Buteyko Gids voor artsen

Gelukkig krijgen steeds meer artsen belangstelling voor de Buteyko Methode. Kijk ook onderaan deze bladzijde.

En dat is ook niet zo vreemd, want Buteyko was zelf ook arts, en zijn ontdekkingen zijn gebaseerd op gedegen medisch onderzoek.

Buteyko onderzoekt een kind

De Buteyko Methode. Een uitleg voor artsen

Ik heb een speciale gids voor artsen geschreven. Het heet "De Buteyko Methode. Een uitleg voor artsen".

Het geeft veel bronvermeldingen bij de uitspraken die gedaan worden.

Het hoofddoel van de gids is artsen inzicht te geven in de achtergronden en toepassing van de Buteyko Methode. Er wordt kort uitgelegd:

  • Wie professor Buteyko was.
  • Wat de theoretische onderbouwing van zijn therapie is.
  • Wat de bedoeling en opzet van de therapie is.
  • Wat het medische onderzoek naar de Buteyko Methode laat zien.
  • Hoe de samenwerking met de behandelende reguliere arts verloopt wanneer een patiënt de therapie volgt.

Mijn cursisten vinden dit een handig document wanneer ze met een arts praten. Ze printen het vaak, en geven het dan aan hun arts.

De Buteyko Methode Een Gids voor artsenJe kan het hieronder openen:

Open de Buteyko Gids voor artsen

Uitspraken van artsen over de Buteyko Methode

Er zijn een aantal artsen die Buteyko Therapeut geworden zijn, of er persoonlijke ervaring mee hebben. Hier een aantal uitspraken.

Dr. Paul Ameisen is een Australische arts met een eigen gezondheidscentrum (Vita Centre, Sydney). In 1995 raakte hij geïnteresseerd in de Buteyko Methode nadat hij zag hoe snel zijn astmapatiënten die een cursus deden, opknapten. In 1997 heeft hij een boek over de Buteyko Methode geschreven. In de introductie van dat boek schrijft hij:

“Ik ben al 21 jaar arts, en heb in die jaren vele duizenden astmapatiënten behandeld. Twee van mijn patiënten vertelden me over de Buteyko Methode. Ik heb de methode over een langere periode geobserveerd. Het is onmogelijk het belang van de Buteyko Methode voor astmapatiënten te overschatten. Ik geloof dat het de medische ontdekking van de 20-e eeuw is".

P. McHugh (conclusie van medisch onderzoek, gepubliceerd New Zealand Medical Journal, 2003):

“Mijn onderzoek toont aan dat na 6 maanden, de astmapatiënten die Buteyko geleerd hebben gemiddeld 85% minder luchtwegverwijder gebruikten. De Buteyko Methode is een veilige en effectieve manier om beter met astma om te gaan. Vanwege de mogelijke farmaceutische-economische consequenties van een verminderd medicijngebruik, zou het verder onderzocht moeten worden”.

M. Cichorski (voormalig marketing manager voor GlaxoSmithKline Australia, het bedrijf dat Ventolin, Flixotide en Seretide op de markt brengt. Dankzij de Buteyko Methode is hij nu een ex-astmapatiënt en werkt hij als Buteyko therapeut):

"Ik nam meer en meer medicatie, en maakte me grote zorgen over mijn afhankelijkheid van deze sterke astmamedicijnen. Ik was eerst heel sceptisch over de Buteyko Methode, maar ik leef nu zonder astma en gebruik geen medicijnen meer. Buteyko kan een levenslange afhankelijkheid van medicijnen terugdraaien”.

S. Cooper (conclusie van een medische studie, gepubliceerd in Thorax, 2003):

“De Buteyko ademhalingstechniek kan symptomen verbeteren, en het gebruik van luchtwegverwijders doen afnemen”.

J. Stanley (arts verbonden aan het National Public Health Laboratory, Londen):

"Het heeft mijn leven veranderd. Vroeger kon ik amper de trap oplopen. Nu kan ik 15 kilometer wandelen. Ik gebruikte mijn luchtwegverwijder 4 keer per dag en gebruikte een ontstekingsremmer. Nu gebruik ik niets meer”.

S. Bowler (conclusie van een medische studie, gepubliceerd in Medical Journal of Australia, 1998):

“De astmapatiënten die de Buteyko Methode leerden verminderden hun hyperventilatie en het gebruik van luchtwegverwijders. Er was ook een trend richting een verminderd gebruik van ontstekingsremmers en verbetering in levenskwaliteit”.

Dr Gerald Spence (huisarts uit Glasgow, Schotland die de Buteyko therapie geïntegreerd heeft in zijn praktijk):

“De resultaten zijn indrukwekkend”.

Dr. R. Manley (een Engelse huisarts uit Cornwall. Dertien astmapatiënten uit zijn praktijk hebben een Buteyko-cursus gevolgd. Het resultaat was dat ze minder last hebben van hun astma, en beduidend minder medicijnen gebruiken):

“Deze groep van 13 patiënten gebruikten in het eerste jaar na de cursus gezamenlijk £ 2000 minder aan astmamedicijnen. Op basis van dit onderzoek denk ik dat de National Health Service (het Engelse Ministerie van Volksgezondheid) haar budget voor astmamedicijnen zou kunnen halveren: van nu £ 500 miljoen per jaar, naar ongeveer £ 230 miljoen per jaar".

J.W.Menso
Door

J.W.Menso

op 09 Oct 2017

Onder 10 moet normalisering veranderd worden in "normaliseren".

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 06 Nov 2017

Gefixt, bedankt. Vroeger moest ik na schooltijd sterke en zwakke werkwoorden en d's en t's oefenen met mijn moeder. Het heeft geholpen, maar taal is zeg maar niet helemaal mijn ding.

Margje
Door

Margje

op 06 Apr 2017

de eerste regel van pagina 4 van de gids voor artsen bevat een taalfout : veel verstrekkend. met vriendelijke groet,

Dick-Kuiper
Door

Dick-Kuiper

op 03 Jul 2017

Hallo Margje, bedankt, ik kijk er naar :-) Dick

Reactie plaatsen