De opleiding tot Buteyko Therapeut

Een voorzichtige schatting is dat 80% van de Nederlandse bevolking duidelijk verkeerd ademt.

Dat kan je met de Controle Pauze testen. Ook mensen die ogenschijnlijk niets mankeren scoren maar zelden boven de 30 seconden.

Buteyko zei het 40 jaar geleden al, en ook ik heb in de ruim 15 jaar dat ik als therapeut in Nederland werk zien gebeuren: De gemiddelde Controle Pauze gaat omlaag. We zijn een gestreste natie, en het lijkt alleen nog maar erger te worden.

Controle Pauze cartoon

Stress jaagt je ademhaling omhoog, en van een zware ademhaling ga je vroeger of later last krijgen, zoals je bij de symptomen van hyperventilatie kan lezen.

Er moet daarom onder de Nederlandse (en Belgische) bevolking meer bewustwording komen over het belang van de ademhaling. En er moeten meer therapeuten komen die op een goede manier bezig zijn mensen een correcte ademhaling te leren.

De Nederlandse opleiding tot Buteyko Therapeut

Ik heb daarom in 2008 de Buteyko Academie opgericht. Vóór 2008 moest je naar het buitenland voor een gedegen Buteyko opleiding (zelf ben ik in Nieuw Zeeland opgeleid). Dat was erg lastig en kostbaar. Voor 2008 waren er daarom slechts 6 Nederlandse Buteyko therapeuten.

Het doel van de opleiding

Het doel van de opleiding is therapeuten de vaardigheden en kennis te geven die ze nodig hebben om de Buteyko Methode op een veilige en professionele manier aan anderen te leren. De Buteyko Academie verzorgt daarom ook verdere begeleiding en nascholing. De foto is van een nascholingsdag.

Buteyko therapeuten bijscholingsdag 2011

De Buteyko Therapeuten die opgeleid zijn door de Buteyko Academie herken je aan dit logo.

Opgeleid door de Buteyko Academie

Heeft iemand de opleiding succesvol afgerond, dan kan hij of zij lid worden van de beroepsvereniging BTN (Buteyko Therapeuten Nederland).

Tenslotte

Buteyko Therapeut zijn is een bijzonder dankbaar beroep. Ik schat dat meer dan 90% van mijn cursisten zeer gelukkig is met hun besluit een Buteyko cursus te gaan doen, en vaak is het de mond-tot-mond reclame die zorgt dat een nieuwe cursus volstroomt.

Kijk voor verdere informatie op de website van de opleiding:

www.buteykoacademie.nl


Bart
Door

Bart

op 02 Apr 2018

Hoi Dick, Ik vind dat jij een zeer mooie site hebt. Geweldig vind ik vooral jou zeer helder uitgelegde artikelen met professionele prentjes. Nu is mijn vraag, bij verschillende organisaties waar je een opleiding to buteyko-therapeut kan volgen zijn de voorwaarden als volgt: eerst moet je zelf succesvol een buteyko-cursus gevolgd hebben en een minimaal CP hebben van 40sec of hoger en dan pas kan je beginnen aan de opleiding tot buteyko-therapeut. Gelden deze voorwaarden ook voor een opleiding bij de buteykoacademie.nl? Ook heb ik ergens opgevangen dat de buteyko clinic moscou het diploma van Patrick McKeonwn ingetrokken heeft, misschien weet jij de waarheid hieromtrent? Dank bij voorbaat voor het beantwoorden van mijn vragen. Bart

Dick Kuiper
Door

Dick Kuiper

op 11 Feb 2022

Hallo Bart, Bij ons is het belangrijkste dat je goed met mensen weet te werken. Echte harde eisen van te voren stellen is verder redelijk zinloos volgens mij.Wat Patrick betreft: kijk eens bij FAQ. Ik heb daar een verhaaltje geschreven over de onenigheid die in Buteyko-land ontstaan is. Vanuit Rusland wilde men Patrick's website overnemen (www.buteykoclinic.com). Dat wilde hij niet, en daarna is hij enorm zwart gemaakt. Allemaal geldzucht. Ik wil er maar verder geen woorden aan vuil maken.

Ingeborg Harland
Door

Ingeborg Harland

op 13 Mar 2018

Hallo, Ik woon in Kuala Lumpur, Maleisië. Is daar een instituut, of in een nabijgelegen land ?

Reactie plaatsen