd - zware ademhaling - ademhalingsstilstand tijdens slaap - licht gevoel in mijn hoofd - veel door mond ademen - snel emotioneel - bezorgdheid, (angst) bang dat er wat gaat gebeuren - oorsuizen - overmatig zweten - misselijkheidIk ben laatst naar de dokter gegaan, bloed laten prikken en daaruit niks gevonden het zag er goed uit. De dokter zelf vermoed stress. Mijn cp is 16. Zou dit alles te maken kunnen hebben met chronische hyperventilatie??

Dick Kuiper
Door

Dick Kuiper

op 08 Dec 2022

Ja, wat je zo opnoemt zijn klachten waar ik veel mee werk. Ik zie de laatste jaren steeds meer mensen bijvoorbeeld met angstklachten. In Engeland noemen ze hyperventilatie vaak het "Fat Folder Syndrome"(het dikke dossier syndroom): mensen krijgen allerlei klachten waarvoor niet echt een reden gevonden wordt, en bouwen zo bij hun huisarts een dik dossier op.

Chantal
Door

Chantal

op 07 Dec 2022

Hallo,Ik zie dat ik bizar veel punten kan aanvinken. Bijna allemaal.. moet ik hiervoor een afspraak maken met de dokter? En zijn ze hier dan ook bekend mee?

Dick Kuiper
Door

Dick Kuiper

op 08 Dec 2022

Hallo Chantal, wil je je hyperventilatie verminderen dan moet je echt Buteyko oefeningen gaan doen. Die leert je van een Buteyko therapeut. De meeste fysiotherapeuten leren je met je buik te ademen., of langzaam te ademen, en dat is meestal niet voldoende (kan het allemaal zelfs erger maken).

Reactie plaatsen